Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1247579677


Мережа правозахисних дитячих центрів: підсумки роботи 3 місяців

14.07.2009
автор: Олена Горгадзе-Кузнецова
джерело: www.civicua.org
Проект, що стартував на початку березня під назвою “Мережа правозахисних дитячих центрів” набирає обертів. Координаційний центр мережі, МГО М.АРТ.ІН-клуб, серед проблем, з якими найчастіше звертаються клієнти, називає порушення майнових прав дітей. Також дуже часто доводиться допомагати у справах, які стосуються всиновлення/отримання опіки чи піклування.

За три місяці клієнтами шести центрів дитячої правозахисної мережі стали 119 дітей та підлітків. 25 з них звернулися по допомогу до макіївського центру, який працює на базі молодіжної громадської організації М.АРТ.ІН-клуб. Тут вже більш ніж 10 років надають допомогу знедоленим дітям, інші партнерські організації мережі також мають багатий досвід соціальної допомоги дітям і молоді. Сьогодні завдяки фінансуванню Європейської комісії вдалося об’єднати зусилля семи НУО Донбасу1 та доповнити спектр соціальних послуг, які вони надають, юридичною допомогою знедоленим дітям.

Головна місія громадських організацій з шести міст Донецької і Луганської областей полягає у тому, щоб надавати кваліфіковану юридичну та соціальну допомогу соціальним сиротам регіону, тобто дітям, які опинилися без піклування родини, але не мають офіційного статусу сироти, та, відповідно, позбавлені державного соціального захисту.

- За три місяці стало більш очевидне коло проблем, з якими стикаються представники цільової групи, - розповідає Вікторія Федотова , директор проекту, - Найбільш розповсюджена — це порушення житлових прав дітей.

На жаль, через те, що діяльність органів опіки та піклування в Україні регулюється цілою низкою не пов’язаних між собою нормативно-правових актів, дуже складно забезпечити контроль за дотриманням усіх прав дитини. Часто ситуація виходить з під контролю через те, що немає єдиного уповноваженого органу, відповідального за долю дитини, - цю відповідальність розподілено між різноманітними службами та органами. Внаслідок плутанини діти втрачають право на житло та опиняються без коштів на існування, коли приходить час залишати інтернат чи інший соціальний заклад, - резюмує Вікторія Федотова.

Сьогодні макіївським дитячим правозахисним центром налагоджено співробітництво з одним з міських інтернатів. Завдяки консультаціям юриста, адміністрація інтернату може більш ефективно відстежувати юридичні казуси в особистих справах підопічних та своєчасно вирішувати можливі проблеми вихованців, ще до того, як вони стануть повнолітніми, покинуть стіни інтернату і залишаться з цими проблемами сам на сам.
Не останнє місце серед проблем соціальних сиріт займає відсутність документів, невизначеність громадянства. Велика кількість подібних звернень надходить до Маріупольського правозахисного центру, який працює на базі благодійного фонду “Пілігрім”. Це пов’язано зі специфікою роботи центру — тут живуть і проходять соціальну та психологічну реабілітацію діти, які опинилися в силу різних обставин на вулиці, мали печальний досвід наркотичної залежності. Багато з них ніколи не мали документів, у деяких вони просто втрачені. У будь-якому випадку, для того, щоб допомогти таким дітям вирішити не лише актуальні проблеми, але й глобальні, необхідно відновити їх документи, чітко визначити статус.

Луганський та Северодонецький центри за три останніх місяці вже придбали досвід надання юридичної допомоги в суді у зв’язку з порушенням прав, передбачених ст. 40 Конвенції прав дитини (з приводу затримання дитини та поводження співробітниками міліції, яке не відповідає нормам цієї статті).

У Алчевську робітниками центру також налагоджено співробітництво з державними соціальними службами та міським інтернатом. Зусилля центру спрямовані на те, щоб забезпечити реалізацію прав на житло дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У зв’язку з економічною кризою загострилася проблема малозабезпечених сімей — все частіше батьки стали ухилятись від виконання своїх обов’язків.

Донецький правозахисний дитячий центр працює на базі денного центру для дітей вулиць “Місто сонця”. Діти отримують тут можливість викупатися, переодягнутися, поїсти. Дуже часто в ході надання соціальної допомоги з’ясовуються обставини із життя підопічних, які вимагають втручання юриста. Частіше за все йдеться про відновлення документів та втрачених майнових прав.

вул. Свердлова, 38
Макіївка,
Донецька область,
Україна
[email protected]


Автор : Олена Горгадзе-Кузнецова

Рекомендувати цей матеріал