Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1242749918


Адам Міхнік у Києві презентуватиме свою книжку

19.05.2009
джерело: www.maidan.org.ua
Книгарня «Є» (м. Київ, вул. Лисенка, 3) запрошує на презентацію книжок Адама Міхніка «У пошуках свободи. Есеї про історію та політику» та Казімєжа Мочарського «Бесіди з катом», яка відбудеться 22 травня о 17.30.

«У пошуках свободи. Есеї про історію та політику»– це перше в Україні видання есеїв Адама Міхніка – польського громадського діяча, дисидента, публіциста, активного учасника політичної опозиції в Польщі 1968-1989 років, одного з лідерів легендарної "Солідарності", головного редактора «Ґазети виборчої» з 1989 року до сьогодні.

До книги увійшли нариси про ідейних наставників Міхніка – Антонія Слонімського та Яцека Куроня, про дилеми польського романтизму, про драматичне переплетення польсько-українських та польсько-єврейських стосунків, які Міхнік розуміє і відчуває як мало хто.

«Бесіди з катом»– це з перших вуст отримана відповідь на питання, «який історичний, психологічний та соціологічний механізм перетворив частину німців на команду душогубів, що керували Райхом і намагалися поширити свій порядок на Європу і світ».

«Книжка Казімєжа Мочарського «Бесіди з катом» написана із холоднокровністю, гідною найвищої поваги. Однак, читаючи її, я цю холоднокровність зберегти не міг: мене огортало відчуття особливого роду. Разом із автором я дивився на заґратоване вікно і двері без клямок, на вічко, звідкіля за мною спостерігали наглядачі; вслухався у кроки «клавішів» і до дзенькоту їхніх ключів від камер. І разом із автором переживав відчуття туги й приниження, спричинені відірваністю від близьких" (А.Міхнік).

У презентації візьмуть участь: Адам Міхнік, Олександр Бойченко, Олесь Герасим, Андрій Павлишин та Леонід Фінберг. Зустріч вестиме Оля Гнатюк.

Рекомендувати цей матеріал