Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1242653207


Захист дітей у кіберпросторі

18.05.2009
джерело: www.un.org.ua

Поcлання Генерального секретаря ООН:

«Всесвітній день електрозв’язку та інформаційного суспільства відзначає заснування Міжнародного союзу електрозв’язку, яке відбулося 17 травня 1865 року, та вшановує його роль у з’єднанні світу.

 За останні два десятиріччя Інтернет перетворився на незрівнянний глобальний ресурс, що охоплює світи знань і розваг. Маючи понад 600 мільйонів користувачів в Азії, 130 мільйонів – у Латинській Америці й Карибському басейні та 50 мільйонів – у Африці, Інтернет є засобом зв’язку, що постійно зростає. Він лежить у точці опори наших суспільств, які дедалі більше з’єднуються одне з одним загальною мережею, рухаючи вперед економіки світу, сприяючи торгівлі та комерції, допомагаючи підвищувати якість охорони здоров’я, виробництва продовольства та освіти. За таких колосальних кроків великого значення набув захист життєво важливих систем та інфраструктур Інтернету від нападів кіберзлочинців.

Тема цьогорічного Дня електрозв’язку та інформаційного суспільства – «Захист дітей у кіберпросторі». Діти та молодь відносяться до найбільш активних користувачів Інтернету й мобільних пристроїв. Мандруючи кіберпростором у пошуках інформації та розваг і будуючи соціальні мережі, вони є також серед найуразливіших до експлуатації. Без захисних заходів їхнє дорогоцінне життя піддається серйозному ризику у порочному світі кіберзлочинців і педофілів, які полюють на легку здобич.

 У Конвенції ООН про права дитини визнається право на освіту й доступ до інформації, а також право брати участь в іграх і розважальних заходах. Конвенція також надає дитині захист від усіх форм експлуатації та від схиляння до будь-якої незаконної діяльності. Наш обов’язок – забезпечити ретельне застосування положень Конвенції, щоб діти могли безпечно звертатися до Інтернету та інших інтерактивних ресурсів, не боячись стати жертвою безпринципних хижаків.

Віртуальний світ має захоплюючі можливості для виховання дітей та надання їм допомоги у зростанні та перетворенні на творчих, продуктивних дорослих. Разом з тим, ми повинні пам’ятати про пастки, які можуть залишити в них слід на все життя. Я закликаю політиків і лідерів промисловості знайти способи, які дозволять зробити цей віртуальний світ, що швидко еволюціонує, безпечним для кожного».

Рекомендувати цей матеріал