Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1238589156


Чеські вчителі вимагають захисту

01.04.2009
джерело: www.maidan.org.ua
У чеських школах почастішали випадки наруги з однокласників, нападів на вчителів та носіння зброї. Міністерство освіти підготувало зміни у законодавстві, які мають посилити відповідальність учнів та їхніх батьків.

Чеський учитель не має права вигнати порушника дисципліни з класу. Нонсенс, на який насамперед звернуло увагу вкрай стурбоване агресивністю школярів міністерство освіти. Заступник міністра Їндржіх Кітсберґер, якого цитує щоденник Lidové noviny, каже, що вчитель матиме таке право, а шкільна адміністрація матиме за обов’язок обладнати спеціальний клас. Там порушник і перебуватиме кілька годин або цілий день під наглядом вихователя. Справи «рецидивістів» школа передаватиме органам соціальної опіки, які працюватимуть з його батьками.

Ще одна міністерська новація – заборона вживати в школі мобільні телефони. Асоціація шкільних педагогів підтримує ініціативу керівників освіти, але невдоволена її обмеженістю. На думку голови Асоціації Ярослав Штерцла, вчитель мусить мати статус державного службовця, такий самий, як, наприклад, поліцейський. У такому разі всякий напад на вчителя – словесний чи фізичний – трактувався б як кримінальний злочин. Бажання Ярослава Штерцла та його колег легко зрозуміти: останнім часом зросла агресивність не лише дітей. Батьків також.

Джерело: Німецька хвиля

Рекомендувати цей матеріал