Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1236349801


Студентське Братство Луганщини розпочали кампанію з впровадження Кодексу честі студента

06.03.2009
джерело: www.civicua.org
З лютого 2009 р Студентське Братство Луганської області проводить кампанію з впровадження етичних норм в освітній процес вищих навчальних закладів Луганської та Запорізької областей.

У рамках цієї програми передбачено проведення семінарів, конференцій, інформаційної кампанії для представників органів студентського самоврядування, студентських профспілок, представників адміністрації Вузів для презентації та поширення кращих іноземних практик функціонування Кодексу честі в університетах США та країн Європейського Союзу.

Активну участь у реалізації даної кампанії бере участь американський експерт, волонтер Корпусу миру Брайан Кузеліс. Також метою кампанії є впровадження Кодексу честі студента в життя українських університетів. У впровадженні етичних норм в освітній процес зацікавлені, як студенти, так і викладачі. Уже створено 7 ініціативних груп з розробки Кодексу честі студента при Східноукраїнському національному університеті ім. В. Даля, Луганському Національному університеті ім. Т. Шевченка, Луганському аграрному університеті, Брянковському технолого-економічному технікумі, Луганському інституті культури, Запорізькому державному університеті, Запорізькому Національному технічному університеті.

На думку організаторів, до цієї ініціативи скоро приєднуватися й інші університети Луганської та Запорізької областей. Кодекс честі студента - це склепіння певних правил, які студенти зобов’язані дотримуватися у період навчання в університеті. Ці правила включають, перш за все, неприпустимість корупції у вищому навчальному закладі, а також чесність та самостійність в навчанні, в тому сенсі, який вкладається в ці поняття навчальними закладами і самими студентами.

Взаємні зобов’язання і правила, що візьмуть, як студенти, так і викладачі, зроблять більш комфортним навчальний процес в університеті.

Реалізація цієї кампанії стала можливою завдяки підтримці Фонду сприяння демократії Посольства США.

Батьківщиною 1-го у світі Кодексу честі студента можна вважати Сполучені Штати Америки, де він був вперше прийнятий в 1893 р. в Принстонському університеті.

Кодекс честі до 1930 р. був введений практично у всіх університетах США. З тих пір студенти самі дбають про підтримку порядку в навчальному процесі в американських університетах.

Впровадження Кодексу честі студента в українських університетах буде сприяти зміцненню органів студентського самоврядування, підвищенню свідомості молодих людей і активності молоді в боротьбі з корупцією в освіті.

Автор : Студентське Братство Луганської області

Рекомендувати цей матеріал