Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1223057516


Луганський проект «Джерельце»: дитина у дитячому будинку

03.10.2008
автор: Галина Тищенко
джерело: www.civicua.org

Вже більше року волонтери громадської організації Луганської обласної групи медіації проводять заняття з вихованцями дитячого будинку № 1 м.Луганська. З вересня 2008 р. цю ініціативу продовжено в рамках проекту «Джерельце» за підтримки ВБФ «Крона».

У дитячому будинку № 1 м.Луганська перебувають діти віком від 3 до 7 років.

Цей вік є дуже важливим з точки зору формування навичок та готовності до шкільної діяльності, засвоєння знань та самопідготовки. Якщо в цей період не працювати над формуванням уваги, логічного мислення, навичками самопідготовки, тренування пам`яті для засвоєння та аналізу великої кількості нової інформації, то дитина матиме проблеми із навчанням. Надалі це переходить у неуважність, зникає інтерес до навчання, дитина знаходить для себе інші види діяльності, випадає з-під уваги педагогів, формується девіантна поведінка.

Такий алгоритм ми досліджуємо вже кілька років, працюючи з неповнолітніми групи ризику та правопорушниками у навчальних закладах, приймальнику-розподільнику, дитячій колонії. Численні дослідження доводять, що відсутність адекватної корекційної допомоги таким дітям в дошкільному віці провокує виникнення вторинних порушень у розвитку (що виявляються з початком шкільного навчання). У тісному взаємозв’язку з успіхами або невдачами в навчальній діяльності знаходиться і психічне здоров’я дітей.

Тому в проекті протягом навчального року пропонується проведення занять з використанням елементів всесвітньо відомих методик розвитку здібностей дитини
(Б.и Л..Нікітіних, Г.Домана, М.Монтесорі).

Ці методики зазвичай застосовуються батьками, які усвідомлюють важливість розвитку здібностей своєї дитини. За умов відсутності батьків дитина автоматично лишається цих можливостей. На запровадження таких методик для вихованців дитячого будинку і спрямовано заходи проекту. Заняття базуються на активних формах навчання з використанням сюжетно-рольових ігор, казко-терапії, арт-терапії, методик розвитку мовлення, підготовки до школи. В ході занять використовуються елементи розвитку художніх, музичних та творчих здібностей дитини. За рахунок проекту буде придбано методичні матеріали для занять (розвиваючі ігри, диски з навчальними програмами), надано допомогу в оформленні приміщень дитячого будинку (фотошпалерами та картинами) і облаштуванні 4 груп телевізорами та DVD-програвачами.
Цей проект є партнерським. У цьому ж напрямі працює проект Донецького благодійного фонду «Причетність» на базі Донецького міського будинку малюка. Досвід роботи у Донецькому та Луганському регіонах буде узагальнено у вигляді методичних матеріалів та представлено на підсумковій міжрегіональній конференції навесні 2009 р.

Джерело : Луганська обласна група медіації

Автор : Галина Тищенко, керівник проекту

Рекомендувати цей матеріал