Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1222687587


Невситимі любителі «шари»

29.09.2008
автор: Алла Тютюнник
джерело: www.vgoru.org

Недавно Фонд милосердя та здоров’я отримав дивного листа. У ньому стверджувалося, що міська влада Херсона отак просто взяла й подарувала 694,1 м. кв. першого поверху будинку по вул. Фрунзе, 2 (у центрі міста)... ВАТ “Херсонське обласне підприємство по племінній справі у тваринництві”.
“Нам на праве собственности, в соответствии с договором дарения принадлежит часть первого этажа по ул. Фрунзе, 2, в том числе и занимаемое вами помещение..., – написав директор цього “обдарованого” племпідприємства М. Середа”.
Усі працівники Фонду дружно задумалися: що могло спонукати міську владу подарувати приміщення в центрі міста бізнесменам, які спеціалізуються на заплідненні худоби? Може, вони пообіцяло міській владі якісь унікальні послуги? Але – кого в Херсоні запліднювати?! Отож особливої користі для городян від цього підприємства ми не побачили.
Інша справа – Фонд милосердя і здоров’я. Ми вже 19 років орендуємо у міськради приміщення на Фрунзе, 2, тут у нас – громадська приймальня, ми безкоштовно надаємо юридичні, соціальні консультації, допомагаємо безпомічним старикам вигравати суди й повертати квартири, видурені шахраями. Відновлюємо документи бездомним і влаштовуємо їх на роботу, а зовсім немічних – у лікарні й інтернати. Збираємо одяг і роздаємо бідним. Збираємо кошти на розвиток хірургічного відділення обласного протитуберкульозного диспансеру (до 400 тисяч грн. щороку). Проводимо конкурси дитячих гуртків і даємо їм гроші на обладнання й матеріали. Щороку ми допомагаємо близько 5 тисячам малоімущих. Чималу частину людей до нас у приймальню присилають працівники міськвиконкому, бо там немає такої приймальні. У нас навіть є угода з міськвиконкомом про те, що влада надає нам приміщення в оренду на пільгових умовах, а ми за це – приймаємо всіх стражденних, які ходять до чиновників зі своїми бідами. І якщо порахувати, скільки б коштували бюджету послуги, які Фонд надає херсонцям безкоштовно, то це щороку – сотні тисяч гривень. А Фонд знаходить гроші поза бюджетом.
Отож якби у влади виникло бажання дарувати офіси на вул. Фрунзе, 2, то вона скоріше подарувала б Фонду милосердя та здоров’я, ніж племінному об’єднанню, – вирішили ми.
Але для чого взагалі комусь дарувати майно громади, якщо влада здає його в оренду й отримує від цього гроші в бюджет?!
Поміркувавши таким от логічним чином і дуже засумнівавшись у правдивості листа від директора племінного об’єднання, ми написали запит у міськвиконком. І ось що нам відповів заступник міського голови, начальник управління комунальної власності міської ради Д. Калюжний:
“Інформую, що Херсонською міською радою та її виконавчими органами не приймалися рішення щодо відчуження нежилих приміщень по вул. Фрунзе, 2 Тишкевич Л.І. або ВАТ “Херсонське обласне підприємство по племінній справі у тваринництві”... Управління комунальної власності вважає, що ВАТ "Херсонське обласне підприємство по племінній справі у тваринництві" отримало право власності на нежилі приміщення загальною площею 694,1 кв.м незаконним шляхом”.
На запити до бюро технічної інвентаризації (БТІ): кому і на якій підставі належить право власності на нежилі приміщення першого поверху площею 694,1 кв. м в будинку № 2, по вул. Фрунзе у м. Херсоні, начальник ХДБТІ А. Лосєв спочатку відповів, що ніякої інформації про це БТІ не має (?!), а на другий запит – “інформацію надати неможливо, справа вилучена 03.06.2008 р. обласною прокуратурою Матвійчук В.”.
Все це явно віддавало аферою. Тим паче, що наближені до міської влади особи розповіли в кулуарах, нібито приміщення племоб’єднанню подарувала не міськрада, не міськвиконком, а – Суворовська райрада, яка взагалі не має на це жодного права. А племоб’єднання нібито швиденько передарувало ці приміщення Ларисі Тишкевич, яка нібито має 60,03% акцій цього підприємства (тобто, подарувала сама собі?). А БТІ нібито того ж дня зареєструвало договір дарування... А міська влада нібито про це нічого навіть не знала...
Тоді ми написали звернення в обласне управління по боротьбі з організованою злочинністю: розберіться, будь ласка, чи законні, чи ні претензії пані Лариси Тишкевич та племоб’єднання на майно громади.
Нам відповів т. в. о. начальника Г. Шнабський:
“Повідомляю, що Ваше звернення розглянуто, в рамках компетенції УБОЗ УМВС України в Херсонській області проведена перевірка, матеріали направлено до прокуратури Суворовського району міста Херсона для долучення до матеріалів кримінальної справи № 530058-08, порушеної 03.06.08 відносно посадових осіб ВАТ “Херсоноблплемпідприємство” за ознаками злочину, передбаченого ч.3. ст. 365 КК України (“Перевищення влади або службових повноважень... якщо... спричинили тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років”)”.
Якщо міська влада приміщення не дарувала, УБОЗ виявив ознаки злочину, кримінальна справа порушена – отже, законність восторжествує, вирішили ми.
Аж раптом 31липня Господарський суд області визнав, що... Лариса Тишкевич має право на всі площі першого поверху приміщення на Фрунзе, 2. Ми так і не зрозуміли логіку судді, який проігнорував і заяви міськради про те, що вона нікому не дарувала своїх приміщень, і матеріали УБОЗу та прокуратури. Але не дуже й здивувалися – з логікою і законністю у Господарського суду області вже давно є проблеми.
Згадаймо: коли голова Старозбур’ївської сільради Віктор Маруняк добивався в Господарському суді повернення сільській громаді роздерибанених можновладцями 28 га землі, – суд відмовив, незважаючи на те, що навіть Генеральна прокуратура чорним по білому написала: землю роздали незаконно. Іще згадаймо: коли “інвестор” ВАТ “ХБК” розоряв дощенту текстильний комбінат, то Господарський суд, порушуючи законодавство (і це визнав навіть Верховний суд), допомагав не колективу робітників, не Пенсійному фонду, не державі, а – дерибанщикам. Мабуть, у суддів цього суду якась особлива любов до багатих людей. Лариса Тишкевич – дружина Олексія Тишкевича, дуже багатого чоловіка, який уже прихопив у міської громади пляж “Лілея” і ніяк не хоче його віддавати законним господарям...
Тепер міська рада Херсона намагається через суд скасувати договір дарування від 20.03.2008 р. Окрім того, ні активісти Фонду милосердя та здоров’я, ні ті люди, яким впродовж 19 років допомагає Фонд, не мають наміру віддавати приміщення на Фрунзе, 2 пані Тишкевич. Та й мешканці будинку на Фрунзе, 2 виказали готовність захищати майно громади.
Тим часом по місту ходять чутки, нібито приміщення по вул. Фрунзе, 2 вже розпродують по 1200 доларів за 1 квадратний метр. Можливо, це тільки чутки, але про всяк випадок попереджаємо тих, кому пропонуватимуть купити ці приміщення: не ризикуйте. Не в усіх суддів проблеми з логікою і знанням законів, і громада міста не буде “дрімати”, поки її не пограбують дощенту.

Алла Тютюнник, президент
Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я

Рекомендувати цей матеріал