Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1219306107


Молодіжні організації проти законопроектів Міносвіти щодо обов’язкової роботи випускників ВУЗів

21.08.2008
автор: Олег Андрос
джерело: www.helsinki.org.ua
Ультиматум Міністерству освіти і науки та Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти поставили молодіжні та студентські організації. У своєму зверненні члени Національний комітет всеукраїнської громадянської кампанії «Молодіжна варта: молодь за вами спостерігає!» стверджує, що законодавчі ініціативи розробленої Міністерством редакції Закону «Про вищу освіту» не відповідають передвиборчим програмам політичних партій, які зараз знаходяться при владі. У зв’язку з цим молодь пропонує, щоб її залучили до обговорення ситуації, що склалася.

"Законодавчі ініціативи Міністерства не відповідають передвиборчим обіцянкам"

Ультиматум Міністерству освіти і науки та Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти поставили молодіжні та студентські організації. У своєму зверненні члени Національний комітет всеукраїнської громадянської кампанії «Молодіжна Варта: молодь за вами спостерігає!» стверджує, що законодавчі ініціативи розробленої Міністерством редакції Закону «Про вищу освіту» не відповідають передвиборчим програмам політичних партій, які зараз знаходяться при владі. У зв’язку з цим молодь пропонує, щоб її залучили до обговорення ситуації, що склалася. "В іншому випадку, «Молодіжна варта» буде вимушена захищати майбутнє студентської молоді усіма доступними методами," - стверджують молодіжні лідери.

"Замість того, щоб зосередитися над виконанням обіцянок, даних політичними силами на позачергових виборах до Верховної Ради України 2007 року, чиновники Міністерства намагаються реалізувати ще старі "ніколаєнковські" спроби закріпачити студентів-випускників, а саме - закріпити в новій редакції Закону України «Про вищу освіту» норму щодо обов’язкового відпрацювання студентів, які навчалися за кошти державного бюджету," - йдеться у зверненні Національного комітету « Молодіжної варти » до міністра освіти Івана Вакарчука та голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Володимира Полохала. За інформацією «Молодіжної варти», ідея примусових відпрацювань суперечить нормам Конституції, нормам Кодексу законів про працю, Закону «Про зайнятість населення», міжнародним пактам про права людини та Конвенції Міжнародної організації праці «Про скасування примусової праці».

"У Закон не можна вводити ніяких формулювань, що суперечать чинному законодавству. А вирішувати проблему відсутності належної кількості кадрів, зокрема, у невеликих населених пунктах, потрібно не примусовим відробітком випускників, а створенням належної системи заохочень та гарантій працівникам освіти, медицини, культурної та соціальної сфер," - вважають молодіжні лідери.

Система заохочень та гарантій була присутня у передвиборчих обіцянках політичних партій, які зараз знаходяться при владі. Зокрема, молодим спеціалістам, які працюватимуть на селі, було обіцяно надання безвідсоткових позик (Блок Володимира Литвина), надання допомоги у розмірі 20 тис. грн., надання соціального житла та додаткового 20% окладу (Блок «Наша Україна - Народна Самооборона»). Молодим спеціалістам, які працюватимуть на підприємствах-флагманах індустрії, гарантувалося, що ті будуть забезпечені житлом під державні фінансові гарантії у 1 млрд. грн., а молода родина отримає муніципальне житло в оренду строком до 10 років (Партія регіонів). Молодим сім’ям обіцяли надати безвідсоткові кредити на на будівництво і придбання житла, а також погашення 25%, 50% і повного погашення кредиту при народженні першої, другої і третьої дитини відповідно. Була також дана обіцянка, що буде розвинена система іпотеки та знижена до європейського рівня вартість кредитів щодо купівлі житла (Блок Юлії Тимошенко).

"Основна нормотворча діяльність має бути першочергово зорієнтована на виконанні передвиборних обіцянок, даних молоді," - запевняють у Національному комітеті « Молодіжної варти».

Молодіжні лідери також виступили проти введення у текст законопроекту формулювань, які можуть призвести до невірного трактування норм Закону «Про вищу освіту». На їхню думку, остання ініціатива Міністерства освіти щодо введення у текст законопроекту формулювання юридично необов’язкового характеру про відпрацювання строком від трьох років для випускників-бюджетників може призвести до того, що зацікавлені особи, апелюючи до Закону, будуть змушувати студентів укладати угоди з роботодавцями мінімум на три роки.

"Вважаємо такий розвиток подій неприпустимим, оскільки норми Закону мають бути прозорі, а не дозволяли спекулювати на соціальній незахищеності та правовій необізнаності громадян," - наголошують у Національному комітеті.

«Молодіжна варта» також стверджує, що в запропонованій редакції Закону всупереч загальному принципу диспозитивності цивільного права передбачається одностороння зміна адміністрацією вищого навчального закладу умов укладеного договору на надання освітніх послуг, а саме ціни плати за навчання для студентів-контрактників.

"У перспективі це може призвести до створення умов необґрунтованого збільшення оплати за навчання", - прогнозують молодіжні лідери.

Окрім цього, за інформацією « Молодіжної варти», у законопроект також введені формулювання, які можуть призвести до зменшення розміру стипендій студентів-відмінників та зменшення кількості студентів-бюджетників. Зокрема, законопроект пропонує вилучити гарантію про те, що відмінники мають отримувати стипендії у розмірі не менше ніж два неоподатковуваних мінімуми доходів громадян. Пропонує вилучити і положення, яке встановлює мінімальну кількість студентів, які повинні вчитися за безплатною формою (51%). А одне з формулювань останньої редакції проекту пропонує скасувати гарантію того, що фінансування підготовки кадрів з вищою освітою має здійснюється в обсягах не менших, ніж необхідних для забезпечення 100 і 180 студентів відповідних типів вищих навчальних закладів на кожні 10 тис. населення.

"Вважаємо, що зазначені ініціативи загрожують звузити принцип доступності освіти та право громадян на освіту, що закріплені у Основному Законі," - наголошують у Національному комітеті.

Зазначені ініціативи Міністерства освіти також суперечить передвиборчим обіцянкам політичних сил, даних на позачергових виборах до Верховного Ради. Зокрема, нововведення суперечать обіцянці про гарантію (Комуністична партія України) та забезпечення реального виконання конституційної норми щодо доступності і безоплатності вищої освіти, а також безплатності першої вищої освіти для молодої людини (Блок Володимира Литвина). Нововведення також не відповідають обіцянці про мінімальний відсоток місць студентів-бюджетників (Партія регіонів). Під час виборів були також дані обіцянки запровадження єдиної методики розрахунку вартості навчання (Блок Юлії Тимошенко) і встановлення соціального стандарту споживання, який включатиме вартість освіти (Блок Володимира Литвина). Політичні партії також гарантували, що на гідному рівні буде знаходитись і розмір студентських стипендій.

У зв’язку з викладеним, Національний комітет всеукраїнської громадянської кампанії «Молодіжна варта: молодь за вами спостерігає!» запропонував Міністерству освіти і науки України та Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти запросити організації, які входять до складу Національного комітету, для громадського обговорення ситуації, ще до подання законопроекту на черговий розгляд.

ДОВІДКА:

«Молодіжна варта: молодь за вами спостерігає!» - всеукраїнська громадянська кампанія, метою якої є моніторинг та контроль за реалізацією передвиборчих обіцянок, даних політичними силами під час виборів до Верховного Ради України. До її складу входять 10 непартійних всеукраїнських молодіжних організацій та 2 об’єднання органів студентського самоврядування.

За додатковою інформацією звертайтеся до представників Національного комітету (тел.: +38 (096) 518 27 19)

Повний текст заяви читайте тут: http://kyiv.in.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=1482&Itemid=2.

УГСПЛ

автор: Олег Андрос
джерело: kyiv.in.ua

Рекомендувати цей матеріал