Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1217859524


Про першу «Школу з прав людини для молоді» (Пуща Водиця, 7-15 липня 2008)

04.08.2008
автор: Олеся Сафонова, Анастасія Гаврилова

З 7 по 15 липня 2008 року за підтримки Норвезького Гельсинського комітету, Української Гельсінської  Спілки з прав людини, Міжнародного фонду «Відродження», громадської організації «МАРТ»,  на базі санаторію «Славутич» (Пуща Водиця, м. Київ, Україна) відбулась перша Школа з прав людини для молоді, в рамках Програми розвитку навчання правам людини в Україні.

На конкурсній основі було відібрано 25 учасників з різних регіонів нашої держави.

В школі дуже чітко були висвітлені питання історії розвитку ідей про права людини прав та свобод людини, стандарти прав, обмеження прав, взаємовідносини людини і держави, верховенство права, механізми захисту прав. Вивчались документи, що регулюють захист прав людини:  Загальна декларація прав людини, Європейська Конвенція з прав людини, Міжнародний Білль, окремі конвенції, Конституція країни та інші важливі документи.

Учасники дізнались про структуру та і діяльність  ради Європи, Європейського суду, Гельсінскьких комітетів. На прикладах пана Є.Захарова і пана В.Яворського  дізнались про процедуру звернення та захист прав в Європейському Суді.

Завдяки представникам правозахисних організацій ми змогли дізнатись не лише про діяльність цих організацій, а й дослідити практичний аспект захисту прав людини. На практичних заняттях  групами були досліджені проблеми порушення прав людини в Україні. Так, на сьогоднішній день, поширені такі проблеми: проблема катування і жорстокого поводження, проблема гідного поводження правоохоронців, порушення прав національних меншин, проблема домашнього та дитячого насилля, свобода думки і слова, проблема захищеності прав пацієнтів, захист прав ВІЛ –інфікованих, проблема жорстокого поводження з дітьми в інтернатах,  проблеми  студентства, та багато інших.

Учасники змогли навчитись створювати проекти, досліджувати актуальність тематики, аналізувати і представляти членам комісій. Маємо надію що деякі з проектів все ж таки будуть реалізовані.

Окремо хочеться відмити форму роботи вчителів (хоча в нашій школі їх модернізовано називають тренера),  а саме О. Войтенко, О. Агаркової, С. Бурова, А. Гниди завдяки їм скучати та зітхати,  учням було зовсім ніколи, тому що в школі навчання проходило в дуже цікавій інтерактивній формі.  За весь період навчання учасники дуже багато раз, виконуючи різні завдання, ділились на  групи, причому  групи формувались так, що кожний учасник мав можливість попрацювати майже з кожним іншим..

Не рідко учні поглядали на годиник і чекали, коли зможуть реалізувати свій потенціал і талант через Форум- театр, форма роботи якого були не тільки нова і цікава, а й прийнятна для  подальшої роботи різних організацій. Окрема подяка майстру К. Рєуцькому.

Важливим фактором стала взаємопраця представників різних громадських організацій, молоді лідери змогли дізнатись про форми організації, види дальності молодіжних організацій та обмінятись досвідом роботи, графіки проведення різних заходів, конкурсів  та проектів . Відтепер, учасники мають більше можливостей приймати участь у різних проектах громадянсько активної тематики.

Школа показала, що серед представників різних регіонів України немає бар’єру мовного спілкування на українській мові.

Дамо час нашим учасникам, але вже зараз є впевненість, що скоро надійдуть звіти чи то про проведення  маленьких подібних шкіл тренінгів на тематику прав людини і в рамках проекту Школи з прав людини для молоді, а може взагалі з’являться нові корисні проекти взаємодії неурядових організацій спільної тематики. Так чи інакше, проект «Школа з прав людини для молоді» вже запалив маленький вогник в свідомості молодих, яскравих, прогресивних молодих громадян нашого суспільства. Проект ще раз довів, Україна – єдина і має в своєму запасі великий потенціал небайдужих, ідейних лідерів  демократичного суспільства. І саме на них надія, що скоро вони поділяться енергією і здобутими знаннями з іншими. Також матимемо надію, що Україна стане процвітаючою демократичною державою,  що вибори будуть свідомими, чесними, політика держави стабільна, уряд успішний, а людина захищена в своїх правах і свободах.

Олеся Сафонова
Учасниця 1 Школи по правам людини для молоді
7-17 липня 2008 рік

 

ПРАВА ЛЮДИНИ:  ЗНАТИ, РОЗУМІТИ, ЗАХИЩАТИ

Таким був негласний девіз Школи з прав людини для молоді, яка проходила 7-15 липня в Києві (Пуща Водиця). В програмі розвитку навчання правам людини в Україні це ПЕРШИЙ досвід роботи з молодіжною аудиторією. Тому так несподівано і так приємно, що результати перевершили очікування і організаторів, і учасників.

Школа була організована Українською Гельсінською Спілкою з Прав Людини, Норвезьким Гельсінським Комітетом та громадською організацією М’АРТ за фінансової підтримки Норвезького Гельсінського Комітету та Міжнародного Фонду “Відродження”.

Коли учасники і тренери зустрілись вперше, щоб  познайомитись, був проголошений принцип роботи на всі 8 днів, що тривала Школа, - тотальне занурення у права людини. І варто зазначити, що САМЕ ТАК і було! Учасники кожного дня працювали над різними питаннями: основи концепції прав людини, міжнародні документи,  механізми захисту прав, міжкультурне взаєморозуміння, толерантність тощо. Робота відбувалась у малих групах, склад яких постійно змінювався, що дало можливість присутнім познайомитись одне з одним.

Тренери використовували інтерактивні технології, тому студенти Школи були постійно залучені до різноманітних ігор, які на практиці доводили те, про що говорилось під час лекцій. Абсолютною несподіванкою для учасників стало те,що вони змогли опанувати акторське мистецтво – кожного дня по кілька годин тривали незвичані, надзвичайні заняття, які в програмі Школи були зазначені, як ФОРУМ-ТЕАТР. Ця ще нова для України методика дала можливість побачити права людини “в дії” і навчитись оцінювати рівень відповідальності

Всі охочі могли взяти участь в дискусійному клубі, подивитись фільм і поділитись своїми враженнями, зіграти в рольові або інтелектуальні ігри. І така інтенсивна підготовча робота виправдала себе: учасники завдяки набутим теоретичним знанням змогли впевнено перейти до найголовнішого завдання – плануванню дій у сфері захисту прав людини. В останній день роботи Школи на суд суворого журі (у складі Алли Тютюнник, Володимира Каплуна, Романа Романова) були представлені молодіжні проекти, в яких пропонувались конкретні кроки до вирішення гострих суспільних проблем (пов’язаних з порушенням прав людини).

Експерти давали поради, коментували та виправляли помилки. Але в цілому були задоволені роботою груп і схвалили запропоновані проекти. Тепер учасники, впевнені у своїх силах, зможуть подати свої доопрацьовані проекти на розгляд комісії і навіть отримати фінансування!


Якщо спробувати виділити чинники, що зробили роботу Школи дійсно результативною і успішною, то їх буде 10. Це:

1. Ретельна підготовка до проведення заходу, наполеглива робота організаторів
(Сергій Буров, Надія Самардак)
2. Відбір ініціативної творчої молоді – представників різних регіонів і різних неурядових організацій.
3. Сильний викладацький склад: досвічені тренери(Андрій Гнида, Оксана Агаркова, Олександр Войтенко), які завжди допомагали учасникам і самі брали участь в роботі груп; експерти та лектори, які відповідали на всі питання аудиторії і ділились власним досвідом (Володимир Яворський, Володимир Бочаров-Туз, Євген Захаров).
4. Пропорційне співвідношення лекційних і практичних занять 30/70.
5. Ведення конспектів(NB! Визначення терміну “права людини”, подані в рамках, - записані під час занять у Школі), роздаткові матеріали, додаткова література
6. Можливість спробувати щось абсолютно нове для себе, розкрити в собі нові здібності: участь у форум-театрі(Костянтин Реуцький) та знайомство з Клубом толерантності(Анна Ленчовська)
7. Високий рівень відібраних учасників, готових до сприйняття інформації і до навчання
8. Сумісне проведення часу тренерами і учасниками(проекти-знайомства, ігри, кінопокази тощо)
9. Спрацьованість сильної команди( і організатори, і учасники особливо відчули це в останній день Школи)
10. Готовність не зупинятись на досягнутому, продовжувати працювати у цьому напрямку, залучати нових людей і головне – ДІЯТИ!!!



По результатам роботи Школи з прав людини для молоді в Україні зараз є 24 молодих дипломованих спеціалістів з прав людини. Вони – перші випускники цієї Школи, а тому на них розраховують організатори, з них братимуть приклад наступні учасники. І ще – у цих хлопців і дівчат ВІРЯТЬ ті, хто вчив їх знати, розуміти, захищати права людини. Вірять і підтримують. А значить, робота тільки починається!

Анастасія Гаврилова
Учасниця Школи з прав людини для молоді  
 (липень 2008)


 Фото
надані організаторами Школи

Рекомендувати цей матеріал