Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1210859319


«Ми проти насилля» – вистава мандрівного дитячого театру

15.05.2008
автор: Оксана Агаркова

 

В рамках проекту “Сім’я без насильства: покращення в сільській місцевості усвідомлення населенням можливості правових дій щодо попередження насильства в сім’ї та профілактики жорстокого поводження з дітьми” одним із методів роботи з дітьми та молоддю були розробка та показ театралізованої вистави «Ми проти насильства». 

Протягом вересня 2006р.- квітня 2007р проведено 10 інформаційно-просвітницьких рейдів в м. Скадовськ, с. Чаплинка, с. В.Олександрівка, м. Нова Каховка, с. Горностаївка, м. Гола Пристань, м. Цюрупинськ, с. Бівлозерка, м. Берислав, Каланчак.  В рамках рейду відбулись показ вистави «Ми проти насилля» для учнів загальноосвітніх шкіл, демонстрація фільму «Якщо б’є, то кохає?»  та засідання круглого столу «Взаємодія  державних структур в здійсненні профілактичної роботи щодо попередження насильства в сім’ї».  Під час проведення інформаційно-просвітницьких рейдів серед учасників  заходів  було розповсюджено інформаційні брошури для дітей та дорослих, в яких в популярній формі подана інформація з роз’ясненням основних прав громадян на захист від насильства та правові механізми відстоювання цього права. Загальна кількість осіб, що взяли участь у рейдах, становить 1985 осіб.

Особливістю вистави було те, що всіма акторами  були діти.  Колектив театру «Модерн», що діє на базі Херсонського міського палацу дитячої та юнацької творчості, складається з 11 дітей, наймолодшому актору десять років, а найстаршому – п’ятнадцять. Таким чином, подача інформації не сприймалась як настанова дорослих людей про страшну проблему, а подавалась дітьми для дітей, зрозумілою мовою і давала можливість подивитись на проблему насильства очима дітей. Адже, метою вистави було в простій та емоційній формі надати інформацію про проблему домашнього насилля, порушення прав дітей та закони, що захищають права дитини.

Використання такого методу як вистава передбачає дотримання трьох послідовних етапів: 1 – безпосередньо показ вистави; 2 – обговорення вистави з учнями ; 3 – аналіз оціночних анкет, що заповнюються дітьми після вистави та обговорення.

1.  Вистава триває біля півгодини, розкриває проблему насилля над дітьми  у сім’ї та порушення прав дітей. У простій формі між маленькими сценками про життя малеч, яких кривдять їх власні батьки, надається інформація про міжнародні документи, що захищають права і інтереси дітей.

2.  Під час обговорення вистави з глядачами, з’ясовувалось чи знають діти, куди вони можуть звернутись за допомогою, які соціальні служби працюють в їхньому населеному пункті, надавалась інформація про можливі механізми захисту своїх прав, а також про державні установи, що закликані захищати права дітей. Також до участі у заході запрошувались представники районних центрів соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, представники відділів освіти, психологи, що працюють в школі,  які розповідали про послуги їх установи, про те, чим вони можуть допомогти дитині, яка потрапила в кризову ситуацію, та куди ще дитина може звернутися за допомогою та порадою. Це було дуже корисним для дітей, адже вони могли на очі побачити людину до якої можна звернутись. 

3.  Аналіз оціночних анкет дає змогу побачити, що найбільш цікавим було для дітей, які теми були новими. Отримані данні використовувались в подальшому для корегування роботи. Також аналіз анкет дає своєрідний зріз про знання дітей про ту чи іншу проблему.

 

  Відгуки  від перегляду вистави «Ми проти насилля»

 

Горностаївка

На питання: що нового ви дізналися, переглянувши виставу є певні групи відповідей.

1. дізнались про саму проблему, умови життя дітей, що страждають від домашнього насилля (наприклад, «що в світі дійсно багато насильства, більше ніж я думала»; «що іншим гірше чим нам зараз»; «що дуже багато дітей страждають від голоду, насилля і побиття»).

 2. про те, що потрібно робити при вчиненні насилля, дізнались про установи, що захищають права дітей («що не треба мовчати»; «що потрібно робити коли з тобою таке роблять»; «дізнався про методи боротьби з насильством»).

3. дізнались про 4 види насилля («я дізналась дуже багато про психологічне насильство»; «я дізналась про економічне насилля»). Щодо документу, який захищає права дітей, відсоток тих, хто знає невеликий. Часто діти просто пишуть Конвенція.

  Нова Каховка

 «Я узнала, что происходит ужасное в разных семьях», «Что на самом деле существует такая проблема. Очень важная», «Я ещё больше задумалась о жизни и об этой проблеме». В окрему групу можна виділити анкети, в яких новими для учнів стали знання про 4 види насилля та установи до яких можна звертатись по допомогу («Что насилие бывает различных видов», «Що треба звертатись зі своєю проблемою до психологів, вихователів. Не треба тримати в собі», «Что в нашем городе существуют организации защиты детей»), також сюди можна віднести відповіді, що пов’язані з новими знаннями про конкретні види насилля, наприклад, «Дізнались що існує економічне насилля», «Я дізналась, що ми маємо право на захист честі і гідності».

Каланчак

Вистава емоційно вразила дітей, зокрема: «Як жахливо батьки ставляться до своїх дітей та їхнє життя після насилля», «Що на землі дуже багато підлого», «Не треба родітелям надавати можливості іздіваться над вами». Більшість учнів зазначила, що новою була інформація про масштаби розповсюдження домашнього насилля.

«Повірила в свої можливості». Аналіз анкет засвідчив, що новими для учнів стали знання про види насилля та установи до яких можна звертатись по допомогу: «Я дізналась, куди звертатись у такій ситуації», «Я дізнався про служби в які можна звернутись якщо над вами скоїли насилля». До цієї ж групи можна віднести відповіді, що пов’язані з новими знаннями про конкретні види насилля, наприклад, «Я дізналась що не можна закривати дітей вдома», «що таке економічне насилля», «Які бувають види насильства. Куди звертатись в разі насильства»

Білозерка

«Нові види насилля, що треба захищати права самих дітей», «Якщо у тебе в сім’ї є насильство треба звернутись у міліцію», «Що всі діти мають рівні права (батьків, їжу, одежу і т.д.)» «Я дізналась багато нового про різні види насильства». До цієї ж групи можна віднести відповіді, що пов’язані з новими знаннями про конкретні види насилля (найчастіше – це сексуальне та економічне насилля) «які є види сексуального насильства», «дізнався про сексуальне насильство», «дізнався, що є ще економічне насильство».

  Берислав

Найбільш вражаючим була відповідь на питання, що нового Ви дізнались, проглянувши виставу: «Те, що насильством являється те, на що ми не звертаємо уваги».

Більшість учнів зазначила, що новою була інформація про масштаби розповсюдження домашнього насилля та злидні в яких живуть діти «Я дізналась про життя дітей, які піддаються різним видам насилля», «Дізналась як з дітей знущаються і потрібно все робити для того щоб цього не відбувалось». Деякі учні окремо зазначали, що новими стали знання про свої права взагалі: «Що я маю дуже багато прав, і де можна це дізнатись», «що я маю багато прав і вони захищаються». Аналіз переважної більшості анкет засвідчив, що новими для учнів стали знання про 4 види насилля та установи до яких можна звертатись по допомогу: «Про види насилля, що їх 4», «скільки буває видів насилля», «Дуже багато чого цікавого, особливо про види насилля» «Не треба мовчати про проблеми які в тебе дома». До цієї ж групи можна віднести відповіді, що пов’язані з новими знаннями про конкретні види насилля, наприклад, «Дізналась про економічне насилля», «Я дізнався про сексуальне насильство», «Про психічне та сексуальне насильство»

 

Оксана Агаркова, МО „Нова генерація” (м. Херсон)

 

Рекомендувати цей матеріал