Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1210858084


«Громадські платформи освітньої реформи в Україні»

15.05.2008
джерело: upper.org.ua

<…> Саме тоді було створено ситуацію перманентних корупційних спокус та ризиків у цій системі – розподіл державного замовлення було зосереджено в руках однієї центральної установи – Міністерства освіти і науки, що з огляду на розмір прибутків та загальний розмах корупції в країні програмувало «особливі відносини» між тими, хто розподіляв державні кошти, і тими, хто їх отримував. <…>

<…> Проте насправді учителі проводять апробацію без укладання угод і без отримання оплати. В результаті, як правило, апробація за окремими винятками перетворюється на суто формальний захід, оскільки вона є тільки додатковим неоплачуваним навантаженням для педагогів. До Міністерства освіти відправляються формальні звіти, на підставі яких не можливо зробити об’єктивних науково-методичних висновків щодо навчальних видань. <…>

<…> Обговорення проблем, яке ведеться сьогодні у багатьох професійних колах, як видавців, так і педагогічної громадськості, колах авторів, поліграфістів, розповсюджувачів, не викликає справжнього резонансу в суспільстві, не впливає на прийняття урядових рішень, не стає частиною стратегічних планів держави. Маловпливовість педагогічних, видавничих, громадських асоціацій, різновекторність прагнень багатьох суб’єктів видавничого процесу, включаючи державні підприємства та інституції, потужне лобіювання, хронічне недофінансування всіх видавничих програм – характеристики сучасного простору українського навчального книговидання. <…>

Це – цитати з аналітичної доповіді „Система навчального книговидання в Україні: можливості змін”, яку підготували Г.Касянов, С. Клепко, Т. Харламова до конференції „Діалог про підручник: час говорити, час діяти”, що відбулася в Києві 10 грудня 2007 р. в рамках проекту „Громадські платформи освітньої реформи в Україні”.

Повний текст доповіді з діаграмами та схемами у форматі pdf можна скачати на інтернет-сайті проекту – http://upper.org.ua/library/127.html або тут: pdf-file (354.858 kb)

Міжнародний фонд "Відродження" (Київ) та Міжнародний центр розвитку шкільництва / APS International (Утрехт, Нідерланди) розпочали проект «Громадські платформи освітньої реформи в Україні» з метою – створити ефективну модель взаємодії професійної педагогічної спільноти, громадськості і влади у розв’язанні освітніх проблем шляхом організації "громадських платформ" в пілотних регіонах – Полтавській та Одеській областях.

Платформа – це можливість відверто і конструктивно говорити про проблеми і пропонувати шляхи їх вирішення. Це – взаємовигідний діалог і організаційна структура для конкретних дій.

Організатори платформи освітніх реформ діють за такою схемою: ідентифікація проблеми в освіті – тренінг експертів – опитування експертами фокус-груп – громадська експертиза проблеми – підготовка експертних висновків – підготовка регіональної конференції – обговорення проблеми на регіональних конференціях (Полтава, Одеса) – підготовка рекомендацій – обговорення проблеми на загальнонаціональній конференції – підготовка рекомендацій для органів влади і управління освітою. Українські освітні активісти, які пройшли тренінги з методів організації публічної дискусії, працюючи з фокус-групами, в свою чергу передають свої знання та навички.

Партнерами проекту є Благодійний фонд “Перше вересня”, Видавництво “Шкільний світ”, Полтавський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, Одеський інститут удосконалення вчителів. Фінансова підтримка – програма MATRA Міністерства закордонних справ Королівства Нідерланди та Міжнародний фонд "Відродження

Інтернет-сайт проекту "Громадські платформи освітньої реформи в Україні"  містить повну інформацію щодо проекту, в тому числі вищезгадану аналітичну доповідь, з якою можна ознайомитися та внести певні корективи та побажання. На основі підсумків конференції та обговорень на сайті матеріали доповіді будуть доопрацьовані та разом з іншими виробленими рекомендаціями передані до відповідних органів управління освітою.

Рекомендувати цей матеріал