Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1207209425


Вчителі краще знатимуть, як розповідати старшокласникам про корупцію

03.04.2008
джерело: www.civicua.org
Лабораторія громадянської освіти «Пошук» при Товаристві Лева допомагає вчителям розробляти програми факультативних занять з теми протидії корупції.

Громадські організації України володіють неабияким освітнім потенціалом. Працюючи з молоддю, школами та соціальними закладами, вони роблять свій вагомий внесок у розвиток освіти, дозвілля, підвищення професійного рівня педагогів та покращення якості навчальних програм. Одним з таких прикладів є Лабораторія громадянської освіти «Пошук», яка діє при львівській громадській організації «Товариство Лева».

Товариство Лева – одна з перших громадських організацій України, що увійшла в сучасну історію завдяки своїй яскравій діяльності з національного відродження. Зараз у багатьох хрестоматіях та аналітичних дослідженнях з пострадянського розвитку ми віднайдемо згадування про вертепи і гаївки, впорядкування Личаківського кладовища і експедиції по Дністру, які Товариство влаштовувало ще тоді, коли суспільство і держава ще й не уявляли, що таке можна робити. Товариство Лева було стартовим майданчиком для багатьох політиків і громадських діячів, а подеколи й цілих ініціатив. Однією з таких є Лабораторія громадянської освіти «Пошук», яка сформувалася завдяки співпраці з польським фондом «Освіта для демократії» сім років тому.

Членами «Пошуку» є вчителі, які впевнено слідують традиції Товариства Лева – бути завжди попереду і робити речі, які через деякий час стануть звичайною буденністю. Володіючи неабияким досвідом роботи з педагогами та тренерськими навичками, вони допомагають вчителям запроваджувати в освітній процес інтерактивні технології навчання, формувати шкільні батьківські ради, організовувати роботу класних керівників, координують міжнародний мережевий конкурс шкільних газет та міжнародний вчительський конкурс методичних розробок та уроків, а віднедавна координують розробку програми факультативу для старшокласників з протидії корупції.

У цьому процесі задіяні освітяни з трьох міст – Луцька, Львова і Рівного, в основному – вчителі права та історії, а також соціальні працівники. Вчителі беруть участь у чотирьох навчальних сесіях (семінарах). Спершу вони за допомогою тренерів «Пошуку» ознайомлюються з питаннями: «Що таке корупція?», «Які є види корупції?», «Яким є законодавство України щодо протидії корупції?». На другому етапі відбувається сам процес розробки програми факультативу для 10-11 класів. Вчителі ознайомлюються з інтерактивними методиками навчання, а потім на їхній основі розробляють заняття за програмою, яку вони самі склали.

Цій програмі передували пілотні розробки уроків, які апробувалися у семи областях західного регіону України. «Це був проект «Антикорупційні програми для старшокласників «Разом проти корупції», де ми видали збірник зі сценаріями занять. У цій діяльності нас підтримував «Польсько-українська фундація співпраці ПАУСІ». А тепер ми, за підтримки Проекту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна», вже підійшли до реалізації комплексної програми. Від попереднього вона відрізняється тим, що тут вже буде канва, комплексна програма з детальним описом занять, яким може скористатися кожен вчитель», - говорить Оксана Чабан, керівник проекту. Оксана Москва додає: «Ми знаємо, що такі розробки приносять реальну користь вчителям. Оскільки ми всі вчителі, ми знаємо, як потрібно складати посібник, а школа потребує кожного разу чогось нового. Тема корупції – це тема, яка всюди висвітлюється, тому це слід обговорювати й з учнями. Наша програма факультативу стане якісним інструментом в руках вчителя».

Джерело : РІРЦ проекту "Гідна Україна" для Львівської, Волинської та РІвненської областей

Автор : РІРЦ

Рекомендувати цей матеріал