Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1206541396


V Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини

26.03.2008
джерело: www.helsinki.org.ua
28 березня стартує V Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays.ua!
Фестиваль відбуватиметься в київському Будинку кіно та в кінозалі німецького культурного центру Гете-Інститут.

Цього року учасниками Docudays.ua стали фільми з Боснії та Герцеговини, Грузії, Канади, Китаю, Індії, Ізраїлю, Латвії, Македонії, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Росії, США, Чехії, Швеції, Швейцарії та України.

Конкурсні фільми оцінюватимуть два склади журі: творчого конкурсу і правозахисного. Найкращі чотири фільми отримають грошові нагороди – по 5000 гривень. Кому віддати п’яту премію, визначать самі глядачі. На фестивалі буде проведений конкурс глядацьких симпатій.

До складу журі творчого конкурсу увійшли: відомий російський режисер і продюсер Алєксандр Гутман, славетний український кінодокументаліст Сергій Буковський, популярний український письменник Юрко Покальчук, директор Міжнародного кінофестивалю про права людини Watch Docs Мацєй Новіцький (Польща), директор з виробництва Міжнародного кінофестивалю про права людини One World Марек Возка (Чехія).

До складу журі правозахисного конкурсу увійшли: кінодраматург, член правління Української гельсінської спілки з прав людини Алла Тютюнник, заступник міністра юстиції України Валерія Лутковська, директор українського представництва Національного демократичного інституту (США) Марта Коломієць, виконавчий директор Білоруського гельсінського комітету Тетяна Гацура, експерт Молодіжного сектора Ради Європи Андрєй Юров.

Усі вісім фестивальних днів насичені цікавими подіями. У першій половині дня відбуватимуться семінари, круглі столи, зустрічі, майстер-класи, присвячені темі захисту прав людини.
У другій половині дня проходитимуть конкурсні та спеціальні покази кінофільмів.

Відкриватиме фестиваль сенсація документального кіно 2007 року – повнометражний російсько-швейцарський фільм “Мати” режисерів Павла Костомарова та Антуана Каттіна. Стрічка здобула численні нагороди на кінофестивалях: Кіношок-2007 (головний приз у номінації “Кіно без кіноплівки”, приз кінопреси); XVIII Відкритий фестиваль документального кіно “Росія” (головний приз, приз кінопреси, приз фонду Романа Кармена); 50 Міжнародний лейпцизький кінофестиваль (“Найкращий східноєвропейський фільм”). Фільм також став лауреатом Національної премії “Лавр” (Росія).

В рамках фестивалю Docudays.ua відбуватиметься святкування 10-річчя найбільшого у Східній та Центральній Європі кінофестивалю з прав людини One World (Чехія). У програмі – семінари, виставки, фільми, дискусії за участю чеських експертів.
У Домі кіно також демонструватимуться найкращі фільми Міжнародного кінофестивалю Watch Docs (Польща).

У Гете-Інституті показуватимуть фільми-переможці міжнародного конкурсу “Всі люди народжуються вільними та рівними”, організованого Гете-Інститутом та фондом “Пам’ять, відповідальність та майбутнє” (Німеччина). У стінах Гете-Інституту також проходитиме ретроспектива фільмів відомого російського режисера Алєксандра Гутмана. Там же відбудеться майстер-клас знаного документаліста.

Один зі спеціальних показів присвячений пам’яті українського документаліста Максима Суркова, який рано пішов із життя. Чимало його фільмів відзначені високими нагородами на вітчизняних та міжнародних кінофестивалях. “У зоні особливої уваги” – останній фільм Максима Суркова, який він зняв разом із письменником Юрієм Покальчуком. Фільм побудований на розповідях ув’язнених Прилуцької виховної колонії для малолітніх та їхній творчості: віршах, піснях. Картина складається з трьох частин: “Жорстокість”, “Секс” і “Любов”.
Але це ще далеко не всі фестивальні події: про семінари, зустрічі з відомими документалістами, майстер-класи більше можна дізнатися на сайті фестивалю www.docudays.org.ua.

Вхід на всі конкурсні та спеціальні покази Docudays.ua – безкоштовний!

Після завершення фестивалю в Києві, Docudays.ua впродовж восьми місяців мандруватиме Україною: Севастополь, Чернігів, Полтава, Суми, Луганськ, Донецьк, Кривий Ріг, Одеса, Харків, Дніпропетровськ, Львів. Покази фільмів проводитимуться у кіноклубах Docudays.ua, кінотеатрах, вищих школах, будинках культури.

Організатори V Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays.ua:
Українська гельсінська спілка з прав людини
Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я
Херсонська міська асоціація журналістів “Південь”
Громадська організація “Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв”

Підтримка:
Міжнародний фонд “Відродження”
Представництво Європейської комісії в Україні
Чорноморський фонд
Фонд сприяння розвитку демократії посольства США
Міністерство культури і туризму України
Посольство Росії в Україні
Польський інститут у Києві
Чеський центр у Києві
Французький культурний центр в Україні
Німецький культурний центр Гете-Інститут
Швейцарська агенція з розвитку та співробітництва (ШАРС)
Національна спілка кінематографістів України

Партнери проекту:
Міжнародний кінофестиваль WATCH DOCS (Варшава, Польща)
Міжнародний кінофестиваль ONE WORLD (Прага, Чехія)
Громадський інститут фільму (Польща)
Міжнародна організація WITNESS (США)
Європейська документальна мережа EDN (Данiя)
EAST SILVER – ринок документального кіно країн Центральної та Східної Європи
Гiльдiя неiгрового кiно та телебачення Росії
OWH TV Studio (Молдова)
Кінокомпанія “МаГіКа-фільм”
Портал Кіnokolo.ua

Інформаційнй партнери:
5 канал
Незалежний громадсько-політичний тижневик “Дзеркало тижня”
Газета “24”
Українська туристична газета
Радіо “ЕРА”
Радіо “Свобода”
Інтернет-портал Кіnokolo.ua
Інтернет-портал Ліга.нет
Інтернет-портал Gorod.Kiev

Технічний партнер фестивалю:
Компанія “ОПТА”

У грудні 2006 року на міжнародному фестивалі IDFA в Амстердамі Docudays.ua (Дні документального кіно про права людини в Україні) прийняли до Міжнародної мережі фестивалів про права людини (HRFN). Приєднатися до мережі правозахисних фестивалів – питання престижу не лише для Docudays.ua, а й у цілому для України. Проведення такого фестивалю у Києві й багатьох містах України – переконливе свідчення утвердження в країні загальнолюдських цінностей, нашого прагнення долучитися до євроспільноти.

Заповніть акредитаційну форму та візьміть участь в усіх подіях фестивалю!
Контактна особа:
Марина Говорухіна
тел.: +38-044-417-41-18, +38-050-612-00-20 (моб.)
[email protected]

Рекомендувати цей матеріал