Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1205162219


Навчання правам людини – дія, спрямована на захист прав людини

10.03.2008
автор: Юрій Чумак

Як зазначають експерти, в українському суспільстві ще немає достатнього розуміння прав людини. Низький рівень поінформованості громадськості про права людини та основоположні свободи, механізми їх захисту, створює ситуацію, в якій навіть активність громадян, спрямована на представлення та захист громадських інтересів, часто залишається марною.

Підвищення рівня культури прав людини в Україні – є стратегічною метою, за реалізацію якої взялася Українська Гельсінська Спілка з Прав Людини разом з Норвезьким Гельсінським Комітетом (за фінансової підтримки Норвезького Гельсінського Комітету та Міжнародного Фонду «Відродження»).

Програма навчання правам людини в Україні – проект, в рамках якого в нашій країні відбудеться ряд тренінгів (Шкіл) для активістів правозахисного руху, молоді, вчителів та журналістів. Учасники тренінгів отримають знання та вміння, необхідні для навчання правам людини безпосередньо різних цільових груп.

Перша така Школа – тренінг для тренерів – відбулась з 27 лютого по 6 березня 2008 р. у передмісті стародавнього Чернігова – смт. Сновянка.

В якості доповідачів, тренерів, експертів та організаторів заходу виступили найдосвідченіші фахівці в галузі прав людини:

Аркадій Бущенко, Харківська Правозахисна Група (Харків, Україна), адвокат, правовий експерт.

Андрій Юров, Молодіжний Правозахисний Рух (Росія), Почесний Президент.

Володимир Яворський, Українська Гельсінська Спілка з Прав Людини (Київ, Україна), виконавчий директор.

Владислава Бут, Громадська організація М’АРТ (Чернігів, Україна), координатор проектів.

Володимир Щербаченко, Східноукраїнських центр громадських ініціатив «Тотальна акція на підтримку прав людини і демократії», голова.

Вадим Пивоваров, Українська Гельсінська Спілка з Прав Людини (Київ, Україна), координатор проектів.

Євген Захаров, Харківська правозахисна група (Харків, Україна), співголова; Українська Гельсінська Спілка з Прав Людини, голова Правління; Міжнародне товариство «Меморіал», член правління.

Енвер Джуліман, Норвезький Гельсінській Комітет (Осло, Норвегія), голова Департаменту освітніх програм.

Марія Ясеновська, Харківська обласна фундація «Громадська Альтернатива» (Харків, Україна), Президент фундації.

Олександр Войтенко, Всеукраїнська асоціація «Нова Доба» (Львів, Україна), координатор проектів.

Роман Романов, Міжнародний Фонд «Відродження» (Київ, Україна), Директор програми «Верховенство права».

Сергій Буров, Громадська організація М’АРТ (Чернігів, Україна), голова Координаційної ради.

Тетяна Ревяка, Правозахисний Центр «Вясна» (Мінськ, Бєларусь), заступник голови.

Понад тиждень тривали заняття у Школі, вони були цікавими, інтерактивними, динамічними. З 9 ранку до 9 вечора кожного дня ані тренерам, ані слухачам курсу ніколи було нудьгувати. Філософія прав людини, національні та міжнародні механізми захисту прав людини, методи та прийоми навчання правам людини – все це засвоювалося «на одному диханні», тому що в Школі зібралися однодумці. Протягом 8-денного навчання та спілкування вони обмінялися досвідом та подружилися.

Перед тим, як роз’їхатись по домівках, я попросив бажаючих висловитись щодо їх вражень від Школи. Відгукнулися як учасники, так і тренери:

«Інформація, вкрай необхідна для трансформації України до європейських стандартів. Але, як завжди, знання й інформація – це надбання далеко не рівномірно розподілене в нашому суспільстві. А «корінні жителі» українських в’язниць і колоній довідаються про це років через 5...»  Володимир Бочаров-Туз, Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ»

«Коли на іншому заході буду представлятися та назву свою організацію «Маю право», і мене спитають – «чому право, а де ж обов’язки?», я знатиму, що відповісти. Я маю права саме тому, що я – людина!»  Альона Шешеня, Чернігівська міська молодіжна громадська організація «Маю право»

«Занадто різношерста група. І дуже довго. Віддалені перспективи побачимо пізніше».  Інга Дуднік, Дитяча екологічна громадська організація «Флора»

«Для Україні є потреба в систематичній просвітницької діяльності у формі шкіл, організованих провідними правозахисними інституціями за європейськими стандартами, з врахуванням вітчизняної специфіки… Рада, що серед учасників Курсу зустріла однодумців – «відеоактивістів», які проводять громадські кіноклуби чи ініціюють їх – з Сум, Херсона, Луганська та Чернігова. Закликаю охочих надати фільми на правозахисну тематику для показів студентам і журналістам. Звертайтесь: [email protected]»  Ольга Веснянка, «Міжнародна Амністія» в Україні

«Як на мене, це все-таки не школа. Як правило, школа працює із ще не сформованими особистостями, там «вчителі» починають давати знання «з нуля». З огляду на це, наша Школа – це вже «Лабораторія Університету», в якій народжуються суспільно-важливі речі. Лишилось трохи – щоб ці «досліди» були реалізовані в майбутньому.»  Андрій Гнида, Львівська благодійна організація «Твоє право»

«Важливим досягненням групи було усвідомлення того, що навчання правам людини – це теж дія по захисту прав людини. Навчання різних цільових груп дає ефект «кіл на воді» від кинутого «камінчика». Вихід на цей рубіж і став великим досягненням 1-ї частини Школи. Тепер можемо рухатися далі й безпосередньо вчитися й удосконалюватися в мистецтві «кидання камінчиків».  Олександр Войтенко

«Дуже сподобалась група. Сильна і цікава. Ми намагалися максимально скористатися знаннями та вміннями учасників, і організувати роботу так, щоб відбувалось своєрідне взаємонавчання. Це корисно, але досить складно. Вдячний своїм колегам, тренерам та учасникам. Впевнений, що з такою командою, партнерською та експертною підтримкою ми зможемо побудувати усталену технологію, що допоможе демократизувати навчання правам людини, яке є складовою активних дій, спрямованих на захист прав людини».  Сергій Буров

Учасники Школи обрали для себе різні цільові групи для навчання правам людини (молодь, громадські активісти, журналісти, працівники правоохоронних органів тощо), та почали розбудовувати власні програми навчальних курсів. Фактично, це і стало для них своєрідним домашнім завданням на час, що залишився до 2-ї частини курсу. З 17 березня Школа продовжить свою роботу.

 

ФОТО Юрія Чумака 

Рекомендувати цей матеріал