Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1203955405


У Харківській області майже кожен другий або навчається, або навчає

25.02.2008
автор: Георгій Кобзар

Про це 21 лютого в прес-центрі інформаційного агентства «STATUS QUO» повідомив голова постійної комісії з питань освіти і науки Харківської облради Іван Прокопенко.

За словами Івана Прокопенка, комісія, яку він очолює, працює дуже інтенсивно, адже проблем у сфері освіти області залишається багато. «Якщо взяти тільки кількість студентів вузів, яких в області близько 280 тисяч, та додати до них 300 тисяч школярів, – для області, в якій проживає менш 3-х мільйонів людей, це дуже велике співвідношення. А треба ще додати тих, хто навчається у середніх технічних закладах та педагогічний корпус. Тому виходить, що у Харківській області майже кожен другий або навчається, або навчає», – підкреслив він.

Зараз у всій області є черги до дошкільних установ. За словами І. Прокопенка, в деяких районах Харкова, наприклад, в Московському, на черзі в дитсадок люди стоять по декілька років. Основна причина такої ситуації полягає в тому, що в минулі роки будівлі дошкільних установ були віддані у власність різних інстанцій (суди, податкові інспекції тощо). Так, в тому ж Московському районі Харкова є нестача у приблизно 10 закладів дошкільної освіти. Через брак коштів в місцевих бюджетах не ведеться будівництво нових дошкільних установ: за попередніми оцінками, на будівництво  одного дитячого саду необхідно близько 10 млн. грн.

За інформацією «STATUS QUO», за 2006-2007 рр. в області відновлена діяльність 25 колишніх і відкрито 6 нових дошкільних закладів, крім того, розпочали роботу 5 нових загальноосвітніх шкіл і позашкільних установ. З 1997 р. по 2001 р. в Харкові було закрито більше 250 дитсадків. Зараз в комунальній власності міста знаходиться 179 дошкільних установ, у відомчій – 6, у приватній – теж 6. За станом на початок 2007 р. у Харківській області налічувалося 107 тис. 924 дитина у віці від 1 до 6 років. У сільських районах області – 45 тис. 225 таких дітей. У районах області налічується 356 дитсадків. Навчання в них проходять 16 тис. 443 дошкільники (36,4%).

І. Прокопенко відзначив, що комісією з освіти запропонована і вже затверджена програма дошкільної освіти, яка, зокрема, зачіпає проблему браку дитячих садків і пропонує шляхи її рішення. Голова комісії з питань науки та освіти повідомив, що зараз в регіоні діє більше десяти цільових програм, пов’язаних з освітою. І кожна програма потребує окремого виділення коштів, виконання та контролю. Тому члени комісії вважають, що доцільно об’єднати ці програми в єдину Програму розвитку освіти на Харківщині.

Інша актуальна проблема – професійно-технічна освіта. Виникають нові виробництва, які потребують професійно підготовлених працівників. «Сьогодні в області залишилося 57 професійно-технічних училищ, вони малочисельні, а деякі напрями просто знівельовані. Повністю зруйнована фабрично-заводська система професійної підготовки. Ніхто не хоче брати на себе такі зобов’язання. Держава колись брала, а приватний капітал не дуже поспішає це робити», – зазначив І. Прокопенко.

Журналіст «Прав людини» спитав у Івана Прокопенка (який, крім обіймання громадської посади депутата обласної ради ще й очолює Харківський Національний педагогічний університет ім. Г.С. Сковороди), чи виникають в іноземних студентів, які навчаються у Педуніверситеті, непорозуміння з працівниками міліції, через свавілля останніх.

Пан Прокопенко пояснив, що всього у Харкові навчається близько 36 тис. іноземних студентів, втім, у Педагогічному університеті їх всього декілька десятків чоловік. Про названу проблему І. Прокопенко також чув, але його студенти до нього з подібними скаргами не зверталися.

Він зазначив, що на березень готується Форум іноземних студентів Харкова, отже, під час роботи заходу це питання можна буде обговорити.

 

ФОТО Юрія Чумака 

Рекомендувати цей матеріал