Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1155285605


Громадянська освіта - Україна

11.08.2006
джерело: www.usha.org.ua

Виховання добре освічених громадян, свідомих своїх прав і обов’язків, є однією з головних складових успіху і стабільності сучасного відкритого демократичного суспільства. З метою надання базових знань щодо громадянства у багатьох європейських країнах була введена громадянська освіта. Цей проект є продовженням попереднього проекту, фінансованого ЄС "Освіта для демократії в Україні" (2000-2002) і направлений на консолідацію громадянської освіти в новій 12-річній системі шкільної освіти на національному рівні.

Проект розпочався у березні 2005 р. і закінчиться у березні 2008 р. Міністерство освіти і науки обрало 4 пілотні регіони для його впровадження: м. Київ, Херсонська, Волинська та Вінницька області (по 25 шкіл у кожній з них).

Метою проекту є введення елементів громадянської освіти в суспільно-гуманітарні предмети, що вивчаються у 10-11 (12) класах: економіку, право, філософію, історію та обов’язковий предмет для 11 (12) класу "Людина і світ". У проектних заходах буде використовуватися інклюзивний підхід із забезпеченням доступу до громадянської освіти всіх учнів та їх вчителів, включаючи учнів професійно-технічних училищ і учнів з особливими потребами.

Завдання проекту:
1. Консолідація існуючих програм з громадянської освіти.
2. Запровадження підготовки з громадянської освіти у педагогічних університетах та інститутах післядипломної кваліфікації вчителів.
3. Комплексний підхід до надання громадянської освіти, який охоплюватиме дітей з особливими потребами та їхніх вчителів.
4. Підтримка діяльності асоціацій та спілок вчителів з громадянської освіти.
5. Підтримка позашкільних заходів з поширення демократичних принципів.

Міністерство освіти і науки України є партнером проекту; серед цільових груп - загальноосвітні навчальні заклади, педагогічні університети та інститути післядипломної педагогічної освіти, пілотні школи, їх адміністрація та місцеві управління освіти, громадськість. Проект також буде тісно співпрацювати з регіональними управліннями освіти, Національною академією наук України, Академією педагогічних наук та асоціаціями вчителів суспільних дисциплін, з проектом Світового Банку "Рівний доступ до якісної освіти в Україні".

Для виконання заходів за кожним напрямком проекту були створені такі робочі групи з:
- розроблення навчальних планів і програм (аналіз існуючих програм та забезпечення неперервності між етапами навчання);
- розроблення навчальних матеріалів (для вчителів та учнів);
- підготовки вчителів (розроблення програм для університетів та інститутів післядипломної освіти);
- впровадження дієвих моделей громадянського виховання учнівської молоді у позакласній діяльності та активізації співпраці школи і місцевої громади;
- навчання дітей з особливими потребами (починаючи з аналізу потреб).

Проект розробив власну інтернет-сторінку www.civiced.org.ua, вона розіщена на інтернет-сайті Асоціації керівників шкіл України - http://www.usha.org.ua , який також було розроблено за підтримки проекту. Очікується, що за допомогою цієї інтернет-сторінки широка громадськість в Україні та поза її межами буде отримувати інформацію про реалізацію проекту і це сприятиме тісному залученню зацікавлених сторін до його успішного впровадження. Використовуючи цю інтернет-сторінку, можна підписатися на розсилку друкованого інформаційного бюлетеню проетку «Вчимося бути справжніми громадяними», а також на інші матеріали. За детальнішою інформацією про проект, будь ласка, звертайтесь: Девід Ройл, [email protected]

Інформаційний бюлетень «Вчимося бути справжніми громадянами» випускається раз на 6 місяців у двох формах:
– як вкладиш до бюлетеню «Історія України, правознавство та інші суспільні дисципліни» (чорно-біле видання);
– як окреме видання (повнокольорове).

Підписка на бюлетень є безкоштовною за письмовим зверненням від особи чи юридичної організації.
Заявки на підписку можна надсилати на адресу: вул. Кудрявська 6, офіс 3,04053 Київ, Україна;
e-mail: [email protected], моб. тел. 8 (067) 9 -06 -061 (редактор – Олена Марушевська)


Цей проект впроваджується компанією Cambridge Education Limited, членом Mott MacDonald Group, в консорціумі з Всеукраїнським фондом "Крок за кроком", Німецько-російським обміном (Німеччина) та Центром громадянської освіти (Польща).

 

Програма міні-проектів для підтримки позакласної роботи з розвитку демократії у загальноосвітніх навчальних закладах

Мета та завдання.  Метою програми є розвиток різноманітних форм та методів громадянського виховання учнівської молоді у позакласній роботі.

 Основні завдання:
розробка дієвих моделей громадянського виховання учнівської молоді у позакласній діяльності;
  практичне впровадження їх у виховний процес;
  узагальнення та методичне відпрацювання кращих моделей громадянського виховання учнів;
  поширення кращого досвіду позакласної діяльності у навчальних закладах та громадах усіх областей України.

Хто може брати участь у програмі міні проектів?
  Загальноосвітні навчальні заклади,
  позашкільні установи,
  офіційно зареєстровані молодіжні громадські організації

 У рамках проекту визначено пілотні регіони - Вінницька, Волинська, Херсонська області та м.Київ, в яких проводяться відповідні навчально-методичні семінари. Проте взяти участь у Програмі міні-проектів можуть учнівські колективи з різних областей України. Кращі проекти отримають фінансову підтримку.

ЯКИМ СФЕРАМ ПОЗАКЛАСНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ШКОЛЯРІВ НАДАВАТИМЕТЬСЯ ПІДТРИМКА?

Молодь самоврядує у школі та громаді  (участь у самоврядуванні – шкільному, місцевому)

Молодь дбає про навколишнє середовище  (екологічна діяльність)

Молодь захищає права і свободи  (просвітництво на правову тематику; моніторингові учнівські проекти тощо)

Молодь обирає ( усе, що стосується виборів)

Молодь зберігає пам’ять  (дослідження історичної спадщини, збереження традицій рідного краю, охорона пам’яток, створення музейних виставок тощо)

Молодь у багатоманітному суспільстві, полікультурній громаді (проведення таборів з толерантності, створення музеїв полікультурних громад, вивчення історії полікультурних громад тощо)

Молодь прагне бути здоровою  (пропагування здорового способу життя, просвітницькі акції щодо шкідливості куріння та алкоголю тощо)

Молодь допомагає  (волонтерська робота з категоріями населення, котрі потребують турботи та піклування, соціальна робота школярів із різними верствами населення)

Молодь крокує у Європу та світ    (партнерство шкіл, краєзнавчі проекти, співпраця з школами ін. країн тощо) 

Молодь та ЗМІ  (створення шкільних  (міжшкільних) газет, співпраця з місцевими мас медіа, створення шкільного ТБ, радіо, соціальна реклама, тощо)

Результати та здобутки проекту повинні бути відчутними та можуть мати форму публікації, тренінгу, інформаційного заходу або курсу, а модель реалізації проекту може бути легко відтворювана іншими.

Приклади фінансової підтримки практичних результатів / продуктів проектної діяльності школярів:
  Видавництво та публікація розроблених у ході проекту матеріалів (брошури, посібники, бюлетені, листівки);
  Підтримка веб-сторінки для розміщення розроблених у ході проекту матеріалів;
  Фінансування транспортних витрат для здійснення організованих поїздок школярів; громадянського спрямування, якщо вони є завершальною частиною проекту;
  Організаційні витрати на створення та реєстрацію молодіжної громадської організації;
  Проведення заключних семінарів, конференцій, таборів, експедицій учнівської молоді з метою обміну досвідом з тематики проекту та навчання;
 Програми шкільних обмінів  молоді (національні та міжнародні);
  Проведення заходів із представлення результатів суспільної роботи учнів широкій громадськості;
 Підтримка роботи шкільних ЗМІ;
  Розробка СD, відео-фільму, теле-передачі, радіопередачі за результатами реалізації проекту.

Як буде здійснюватися підтримка?
  Фінансову підтримку отримають  лише ті учасники, які успішно реалізували більшу частину запланованої діяльності у рамках проекту, розробили певний продукт, матеріалізація якого потребує фінансової підтримки.
  Перерахування коштів здійснюватиметься у вигляді добровільної адресної пожертви на банківські рахунки навчальних закладів, позашкільних установ чи офіційно зареєстрованих молодіжних громадських організацій. У випадку, коли у вашому бюджеті робитиметься запит до програми міні грантів лише на певний вид фінансування (Наприклад, видрук літератури), розглядатиметься можливість прямого перерахування коштів на рахунок тієї організації, яка виконуватиме Ваше замовлення.
  За цією програмою витрати на заробітну плату, меблі, ремонтні чи будівельні роботи, технічне устаткування, подарунки, призи не передбачені.
  Загальна сума фінансової підтримки проекту передбачається у розмірі до трьох тисяч грн. 

Терміни реалізації програми міні-проектів
Серпень/вересень –грудень 2006 року -
спланувати та здійснити основні етапи молодіжного суспільного проекту відповідно до тематики програми міні-проектів.
До  31 грудня  2006 року надіслати інформацію про хід реалізації проекту та подати запит на фінансування певного його результату (Аплікаційна форма).
До 1 березня 2007 року  журі конкурсу програми міні-проектів визначить кращі проекти, які отримають фінансову підтримку у березні –травні  2007 року.

Особливості заповнення аплікаційної форми
Заявка на фінансування повинна бути заповнена у друкованому вигляді. Електронна форма заявки розміщена на таких веб сайтах: www.civiced.org.uawww.citizen.org.ua; www.novadoba.org.ua; Можна також самому підготувати таблицю для заповнення, зберігаючи нумерацію усіх пунктів. Вимоги до заповнення окремих граф можна не переписувати

Поштова адреса: Міжнародний проект „Громадянська освіта – Україна.” вул. Кудрявська,16.кв.3. м. Київ 04053.  (Із поміткою „На конкурс міні-проектів”)
Надіслати до 31 грудня 2006 року

Більш детальну інформацію про участь у програмі міні-проектів можна отримати в національного експерта програми міні-проектів - Вербицької Поліни Василівни
Телефон:  0322 74 34 55
Тел/факс 032 297 66 89
 Адреса електронної пошти: [email protected]

а також в координаторів проекту в пілотних областях:

у Вінницькій області (Юлія Павлишена, Вінницький інститут післядипломної педагогічної освіти, р.т. 32-05-61)

у Волинській області (Світлана Демкова, Управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації, вул. Лесі Українки, 59, к.13, р.т. 72-54-21, ф. 72-34-29)

у Херсонській області (Тетяна Асламова , Південноукраїнський регіональний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів, м. Херсон, вул. Покришева, 41, р.т. 54-02-00, ф. 54-05-92)

 у м. Києві (Олексій Васильєв, Київський міський педуніверситет ім.Б.Д.Грінченка, р.т. 553-98-21, [email protected]; kmpu@kmpu.


 

Рекомендувати цей матеріал