Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1144328952


Піклувальна рада школи і збір коштів

06.04.2006
автор: Олександр Слободянюк, м. Вінниця

Мій син, який навчається у Вінницькій загальноосвітній школі 1-3 ступенів №1 ім. М.І.Пирогова у 3-му класі, на днях приніс зі школи, на перший погляд, цілком зворушливий документ для ознайомлення і підпису батьків( документ прикріплений до повідомлення ). Прочитавши звернення піклувальної ради та проект заяви, я сказав синові, що подумаю, що робити з цим листом. Взявши обіцянку перед сином, самому віднести заяву до вчительки, досягнув заспокоєння дитини. Декілька днів у мене був пригнічений настрій, і я не знав звідки у мене йде внутрішній протест. Ситуація прояснилась коли моя дитина повідомила, що у п’ятницю 14.10.05 у школі будуть проводитись батьківські збори.

Прийшовши у зазначений час до школи, я почув від класного керівника вибачення за те, що нашим дітям було надано той сумнівний документ „звернення-заяву”. Батьківські збори проходили без класного керівника, їх проводили голова батьківського комітету класу та представник піклувальної ради школи.

Слово взяла голова батьківського комітету класу і сказала наступне: „Піклувальна рада школи вирішила, що батьки повинні здавати по 10 (десять) гривень в місяць для потреб школи, тому, що стан речей у школі критичний і тих грошей у сумі 60000,00 (шістдесят тисяч гривень), що виділила міська влада недостатньо для вирішення нагальних потреб школи”.

Батьки відповіли: „Ми виконали влітку за власний кошт ремонт класу і здали по 20 (двадцять) гривень на загально-шкільні потреби і будь ласка спочатку прозвітуйте про використання вже зібраних коштів”. Представники піклувальної ради школи і батьківського комітету класу навіть чути не хотіли про якесь звітування, а продовжували наполягати про призначення відповідальної особи по збору батьківських коштів. Далі, як то кажуть „найшла коса на камінь” і батьки задали низку питань на, які не отримали відповідей:

– Чому наші вчителі повинні вибачатися за необґрунтовані рішення, що приймаються піклувальною радою школи?

– Хто особисто вніс пропозицію у піклувальній раді школи про збір коштів (благодійних внесків) з батьків і чому сума складає фіксовану цифру 10 (десять) гривень, адже благодійність передбачає право вільного визначення рівня допомоги?

– Чи зверталась піклувальна рада школи до міської та обласної Ради та інших благодійних фондів, включно з Прем’єр-міністром України, у зв’язку з недостатністю коштів для потреб школи і якщо так, то які відповіді ви отримали?

– Хто особисто у піклувальній раді школи буде контролювати використання зібраних коштів і які пріоритети в першочерговості їх використання?

– Чому на установчій конференції піклувальної ради школи 06.10.05 взагалі не підіймалось питання про збір коштів з батьків і на якому зібранні було прийнято рішення про звернення до батьків та затверджено зразок заяви?

– Чому збір цих коштів не передбачає витрат для ремонту та облаштування класів в, яких навчаються наші діти, і чому в подальшому ремонт класів ми і надалі будемо виконувати за власний кошт?

– Чому на пропозицію, закріпити за кожним класом певний об’єм робіт по облаштуванню школи, ми отримали від представника піклувальної ради школи однозначне наполягання в централізованому збиранні та витрачанні коштів?

– За які кошти проведено євроремонт кабінету директора школи?

– Чому шкільну бібліотеку винесено за межі навчальних корпусів школи, а на її місці розташували кабінет директора школи з приймальнею?

– Хто особисто вніс пропозицію про атестування учнів по іноземній мові, після закінчення четвертого класу, в якому передбачено аудіювання, монолог, діалог і інші речі на зразок складання кандидатського мінімуму?

– Чому все частіше можна почути з вуст вчителів про невідповідність між затраченими зусиллями та рівнем заробітної плати; а репетиторство, що розквітло всіма барвами, стає основою загальноосвітніх шкіл?

Батьківські збори не отримали відповіді на жодне запитання, поставлене представнику піклувальної ради школи. Зі всього класу двоє батьків погодились сплачувати ці кошти, інші батьки знаходяться в різних психологічних станах, що цілком природно – вони переживають за майбутнє своїх дітей.

Найбільше турбує те, що батьки змирились з нехтуванням Конституції України і не усвідомлюють порушення своїх громадянських прав. А це в свою чергу дуже небезпечно, тому що байдужість проявлена до своїх дітей і самого себе може призвести до жахливих злочинів перед людством. Не потрібно бути досвідченим аналітиком, щоб відповісти на запитання? для яких цілей створено піклувальну раду школи і чому стрижнем її діяльності проглядається збирання готівкових грошей у батьків, за яким, випливає безконтрольне їх використання.

Від редактора: Це повідомлення було розміщене на інтернет-форумі щотижневика „Дзеркало тижня”. Ми звернулися до автора і отримали наступного листа:

Доброго дня, Володимир. Мій допис на форумі ДТ станом на 17.10.2005 був викликаний емоційним станом внаслідок тиску адміністрації школи на дітей і батьків з метою збору коштів для потреб школи. Згодом, я був запрошений на збори піклувальної ради школи, і мої здогадки повністю підтвердились. До складу піклувальної ради входили вчителі школи на 40 відсотків, мотивуючи тим, що їх діти також навчаються в школі, а весь час роботи піклувальної ради, мова йшла про обсяги збору коштів в класах, методах більш ефективного впливу на батьків і на, що витрачати зібрані кошти. Конструктивною була позиція голови піклувальної ради, було запропоновано створити благодійний фонд піклувальної ради школи з метою законності використання зібраних коштів. Дана пропозиція не отримала підтримки більшості і кошти розподілились на різні потреби школи без відповідних фінансово-облікових документів. Попередивши присутніх про порушення чинних Законів України, я запропонував присутнім розширити перелік обговорення піклувальною радою проблем школи згідно постанови КМ України за № 964 від 14.06.2000р. і в якому взагалі не має жодного слова стосовно збору коштів із батьків учнів, а лише йдеться про сприяння залучення благодійних внесків від різних установ, фондів і організацій. Моя пропозиція полягала у зверненні піклувальної ради до всіх органів влади з закликом профінансувати витрати пов’язані з невідкладними ремонтними та іншими роботами в школі, а нам зосередити свою увагу на якості навчальної програми та відпочинку учнів. На що відповіли, що потрібно мeні написати лист, а включення мене до складу піклувальної ради було помилковим, оскільки таке право має виключно загальні збори школи і мене лишили права голосу. Лист до міської ради, я написав і передав голові піклувальної ради, а на засідання піклувальної ради більше не ходив. Мене повідомили , що 26.01.06 будуть проводитись загальні збори школи. Звичайно, я піду на збори, адже мені приходилось платити так звану благодійну допомогу за своїх трьох дітей в минулому році. Мою інформацію можна друкувати, але тільки в загальному контексті і повному об’ємі з прикріпленими файлами. З повагою Олександр Слободянюк

 

Секретарю Вінницької
міської ради Козаку В.А.

Шановний Віктор Анатолійович.

Піклувальна рада загальноосвітньої школи №1 ім. М.І.Пирогова м. Вінниця стурбована становищем, що склалося у матеріально-технічному забезпеченні школи, внаслідок чого створюються загрози у навчальному процесі, які можуть призвести до погіршення стану здоров’я учнів і вчителів.

На сьогоднішній день існує нагальна потреба у проведенні ремонтно-відновлювальних робіт в школі, а саме:

відновлення опалювальної системи актового залу школи, тим більш, що попереду новорічні та різдвяні свята;

проведення капітального ремонту покрівлі школи, оскільки класи, що знаходяться на верхніх поверхах, постійно заливає під час дощу; проведення ремонту санвузлів школи, в яких неможливо підтримувати належний санітарний стан по причині застарілого як технічно, так і морально обладнання;

невідкладна заміна віконних блоків у школі — протяги, що виникають внаслідок відсутності необхідної щільності віконних четвертин, призводять до понаднормативного витрачання теплової енергії на опалення приміщень та негативно впливає на здоров’я школярів і вчителів;

необхідно стовідсотково замінити шкільні парти та учнівські стільці, оскільки їх стан не відповідає санітарним нормам;

невідкладне проведення технічної експертизи перекриття шкільного спортзалу, що знаходиться на третьому поверсі, зволікання може призвести взагалі до непередбачуваних наслідків, адже під час спортивних занять учнів підлога спортзалу ходить ходуном; їдальня школи потребує капітального оновлення та ремонту, обладнання застаріло і повиходило з ладу, не працює посудомийна машина, не працюють холодильні камери в необхідному режимі, стан речей створює реальну загрозу здоров’ю учнів;

терміново потребує ремонту каналізаційна мережа школи; терміново реконструювати спортивний майданчик школи з метою запобігання травмуванню учнів.

Протягом років незалежності України склався хибний підхід до фінансування потреб загальноосвітніх шкіл міста, «зручна» практика збирання коштів з батьків на ремонтні роботи шкільних приміщень та інші потреби, отримала постійну «прописку» у школі.

Піклувальна рада школи відповідно до Конституції України просить міську Раду терміново профінансувати перелік вищезазначених невідкладних заходів по облаштуванню школи та у визначений законодавством термін надати обґрунтовану змістовну відповідь стосовно нашого клопотання.

Голова піклувальної ради  Шалагінов В.Г

Рекомендувати цей матеріал