Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1103202161


Вибори в Україні та в США

16.12.2004

Виступ Посла Джона Гербста перед студентами і викладачами Українсько-американського гуманітарного інституту ”Вісконсінський міжнародний університет – Україна”, в якому він розглядає ситуацію із демократичністю та відкритістю виборів Президента України, порівнюючи їх з виборами, які відбувалися в США

Київ, 12 листопада 2004 року[1]

Мені дуже приємно сьогодні зустрітися із студентами і викладачами Вісконсінського міжнародного університету – Україна. Ваш університет – це гідний уваги приклад змін, що сталися у галузі вищої освіти в Україні з часу здобуття вашою країною незалежності у 1991 році. Ви створили новий динамічний заклад, який дає молоді можливість опанувати навички, потрібні для досягнення успіху у новій ринковій економіці України, та і у глобальній економіці. Ви приділяєте особливу увагу знанню іноземних мов, управлінню кадрами і ресурсами, і допомагаєте студентам досягти впевненості у рівні їхньої професійної підготовки та здатності продовжувати вчитися і змінюватися, щоб відповідати вимогам змін в економіці, змін у суспільстві і вічно мінливого світу. Ви також наголошуєте на критичному мисленні, на особистій відповідальності й важливості особистої та професійної етики. Нам приємно, що можна простежити принаймні частковий зв’язок розвитку вашого університету із багаторічною співпрацею з американськими партнерами. Ви маєте високі стандарти, а ваших випускників запрошують багато провідних компаній. Ви робите важливий внесок у майбутнє вашої країни.

Ви запросили мене обговорити з вами сьогодні тему демократії і виборів. Для мене це дуже переконлива тема, і для вас, сподіваюся, також. Обидві наші країни щойно пройшли через дуже складні, дуже конкурентні президентські виборчі кампанії; в Україні виборчий процес продовжується, із другим і вирішальним туром призначеним на 21 листопада. У США підсумок відомий. Американський народ вирішив, що Президент Буш залишається на другий термін. Хоча сенатор Керрі зміг заручитися підтримкою більш ніж 55 мільйонів американських виборців, понад 59 мільйонів проголосували за Президента Буша. Ми погоджуємося з легітимністю цього результату. Хоча є люди, які незгодні із Президентом по багатьох політичних питаннях, вони не заперечують результату виборів. Фокус політичної діяльності тепер переміститься до Конгресу, де Президент просуватиме свої законодавчі ініціативи, а опозиційна партія намагатиметься вплинути на процес за допомогою парламентської тактики, звернення до громадської думки, висування того, що вони вважають кращими пропозиціями, та змагання за обрання більшого числа демократів до Конгресу у 2006 році. Це перевірені часом тактичні прийоми представницької демократії. За чотири роки відбуватимуться нові президентські вибори, і дві основні партії висуватимуть кандидатів, які уособлюватимуть їхнє бачення Америки. І знов американський народ вибиратиме. Як і в Україні, в нас існує конституційне обмеження – не більше двох президентських термінів, отже ми побачимо передачу влади новому президенту.

Вибори це неодмінна частка демократичного процесу. Наша Декларація про незалежність посилається на принцип “урядів... влада яких має джерелом згоду тих, ким керують”. У будь-якій демократичній структурі – крім найменших, де визначати політику і лідерів можна консенсусом, у безпосередньому спілкуванні, – має бути незалежний і такий, що заслуговує на довіру, механізм визначення тих, хто повинен управляти, і надання легітимності рішенням, які вони ухвалюють. Хоча виборчі системи можуть приймати різні форми – можна, зокрема, згадати пропорційне представництво супроти одномандатних округів та схеми “переможець отримує все”, два тури супроти одного туру – вибори, щоб вони відповідали принципам демократії і легітимності, мають бути вільними і чесними, і щоб їх вважали вільними і чесними. Ті, хто вивчає демократичні політичні системи, вказують на декілька факторів, що дають легітимність виборчому процесу: право голосу надається практично всім громадянам і можливість проголосувати створюється на рівних засадах для всіх, хто має право голосу; результати голосування визначаються за правилами, встановленими заздалегідь; мають бути зведені до мінімуму шахрайство і фальсифікація при вкиданні і підрахунку голосів. Ті, хто вдається до підтасовок, повинні притягатися за ці дії до відповідальності незалежною судовою системою. Виборці повинні мати доступ до повного спектру інформації про кандидатів і програмні питання та не повинні піддаватися тиску з боку уряду чи роботодавців з метою примусити голосувати за чи проти певного кандидата. Роль державної влади повинна полягати в організації виборчого процесу і гарантуванні, що він функціонує відповідно до закону; іншими словами, надати рівні умови гри, що дозволяють громадянам вибирати своїх лідерів вільно, і не намагатися допомогти або перешкодити будь-кому з гравців, використовуючи урядові повноваження чи ресурси.

Подивімося на президентські вибори в США, проведені 2 листопада. Їх вже аналізують з різних боків: в сенсі стратегії й тактики кандидатів, їхніх поглядів і гасел; в сенсі пріоритетів електорату, ролі релігійних переконань, війни з терором, війни в Іраку, економіки, і до певної міри у сенсі виборчої системи і процесу голосування. Хоча американські вибори постійно розвивалися з перших днів існування нашої країни в бік розширення виборчого права і мінімізації обману і фальсифікації, наші вибори не є досконалими. Мало які вибори досконалі. Ви всі чули або читали про проблеми президентських виборів 2000 року, коли доля виборів, здавалося, залежала від того чи враховувати бюлетені з деяких місцевостей Флориди як правильно пробиті, чи відкинути їх через те, що дехто вважав, що по них не видно чітко наміру виборця. Проблеми правильності списків виборців, правильної роботи машин для голосування і тягаря для виборців стояти у довгих чергах на виборчих дільницях також стали в тому році заголовками новин. Конгрес намагався знайти засоби розв’язання цих проблем, ухваливши у 2002 році Акт Допомоги Америці в голосуванні. Розглядаючи вибори у США варто пам’ятати той важливий факт, що всі вибори – навіть на посаду Президента – організовуються на рівні штатів – вибраними або призначеними посадовими особами. Вони не організовані в якусь структуру Федеральним урядом, але повинні відповідати багатьом стандартам, записаним у федеральному законодавстві, такому як Акт про виборчі права 1965 року, який подолав багато схем, використовуваних певними штатами для обмеження доступу до голосування афро-американців.

Акт Допомоги Америці в голосуванні дає відповіді на багато з тих проблем, що були виявлені під час виборів 2000 року, і визначає, що положення Акту мають бути запроваджені в життя не пізніше 2 січня 2006 року. Але докладалися зусилля для того, щоб зробити якомога більше в цьому напрямку перед президентськими виборами 2004 року у таких галузях, як встановлення нового електронного обладнання для голосування, видача тимчасових бюлетенів виборцям, які твердять, що зареєстровані, але чиї прізвища не знаходять у списках (ці голоси враховуються, якщо пізніше реєстрація підтверджується), вимога до виборців пред’являти посвідчення на виборчих дільницях і забезпечення доступу виборцям-інвалідам. Метою Акту Допомоги Америці в голосуванні є зробити голосування якомога доступнішим для всіх громадян, водночас обмеживши можливості підтасовки і помилок у процесі голосування. Близько 60% населення виборчого віку взяли участь у президентських виборах 2004 року – це не так вражає, як показник понад 70% тут 31 жовтня, у зв’язку з яким я вітаю український народ за тверду волю брати участь у демократичному процесі – але для нас 60% це найвищий показник участі у виборах з 1968 року.

Чи були американські президентські вибори 2004 року вільними і чесними? Місія спостереження за виборами від ОБСЄ-Офісу демократичних інституцій та прав людини провела повномасштабне спостереження за виборчим процесом, надіславши як довготермінових, так і короткотермінових спостерігачів до Сполучених Штатів. Хоча місія ОБСЄ і виявила певні проблеми у проведенні виборів та надала рекомендації для покращення процесу, її висновок був такий, що вибори 2 листопада “в основному відповідали зобов’язанням, погодженим 55-ма державами-учасницями ОБСЄ у Копенгагенському Документі 1990 року”.

При тому, що США має довгу демократичну традицію, ми не стверджуємо, що наша урядова і виборча системи досконалі. Але ми постійно намагаємося вдосконалити їх. Уряд США на всіх рівнях працює над поліпшенням демократичного процесу, а не для обмеження чи згортання його. Участь громадян у процесі є ключовою, бо уряд підзвітний громадянам, а не навпаки. Незалежні ЗМІ, громадянські групи і правнича система відіграють ключові ролі у забезпеченні прозорості, підзвітності та доброчесності процесу; коли виникають проблеми, над їх розв’язанням працюють чесно й відкрито. І ми вітаємо погляди груп, таких як спостережна місія ОБСЄ, тому що ці групи також роблять внесок до прозорості і доброчесності процесу.

Протягом наступних місяців президентські вибори у США вивчатимуться і піддаватимуться ретельному аналізу. Можуть бути скарги і, можливо, судові справи стосовно проведення виборчого процесу в тій чи тій місцевості. Зацікавлені громадяни і групи подаватимуть свої рекомендації для запровадження покращень – від таких як забезпечення вищої надійності електронних машин для голосування та більш стандартизовані вимоги реєстрації і сталого замешкання для різних штатів до таких кардинальних змін як ліквідація Колегії виборщиків. Це нелегка, але потрібна робота демократії; хоча вона зазвичай не потрапляє до заголовків новин, вона допомагає гарантувати, що демократичні принципи – не просто риторика для передвиборчих промов, а живі й конкретні напрямні для того, щоб якомога більше громадян мали справжній голос у виборі своїх лідерів і наданні легітимності політичним рішенням, які ці лідери ухвалюють.

Американці, як і українці, бажають демократії і можливості вільно обирати свого президента. Тому вони продовжують постійні зусилля покращити виборчу систему, яка є фундаментальною частиною демократичного процесу в нашій країні.




[1] http://www.civicua.org/library/view.html?topic=79352&folder= 0

Рекомендувати цей матеріал