Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1095244133


МОЛОДЬ УКРАЇНИ: ЛЮБИМО. ВІРИМО. СПОДІВАЄМОСЯ...

15.09.2004
автор: Вікторія Брачкова (сел. Савинці, Балаклійський район, Харківська обл.)

Бажання молодих людей виділитися із натовпу, будь-якими способами заявити світу про свою виключність вражає уяву тих, кому за сорок. Хоча ті, кому за тридцять, не залишаються байдужими до всяких кілечок у пупові, яскравих "прикидів", тусовок...

Традиційно різношерстий натовп молодого незнайомого племені піддається критиці зі сторони людей більш старшого покоління. Традиційно молодь платить "предкам" тією ж монетою.

Під час проведення уроків з курсу "Ми – громадяни України" неминуче виникають питання про відносини між батьками і дітьми, про кохання, гроші, політику, міграцію.

Представляю вам ті висновки, які були зроблені мною під час опитування учнів 10-11 класів.

Про самостійність

Мабуть, найголовніша відмінність теперішньої молоді полягає в тому, що вона більш покладається на себе – свій розум, інтелект, професійний рівень. Їхні претензії до держави, в основному, зводяться до одного пункту: дозвольте нам гідно і чесно заробляти.

Більше 40% опитуваних учнів вважають, що майбутнє залежить від них самих.

Той факт, що частина молоді в своєму житті розраховує тільки на себе, одні можуть розцінювати як доказ того, що держава не в змозі турбуватися про підростаюче покоління.

Для інших ці цифри можуть означати, що в нашій країні формується нове покоління людей, яке вважає, що принизливе знаходиться на повному утриманні держави.

Мені, чомусь, ближче другий варіант. Турбота, вона різною буває. Можна так потурбуватися про людину, що вона без чужої допомоги і кроку ступить не зможе.

До речі, теперішня молода людина говорить про те, скільки вона заробила, а 50-річна вам розповість скільки вона отримала. Сьогодні в молодіжному середовищі бути дармоїдом немодно.

Про кохання і турботу

"Ні сорому, ні совісті!" – так говорять про теперішню молодь. І цинічні вони, і немилосердні, ніякої поваги до старших. Але зверніть увагу на те, які найбільші цінності для школярів 16-17 років: здоров’я рідних (98%), особисте здоров’я "(97%), наявність друзів (95%), сім’ї (93%).

Все до ладу – любов до ближнього і турбота про нього стоїть на першому місці. Більш того, 72% школярів вважають, що найважливіше для них – це діти. Про те говорять і хлопці, і дівчата. Правда, в майбутньому хочуть мати тільки по одній дитині.

Про гроші

Більшість молодих людей відносяться до грошей як до зовсім банальної речі, яку повинен мати кожний. Вони існують для того, щоб їх витрачати – ось життєве кредо молоді. Вони явно не симпатизують плюшкіним і гобсекам.

Школярі вважають, що гроші потрібно витрачати на навчання (98%), одяг, відпочинок. Обов’язковим являється покупка комп’ютера, бо це не розкіш, а знаряддя праці.

Головною проблемою майбутнього вони вважають відсутність особистого житла. Але і тут вони збираються його купити.

Про політику

Основні проблеми українського суспільства, на думку школярів, це низький рівень життя, злочинність, корупція, екологічні проблеми і політична криза.

Питання українсько-російських відносин, проблеми відродження української нації і конфесійні чвари школярів практично не цікавлять.

До речі, якби в країні все залежало тільки від молоді, то Україна найближчим часом стала б членом НАТО. Більшість школярів вважає, що стратегічним курсом для України повинен стати розвиток і поглиблення взаємовідносин з країнами Євросоюзу (62%). Трохи менше учнів (22%) віддають перевагу розвитку  економічних відносин з Росією і країнами СНД.

Стосовно мовної політики: теперішні школярі сприймають українську мову як реальність. Хоча вважають, що потрібно обов’язково знати англійську і російську мови.

Про міграцію

Міграційні настрої серед школярів 16-17 років дуже виросли. Виїхати на ПМП в іншу країну хочуть 75% опитуваних. Це говорить про те, що молодь все ще не находить в нашій країні можливості для самореалізації: професійної, соціальної, особистої.

Це не означає, що всі виїдуть, але сам факт поширення міграційних настроїв говорить про те, що існує серйозна соціальна проблема, яку, можливо, буде вирішено, якщо економіка країни буде успішно розвиватися.

Але все-таки молодь у нас яскрава, талановита і дуже цікаво буде простежити за змінами в країні, коли прийде час 17-річних.


Рекомендувати цей матеріал