Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1084393455


ВІКТОР ГРОМОВИЙ - ЗБУРЮВАЧ СПОКОЮ

12.05.2004

Віктор Громовий - директор гімназії ім. Тараса Шевченка (м. Кіровоград), відомий суспільний діяч і публіцист, - один з тих, хто, на мою думку, уособлює надії на життєздатність і розвиток сучасної української школи. Нижче - невеликі, але досить красномовні уривки з публікацій у щотижневиках "Дзеркало тижня" (www.zn.kiev.ua) та "Украина-Центр" (www.uc.kr.ua)

В.Каплун

* * *

Спочатку хотіла назвати цей матеріал: "А з міністерського вікна…" Така назва набагато точніше відтворила би суть відповідей інтерв’юйованого.

- Останні роки характеризуються цілою низкою позитивних тенденцій, - переконаний заступник міністра освіти і науки України Віктор Огнев’юк. ...

- Бачите, ви досить оптимістичні, принаймні у прогнозах. Мені ж від багатьох освітян доводилося чути, що вітчизняна сільська школа, у буквальному значенні цього слова, занепадає. Зокрема директор гімназії ім.Т.Шевченка (м.Кіровоград) Віктор Громовий вважає: ми занадто багато розмірковуємо про забезпечення рівного доступу до якісної освіти, але й донині ні на крок не просунулися на шляху розв’язання цієї проблеми. У результаті, поруч зі зразково-показушними навчальними закладами, з’явилася величезна кількість шкіл-"відстійників", прогресує процес деградації сільської школи.

- Це цікаво - директор гімназії з обласного центру називає сільські школи "відстійниками" й розмірковує на тему їхньої "деградації". Наприкінці серпня на Волині відбувся Всеукраїнський семінар регіональних керівників освітою з питання підготовки шкіл до навчального року. Після того, як учасники відвідали навчальні заклади області, зокрема й сільські школи, дехто зізнався, що їхав до них "гонорово", а повертається у глибокій задумі. Справді, ми побачили чудові сільські школи, які, завдяки турботі громади та, я б сказав, непосидючості директорів, можуть дати фору багатьом міським навчальним закладам. До речі, випускники цих шкіл вступають до найпрестижніших вузів. А ще ми зустрічалися з учителями, які з гордістю ділилися своїми здобутками і творчими планами. А ви кажете "відстійники"…

П.Семиволос, "Українська освіта: занепад "крейдяного періоду""

("ДТ", № 33 (458), 30 серпня 2003 р.)

* * *

Репутація одного з навчальних закладів нового типу - гуманітарної гімназії ім. Тараса Шевченка - висока. Багато кіровоградців, серед них і високопоставлені керівники міста та області, прагнуть, щоб їхні чада навчалися й виховувалися саме в цьому закладі.

...Ось і нині роботу гімназії перевіряють одночасно представники кількох відомств, у тому числі контрольно-ревізійне управління та відділ по боротьбі з економічними злочинами. Директор гімназії пише різні пояснювальні й відповідає на запитання перевіряльників, а педагогічний колектив, намагаючись приховати від дітей нервову напругу, обговорює те, що відбувається, і намагається захистити свого директора.

Директора гімназії Віктора Громового часто називають збурювачем спокою. І для цього є підстави. Чиновникам, які найбільше бояться, коли б чогось не сталося, з таким, як він, справді неспокійно. Вже на початку свого шляху молодий керівник (до речі, навіть не порадившись із чиновниками) узяв за взірець і впровадив у практику методи навчання, побудовані на програмі знаменитого Оксфордського університету. "Хто дозволив?" - обурено запитували різнокаліберні начальники. "А хто забороняв учити наших дітей краще?" - відбивав він наскоки. Не виключаю, що й нині йому могли б пред’явити ті самі претензії, якби через кілька років після "самоуправства" Міністерство освіти не порекомендувало ці ж таки програми широко впроваджувати...

...Один із керівників міського освітнього відомства не уявляв наради педагогів без чиновницьких розносів, які, на його погляд, лише бадьорять. Багато хто обурювався, але терпів. ...На подив багатьох, директор гімназії не став спростовувати брехню, а подав у суд позов про захист честі та гідності. І спочатку в місцевому Кіровському суді, а потім в апеляційному виграв справу. Осоромлений чиновник хоча й продовжує позиватися (є ще Верховний суд), проте на колишній посаді вже не працює. Але... такого не вибачають.

…За результатами фіналу Всеукраїнського конкурсу, Віктор Громовий 2001 року став переможцем у номінації "Керівник навчального закладу". За умовами конкурсу, переможцю присвоюється звання "Заслужений учитель України". Отож, місцеві освітні відомства попросту відмовилися готувати відповідні документи в Київ. Близько місяця вони тримали оборону, відбиваючись від наполегливих вимог МОН. Лише втручання міністра привело до тями кіровоградських опонентів Громового, і справа зрушила з мертвої точки.

Наїзди не вплинули на престиж гімназії та авторитет її директора. 2002 року на виборах у Кіровоградську облраду (можновладці поставили тоді на опонента неспокійного директора) за Громового проголосувало 23 тисячі земляків, і він став депутатом...

- Я зовсім не проти перевірки, - каже Віктор Громовий, - але я проти її скандального супроводу. З погрозами, поширенням чуток, нагромадженням фантастичних вигадок, аж до з’ясовування того, який одяг носить моя дружина. Я проти того, щоб різні перевірки ставали приводом для обливання брудом гімназії, її педагогів. Педколектив і я, як його керівник, від дня створення навчального закладу обстоюємо право самостійно, без указівок згори підбирати вчителів, вести конкурсний відбір учнів. Якщо дозволити стороннім особам, хоч би хто вони були, втручатися в цей процес, то на гімназії можна ставити хрест. А ми цього не повинні допустити.

Е.Гоцуєнко, "Заслужений - незручний - опальний"

("ДТ", № 7 (482), 21 лютого 2004 р.)

* * *

Около тридцати педагогов во главе с директором украинской гимназии имени Шевченко (5 школа) объявили о своем отказе от пищи.

- С начала нынешнего учебного года школу терроризируют, - говорит Виктор Громовой. - Некоторые родители считают, что деньги, ежемесячно вносимые ими в фонд школы, расходуются непонятно на что, в первую очередь якобы на личные нужды директора.

Действительно, 25 гривен взносов в месяц за ученика - эта плата будет повыше, чем во многих других учебных заведениях. Но! Слово Громовому:

- Мы чуть не единственное учебное заведение, которое вывело из тени родительские платежи. Это явление существует во всех без исключения школах, я ответственно это заявляю. Иначе выжить невозможно. В большинстве школ это делается нелегально. Мы же создали "Благотворительный фонд поддержки гимназического образования", выбрав наблюдательный совет, создав демократическую процедуру распределения средств. На собраниях сами определяем размер взносов, отчитываемся, ежемесячно развешиваем в классах и каждые полгода раздаем всем ученикам для передачи родителям отчеты о потраченных средствах. Когда я называю коллегам-киевлянам размер взносов, они смеются и недоумевают: как за такие деньги можно поддерживать школу на уровне? Кстати, если родителям платить накладно, им просто предлагается по-другому поучаствовать в судьбе гимназии. Приходите помойте люстру и окно в классе. А все собираемые деньги идут только на школьные нужды, - говорит Громовой.

Одним из главных инициаторов жалоб и последующих проверок Громовой считает жену одного из высокопоставленных чиновников, кстати, недавно переведенного в другую область. Их ребенок тоже обучается в гимназии имени Шевченко. "Она просто хотела стать своеобразной "крышей" для гимназии. И руководить - кого брать на работу, кого увольнять, как деньги тратить, как конкурсный отбор проводить. А когда ей это не позволили, стала угрожать, мол, "мы тебя обломаем, посадим"". Виктор Громовой в происходящем наблюдает даже возможный косвенный "наезд" на губернатора Михаила Черновола. Впервые в истории Украины область возглавил человек из сферы образования, реальный профессор, получивший это звание еще тогда, когда оно было настоящим. И тут - закрытие женской гимназии в Александрии, проблемы с Вишняковской школой, о чем писали "Сiльськi вiстi", и даже с передовой вроде бы гимназией проблемы. Выходит, непорядок в кировоградской "освiтi"?..

- Вообще кажется, что прессинг только усиливается, - сказал Громовой на третий день голодовки. - Учителям звонят поздно вечером домой, запугивают.

Чем все закончится, неизвестно. Кировоградским делом заинтересовались в Киеве, в гимназии уже побывали наши коллеги из известных столичных газет и телеканалов.

Г.Рыбченков, "УЦ", № 10, 5 марта 2004

* * *

Виктор Громовой: "Голодовка выявила интереснейшие вещи относительно нашего коллектива. Как оказалось, семьдесят процентов работников - активные борцы, готовые до конца стоять на баррикадах. Некоторых мне даже пришлось долго уговаривать приостановить голодание. Правозащитную организацию, созданную на базе такого костяка, лучше будет не трогать. От борьбы за свои права мы не отказались. В нашем арсенале остаются пикетирование и даже забастовка. Мы сознательно решили не устраивать акций протеста 9-го марта у памятника Шевченко, о чем ранее шла речь. Из этических соображений мы решили в светлый день не портить праздник. Зато власть попугали. На возложение к памятнику они пришли чуть ли не затемно".

"УЦ" №11, 12 марта 2004

* * *

На початку березня педагоги гімназії, переконавшись у тому, що мета "наїздів" - не перевірка справжнього стану справ, а пошук, а то й фабрикування компромату, вдалися до крайнього заходу - оголосили голодування. На той час іншого способу захиститися вони не бачили. Вчителів по одному викликали "на співбесіди" у правоохоронні органи. Тим часом правоохоронці "працювали" з батьками дітей, які з різних причин перейшли з гімназії в інші школи. А тут раптом зникли журнал дев’ятого класу, книга обліку і контролю…

Голодування оголосили 32 вчителі. В актовому залі встановили розкладачки, там і ночували. При цьому навчально-виховний процес не припинявся, люди знаходили сили, щоб проводити уроки. Бригада медиків уже перед самим святом перевірила стан голодуючих. Кільком порекомендували припинити голодування. Решта продовжували…

Останнім часом особливу зацікавленість у перевірці гімназії та структур навколо неї проявляє прокуратура області. З її прес-центру у місцеві ЗМІ надійшло відповідне повідомлення. Наведемо його повністю:

"Протягом тривалого часу в прокуратуру області і інші правоохоронні органи надходили скарги батьків, діти яких навчаються в гімназії № 5 з приводу "поборів", котрі щомісяця стягує з них адміністрація навчального закладу. Згідно з Законом України "Про звернення громадян" скарги були направлені в Кіровоградське міське управління освіти і УМВС області. Вказаними органами була проведена відповідна перевірка гімназії з залученням спеціалістів контрольно-ревізійного управління області. У зв’язку з тим, що мова йде про дотримання законів про права неповнолітніх, нагляд за якими здійснює саме прокуратура, матеріали перевірки були затребувані в прокуратуру області, котра зараз і продовжує перевірку навчального закладу"...

Голова міської організації працівників освіти В.Фундовний у розмові з кореспондентом "ДТ" особливо обурювався з приводу того, що правоохоронцям, які місяцями топчуться в гімназії, "плювати на навчально-виховний процес". Пан Фундовний дуже сумнівається, що все робиться згідно із законом, без фальсифікації й тиску. Учителів, вважає він, повинні захищати численні освітні структури. Тоді б педагогічний колектив гімназії не залишився сам на сам із недоброзичливцями, які володіють і зв’язками, і впливом.

Е.Гоцуєнко, "Вакханалія на "Дикому Полі""

"ДТ", № 10 (485), 13 березня 2004 р.

* * *

Сенсационно продолжились нашумевшие события вокруг кировоградской гимназии №5 и ее директора Виктора Громового - жалобы, проверки, комиссии, голодовка. Прокуратурой возбуждено уголовное дело по факту нарушения статьи 183 Криминального кодекса Украины - "нарушение права на получение образования", пункт 2 - "незаконное требование оплаты за обучение в государственных и коммунальных учебных заведениях".

О возбуждении уголовного дела сообщил на этой неделе недавно назначенный прокурор Кировоградской области Олег Левицкий. Совместно со своим заместителем Сергеем Жолонко и начальником КРУ области Талиной Дзеркаль они провели пресс-конференцию, на которой представили свое видение ситуации.

Как выяснилось, только за прошлый год в "Благотворительный фонд поддержки гимназического образования" поступило более 74 тысяч гривен, из них учтено около 43 тыс. грн. Проверки КРУ, УБЭП и прокуратуры выявили нецелевое использование части средств. На вопрос журналиста "УЦ", есть ли свидетельства, что директор Громовой за счет этих средств, скажем, ездил за границу или повышал свое домашнее благосостояние (о чем не раз говорили автору оппоненты В.Громового), правоохранители ответили, что подобных свидетельств нет. Как я понял из слов выступающих, обнаруженные "излишки" и "неучтенка" - это оргтехника и расходные материалы к ней, стройматериалы и даже старые, но неоприходованные гаражи - всего на сумму около 30 тысяч гривен. Имели место нарушения ("на незначительные суммы" - Т.Дзеркаль) и по оплате труда, списанию товарно-материальных ценностей.

Куда же уходили собранные деньги? Были озвучены некоторые траты: на фотографирование, билеты на концерты, тетради, дни рождения (не сказано, чьи - педагога, ребенка?). Кроме того, прозвучало, что помимо ежемесячных взносов за средства родителей покупалась оргтехника, проводился ремонт классов, приобреталась мебель.

Но, так или иначе, "любые поборы являются незаконными", считает прокурор О.Левицкий. И с ним трудно не согласиться.

На вопросы журналистов, почему именно украинская гимназия, ведь известно, что собирают деньги практически во всех до единой школах города, конкретный ответ на пресс-конференции так и не прозвучал.

Сам директор гимназии Виктор Громовой сказал "УЦ" следующее:

- Нам поставили в вину то, что мы жалюзи на приход не поставили (их родители установили), а те самые пресловутые гаражи стоят уже 30 лет, они давно списаны с баланса. Эти 30 тысяч гривен, которые не могут найти, они все отображены в документах, мы по всем поступлениям дали строгий отчет. Все происходящее я расцениваю как цинизм высшей степени. Власть изначально превратила педагогов в нищих, и теперь мы вынуждены обращаться за помощью ко всем, чтобы обеспечить примитивные вещи - туалетную бумагу, мыло и прочее. Государство, по сути, ничем нас не обеспечивает. А сейчас делают из меня бандита-вымогателя.

Мы обратились за комментарием к авторитетному педагогу и общественному деятелю, никак не задействованному в конфликте и не заинтересованному в защите какой-либо из сторон, бывшему заведующему кафедрой украинской филологии нашего педуниверситета, а ныне - вице-президенту КиевоМогилянской академии Владимиру Панченко.

Вот что сказал "УЦ" Владимир Евгеньевич: "На мой взгляд, то, что происходит сегодня вокруг украинской гимназии им.Шевченко, характерно для Украины. Есть директор, который кому-то не нравится. И есть имитация применения упомянутого закона по этому поводу. Виктор Громовой является человеком публичным, известным далеко за границами Кировоградщины, но он не устраивает местную власть. Я считаю реакцию коллектива на все происходящее вполне достойной. Мы имеем дело с ситуацией, когда правоохранители выступают в роли исполнителей чужой воли..."

Г.Рыбченков, "УЦ" №12, 19 марта 2004 г.

Рекомендувати цей матеріал