Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1083953454


СУСПІЛЬНА АКЦІЯ ШКОЛЯРІВ УКРАЇНИ ГРОМАДЯНИН - 2004

07.05.2004

Всеукраїнська асоціація викладачів історії та суспільних дисциплін "Нова Доба" запрошує школярів України та їхніх наставників взяти участь у Суспільній акції школярів України "Громадянин-2004".

В Акції "Громадянин" беруть участь команди учнів загальноосвітніх закладів України віком 12-16 років, а також дитячих і молодіжних громадських організацій, зацікавлених в тому, щоб зробити свій особистий внесок в покращення життя суспільства в своєму селищі, районі, місті, регіоні, країні.

Беручи участь в Акції, учнівські команди виявляють актуальні проблеми на рівні навчального закладу (юнацької організації), мікрорайону, села, району, міста тощо і пропонують можливі варіанти їх вирішення.

Досліджуючи сутність проблеми, команди збирають різноманітну інформацію, матеріали, документи, на основі яких розробляється соціальний проект.

Представлення учнями проектів на місцевому рівні супроводжується усними презентаціями, на які запрошуються представники органів місцевого самоврядування, урядових структур, громадських організацій, місцева преса.

Працюючи над розв’язанням місцевих проблем, школярі не лише акцентують увагу громадськості до них, але й нерідко здійснювали реальні кроки на шляху їх практичного розв’язання.

У 2004 році проведення Акції "Громадянин" передбачає останній термін надсилання інформації про свій проект до 20 червня 2004 року за поштовим штемпелем.

Для того, щоб взяти участь у Всеукраїнському конкурсі Суспільної акції "Громадянин", Вам необов’язково бути переможцем місцевого конкурсу.

Надішліть на адресу Асоціації "Нова Доба":

* Анкету проекту - інформацію про учасників, консультанта та тему проекту.

* Хроніку проекту. Поданий у довільній формі стислий опис роботи над кожним із етапів проекту (обсяг не більше 5 сторінок друкованого тексту). Хроніку проекту слід проілюструвати як мінімум двома фотографіями. Одна із фотографій повинна зображати демонстраційний стенд проекту, а інша - презентацію Вашого проекту на місцевому рівні.

* Копії документів. Це можуть бути копії найважливіших документів (не більше п`яти) із розділу документації (листи-звернення, зініційовані Вашою діяльністю рішення органів місцевої влади, статті місцевої преси про проблему, результати опитування громадськості, відгуки дорослих громадян про Ваш проект тощо).

Більш ширша та детальна інформація про технологію проведення учнівського суспільного проекту міститься у брошурі "Методичні поради для консультанта учнівського проекту "Громадянин". Відповідно до Вашого запиту, ми готові безкоштовно надіслати Вам таке видання. Ваші заявки надсилайте на адресу:

Акція "Громадянин"
Асоціація "Нова Доба"
вул. Галицька, 1/5
79008 м. Львів
Електронна пошта: [email protected]

Інформацію про терміни надсилання проектів у наступних роках та відповіді на усі інші запитання Ви зможете отримати за телефонами (0322) 74-34-55, 97-66-89 або написавши листа на вказану адресу.

Свіжу інформацію про хід акції "Громадянин" та інші учнівські проекти Асоціації "Нова Доба" можна отримати на веб-сторінці www.doba.lviv.ua  

* * *

КРАЩІ ПРОЕКТИ АКЦІЇ "ГРОМАДЯНИН - 2001"

(Назва проекту - Навчальний заклад - Консультант - Короткий коментар. Інформація надана Петром Кендзьором, "Нова Доба")

1. Ні - будівництву сховища сухих відходів ядерного палива на ЗАЕС. - Школа №10, м. Марганець Дніпропетровської області, Жадько Олена Анатолівна.

Учасники акції вивчали проблему будівництва сховищ сухих ядерних відходів, відвідали з екскурсією атомну електростанцію в Енергодарі, опитали громадськість, звернулися до Президента України, Кабінету Міністрів, до Ради м. Марганця про перенесення місця побудови Сховища сухих відходів ядерного палива.

2. Довкілля Запоріжжя. Джерела забруднення. - Запорізький січовий колегіум, Сопіна Валентина Володимирівна.

Учні досліджували проблему забруднення довкілля Запоріжжя та Хортицького району; вивчені державні документи, що стосуються еколого-економічної ситуації регіону, обласну та міську програму екологічної безпеки мешканців Запоріжжя. Створено творчу роботу "Джерела забруднення довкілля". Учні організували декілька акцій впорядкування прилеглої території.

3. Тепло наших сердець - дітям міського притулку Karitas. - Ліцей м. Лисичанська Луганської області, Попов Олексій Григорович.

Учні ознайомилися із проблемами функціонування медико-соціального притулку (недостатнє фінансування, низький рівень благоустрою прилеглої території). Звернулися з листом до голови Ради міста із пропозиціями розглянути проблему та знайти шляхи її розв’язання, через місцеві ЗМІ звернулися до громадян, оголосили номер благодійного рахунку, підготували звернення до підприємств міста різної форми власності, профспілок з проханням про матеріальну допомогу притулку.

4. Державне забезпечення дитячих притулків та допомога школярів. - Спеціалізована школа №66, м.Маріуполь Донецької області, Спесивцева Наталя Юріївна.

Учасники акції допомогли в організації міні-бібліотеки та "живого куточку", упорядкували територію дитячого притулку в м. Маріуполь, підготували та провели шкільний ярмарок, за виручені кошти від якого придбали в притулок канцтовари, підготували свято "День дитини", провели опитування населення. Про акцію повідомляла місцева газета "Рената" у статті "Чи потрібна учням громадянська позиція?" Матеріали проекту використали редакції газет "Привет, ребята!", "Ильичевец".

5. Комп’ютеризація сільської школи. - Школа І-ІІІ ст., с.Великий Хутір Драбівського району Черкаської області, Коваль Наталія Григорівна.

Учні Великохутірської школи працювали над вирішенням проблеми оснащення школи комп’ютером. Було укладена угода із сільською Радою про виділення школі 10 га землі для посіву цукрового буряку з метою його наступної переробки та реалізації. За виручені кошти учні мають придбати комп’ютер для своєї школи. В результаті акції школярі отримали неоціненні навички укладання угод з різними юридичними особами та проявили справжню відповідальність за вирішення проблем сільської школи.

6. Чисте село - чиста країна - чиста совість. - Школа, с.Іванівка Чернігівської області, Андрущенко Тетяна Борисівна.

Учні спробували самостійно розпочати вирішення проблеми сміттєзвалищ у своєму селі: організували групи по збиранню та сортуванню сміття, зібрали інформацію про підприємства по переробці відходів та методи переробки різних видів сміття; самостійно зібрали кошти на вивезення на переробку сортованої макулатури, скла, металобрухту, поліетиленових виробів. Зіткнулися з байдужістю місцевої влади, яка не відгукнулася на звернення школярів.

7. "Турбота". Над центром соціальної реабілітації дітей-інвалідів нависла загроза припинення існування. - Гуманітарна гімназія №3, м. Миколаїв, Печаткіна Оксана Василівна

Учні гімназії залучили дітей-інвалідів до участі в гуртках гімназії, зініціювали разом з педколективом закладу надання можливості дітям-інвалідам вступати і навчатися у гуманітарній гімназії, розробили план заходів щодо безпосереднього спілкування з мешканцями відділу ранньої соціальної реабілітації "Цветик-семицветик"; звернули увагу місцевих меценатів до проблеми.

8. Проблеми, які виникають у сільської молоді при вступі до міських навчальних закладів. - Миколаївський обласний юридичний ліцей, Варшавська Майя Юхимівна

Учасники акції організували для учнів сільських шкіл фестиваль "Знавці рідного краю", переможцям якого надавалося право вступати до ліцею без іспитів, звернулися до голови Миколаївської облдержадміністрації з проханням розглянути проблему доступу учнів сільських шкіл до обласних навчальних закладів, включаючи вузи, та розробити систему пільг. Інформацію про акцію та пропозиції учнів було озвучено Миколаївським радіо.

9. "Товариство благоустрою Святошина": відродження територіального самоврядування. - Школа №140, м.Київ, Сушко Ірина Миколаївна.

Учні ознайомилися із багатьма історичними документами, відчули свою причетність до минулого м.Києва та Святошинського району, ініціювали відновлення діяльності Товариства благоустрою Святошина та внесення до реєстру пам’яток архітектури деяких будинків колишніх святошинських дач. Презентація відбулася з участю депутатів районної ради, заступника директора музею м.Києва, журналістів газет "Хрещатик", "Киевлянин", телекомпанії "Купол".

10. Молодь говорить палінню: "Ні". - Школа №7, м. Переяслав-Хмельницький Київської області, Гончаренко Олексій Миколайович

Учні дослідили ставлення однокласників до паління, результати оголосили на шкільних зборах, звернулися до адміністрації школи з проханням ввести в розклад "Уроки здоров’я", підготували звернення до офіційних органів про необхідність заборони реклами тютюнових виробів, виступили з ініціативою регулярних шкільних заходів, спрямованих на пропаганду здорового способу життя.

11. Меморіал. - ПТУ №1, м. Херсон, Олійник Ніна Василівна

Учні досліджували проблему перетворення занедбаного цвинтаря в меморіал. Учасники акції провели ряд зустрічей з представниками обласного осередку Народного Руху України, УВС у Херсонській області, Суворівського райвиконкому, міськвиконкому, звернулися з листом до редакцій місцевих газет, до місцевої церковної громади. Опрацювали дані обласного архіву з метою залучення колишніх мешканців Херсону, що проживають за кордоном, до акції перетворення старого цвинтаря у меморіал.

12. У міському дитячому будинку відчувається нестача підручників та канцелярії. - Школа №15, м. Рівне, Перцовська Людмила Володимирівна

Учні провели опитування на предмет важливості проблеми серед однолітків та дорослих, вивчили державні документи та закони, що стосуються становища дітей в Україні, підготували виступ по телебаченню. Звернулися до керівників різних підприємств про матеріальну допомогу. На виділені кошти придбали канцелярське приладдя та папір для дитячого будинку.

13. Забруднення міста, зокрема міського парку. - Школа №1, м. Немирів Вінницької області, Балахтар Ольга Трифонівна.

Учасники акції розробили буклет з малюнками "Обережно! Це мої права", знайшли спонсорів та відтиражували 1000 примірників, провели акцію серед дітей міста на вулицях, підготували лист-звернення до органів влади з пропозиціями приділяти більше уваги проблемі прав дітей.

14. Знання молоддю своїх прав - запорука щасливого майбутнього. - Школа-ліцей №28, м. Полтава, Земелько Ірина Сергіївна

Учасники акції провели анкетування серед молоді мікрорайону про значущість різних видів прав людини, виступили на батьківських зборах на тему "Правові знання вам і вашим дітям", підготували для друку правові брошури "Я маю право". На презентацію проекту запросили голову комітету молодих виборців, представника міськвиконкому, представника газети "Робота та освіта". Інформація привернула увагу читачів газети та місцевої громади.

15. Збереження архітектурних та історичних пам’яток міста Броди. - Гімназія ім. І.Труша, м. Броди Львівської області, Кметь Володимир Богданович

Учні провели опитування серед громадян на предмет їхнього ставлення до проблеми збереження архітектурних пам’яток у м. Броди. Отримавши загальне схвалення своїх намірів, звернулися до органів місцевої влади та зініціювали розгляд питання про стан архітектурних пам’яток на засіданні місцевої Ради.

16. Археологічні пам’ятники, які знаходяться на території району, потребують уваги суспільства. - Школа №1, смт Чорноморське АР Крим, Овчиннікова Галина Миколаївна

Учні отримали навички дослідницької роботи в архівах, музеях, бібліотеках, глибше познайомилися з історико-археологічним минулим рідного краю, вивчили Закон України "Про охорону історичної спадщини", привернули увагу громадськості публікацією в місцевій пресі.

17. Вирішення проблеми безпритульних дітей. - Ліцей "Голосіївський" №241, м. Київ, Ющенко Тетяна Іванівна

Учні провели агітаційну акцію серед молодших школярів про основні положення Конвенції про права дитини, відвідали притулок для неповнолітніх Київської міської держадміністрації, брали інтерв’ю у безпритульних дітей на станції метро "Гідропарк", вивчали проблему разом із відповідальними за її вирішення особами: головою Національної Ради жінок України, начальником служби соціальної роботи з молоддю Голосіївського району м. Києва, начальником управління у справах неповнолітніх. Презентували результати дослідження проблеми перед батьками мікрорайону, в притулку для неповнолітніх безпритульних.

18. Вирішення подальшої долі старого приміщення школи. - Школа, с. Кузнєцово-Михайлівка Тельманівського району Донецької області, Кочеткова Л.В., Гаврилюк Л.П.

Учнями проведено опитування односельців з приводу ставлення до руйнування старої шкільної будівлі. Виготовлено плакат, що попереджає про наслідки руйнації. Підготовлено звернення до депутатів сільської Ради та виступ на її засіданні

19. Антисанітарний стан ринку мікрор. Сурмичі. - Будинок дітей та молод,і м. Дубно Рівненської області, Зінченко Любов Михайлівна

Учасники акції вивчили матеріали сесій міської Ради про санітарний стан об’єктів міста, підготували інформацію у місцеві ЗМІ про стан ринку мікрорайону, звернулися до директора ринку, начальника управління екології, санепідстанції, муніципальної дружини. Наслідком учнівської діяльності стало звернення 21 підприємця ринку до голови міської Ради про ліквідацію стихійного ринку, ремонт туалету на ринку, встановлено новий контейнер для сміття, налагоджено регулярний вивіз сміття. Підготовлено лист до облсанепідстанції про порушення правил торгівлі.

20. У нас задзвонив телефон: "Хто на зв’язку?" - "Південний слон!.." - Громадська дитяча екологічна організація "Спілка Друзів Природи" м. Токмак Запорізької області, Івко Сергій Олександрович

Учні привертають увагу до цінної археологічної знахідки - решток скелету південного слона. Підготовлено кілька публікацій у місцевій пресі, лист-звернення у райдержадміністрацію. Група ентузіастів проводить розкопки самостійно і відправляє отриманий матеріал до палеонтологічного відділу Запорізького краєзнавчого музею.

21. Чи порушується свобода слова в Україні. - Школа №9 м. Дніпропетровська, Зима Олена В’ячеславівна

Учні займалися пошуком та аналізом інформації, пов’язаної із порушенням свободи слова в Україні. Проведено конкурс учнівських творів серед старшокласників на тему "Свобода слова у моєму розумінні". Провели ряд зустрічей з представниками місцевих ЗМІ та студентами філологічного факультету ДДУ.

22. Сміття селища "Вендичани". - Школа І-ІІІ ст. смт Вендичани Могилів-Подільського району Вінницької області, Рудий Олександр Пилипович

Учні не тільки вивчили проблему забруднення у своєму селі, але й склали листівку-звернення до односельчан і написали оголошення в селищну вітрину про акцію підлітків. Проведено суботник з прибирання сміття, ініціювали заслуховування на засіданні виконкому селищної Ради про стан вирішення проблеми сміття. В ході акції школярів було видано Постанову про застосування адміністративно-запобіжних заходів Могилів-Подільською СЕС за порушення санітарного законодавства Вендичанською селищною Радою, Припис голові селищної Ради. Учні звернулися до редакції місцевої газети, яка підтримала пропозицію про проведення конкурсів "Зразкова вулиця селища", "Зразкова садиба".

23. Немає коштів для забезпечення шкільної бібліотеки літературою. - Школа №100, м. Донецьк, Ходос Галина Іванівна

Учасники акції через редакції газет звернулися до громадян із проханням про благодійний внесок до фонду шкільної бібліотеки, відібрали у книгарні необхідні підручники та знайшли спонсорів, які оплатили рахунок. Організували збір макулатури та на отримані кошти підписали до шкільної бібліотеки 5 газет та журналів.

24. Проблема освіти та соціальної допомоги в школах-інтернатах та дитячих лікарнях. - Кловський ліцей №77, м. Київ, Петровська Світлана Василівна

Учні дослідили стан забезпечення підручниками та художньою літературою шкіл-інтернатів та дитячих лікарень. Звернулися до благодійних організацій за допомогою у знаходженні коштів для придбання підручників та навчального приладдя. Інформацію про проблему надали до місцевої газети.

25. Чому руйнується дитячий табір біля озера Барвінок? - Школа №2 м. Нового Роздолу Миколаївського району Львівської області, Костюк Ірина Альбертівна

Учні дослідили проблему закриття санаторію-профілакторію та дитячого табору біля озера Барвінок. Вони зібрали інформацію про час та кошторис будівництва об’єктів та причини їх закриття, кількість коштів, необхідних для відновлення діяльності дитячого табору. Проведено опитування серед мешканців міста щодо їх пропозицій по вирішенню проблеми, написано листа-звернення до депутатів міської Ради про необхідність створення ініціативної групи та проведення громадських слухань із вказаної проблеми. На представленні проекту школярі звернулися до представників місцевих осередків політичних партій та громадських організацій за допомогою. Інформація про учнівську акцію була надрукована у місцевій газеті.

26. Наші під’їзди - наша фортеця. - Обласний багатопрофільний ліцей м. Суми, Фоміна Наталія Володимирівна

Учні розробили власну цікаву анкету з проблеми "брудних під’їздів", підготували листівку "Наші під’їзди - наша фортеця" зі зверненням до мешканців м. Суми, залучили до акції депутата міської Ради, представників обласного комітету молодіжних організацій, місцеві ЗМІ, фахівців з питань захисту прав споживачів.

27. Нові назви старих вулиць. - Школа №38 м. Львова, Кушнірчук Наталія Йосипівна

Учні здобули навички опитування громадян, здобули багато інформації про свій мікрорайон та про механізм надання вулицям міста назв, привернули увагу начальника ЖЕКу, заручилися підтримкою депутата місцевої Ради. Матеріали презентації були опубліковані в газеті "Поступ".

28. Діяльність комп’ютерних клубів та Інтернет-кафе у місті. - Школа № 8 м. Бровари Київської області, Сдобнякова Клавдія Борисівна

Учні підняли проблему регламентації діяльності комп’ютерних клубів у місцевій пресі, опитали велику кількість однолітків та дорослих, виступили з пропозицією розглянути питання на сесії міської Ради, результати роботи представили на засіданні батьківського комітету та на нараді педагогів міста. Поінформували про необхідність вирішення проблеми власників комп’ютерних клубів.

29. Громадянин і влада. - Школа №46, м. Дніпропетровськ, Борисова Оксана Валеріїна; Заліщицька державна гімназія Тернопільської області, Дяків Василь Григорович

На базі навчального закладу провели широке обговорення наступних питань: "Що асоціюється у Вас із поняттям влади?", "Наскільки, на Вашу думку, "далекою" чи "близькою" є влада до людини в Україні?", "Бути активним громадянином - це означає: співпрацювати з владою чи її критикувати?", "Зобразіть реальну та бажану моделі стосунків держави та громадянина у сучасному українському суспільстві", "Переглядаючи сторінки історії XX століття, наведіть приклади, які, на Вашу думку, відображають позитивні та негативні сторони взаємостосунків громадянина та влади" тощо.

* * *

КРАЩІ ПРОЕКТИ АКЦІЇ "ГРОМАДЯНИН - 2002"

1. Захист прав споживача. - Обласний спеціалізований ліцей-інтернат м. Славути Хмельницької області. - Ставінський Олег Володимирович

Учні обласного ліцею-інтернату підняли проблему "Захисту прав споживача", яка сприяла формуванню позиції необхідності розвитку вітчизняного виробництва. В основу проекту було покладено дослідження якості товарів імпортного виробництва і відношення до цього населення міста. Результати опитування було висвітлено через ЗМІ, а також самими учнями укладено поради для споживачів.

2. Від екології середовища до екології душі - Школа смт. Гродівки ої Красноармійського району Донецької області - Мазоха Раїса Володимирівна

Проблему очищення дороги, яка веде до цвинтаря і навколишньої території підняли учні Гродівської ЗОШ. У результаті звернення школярів до Голови Гродівської селищної Ради було створено адмінкомісію, яка отримала повноваження накладати штраф за скидання сміття у непризначених для цього місцях, виділено транспорт для вивезення сміття. В центрі селища було встановлено стенд-звернення до мешканців, який інформував про акцію школярів "Від екології середовища до екології душі". Було проведено соціологічне опитування серед мешканців села з цієї проблеми. Хід акції висвітлювався у місцевій пресі. Серед місцевої громади було організовано презентацію результатів роботи.

3. "Все починається з малого..." (створення та облаштування малого атлетичного залу на базі НВК №1) - НВК №1 м. Гадяча Полтавської області - Бондаренко Сергій Михайлович

Проект по створенню легкоатлетичного залу при Гадяцькому НВК№1 був реалізований надзвичайно успішно і показав вміння учнів залучати до вирішення спільної проблеми громадськість. Учні власними силами організували і провели платну дискотеку, а за виручені кошти придбали будівельні матеріали для ремонту приміщення. Усі ремонтні роботи теж було здійснено силами учнів. Школярі звернулись до відділення "Укрпошта", яке надало безкоштовно ксерокопіювальні послуги, провели зустрічі з керуючим НГВУ (Нафтогаз, Гадячгаз), який пообіцяв надати матеріальну допомогу для придбання спортивних тренажерів. Співпраця з пунктами прийому металобрухту дозволила придбати штангу, 5 гир і гантелі.

4. Живи річка, рости діброва! - Школа "Сигма" м. Антрацит Луганської області - Кравченко Ольга Тимофіївна

Робота над проектом носила багатоетапний характер і охоплювала ряд важливих моментів, а саме: екологічну освіту населення, відновлення місцевого ландшафту, очищення річки, окультурення зони відпочинку на її березі. Було проведено глибоке дослідження і збір інформації про стан навколишнього середовища. Проблема висвітлювалась на сторінках молодіжної газети "Перерва", було проведено соціологічне опитування мешканців з проблеми збереження невеликих річок міста. Через листівки-зверненя екологічну інформацію було донесено до населення. Учні звернулись до директора місцевого підприємства за допомогою по благоустрою берегів річки, до головного лісничого з питання відродження дубової діброви.

5. Створення парку відпочинку в центрі села. - Школа №2 с. Лебедин-1 Шполянського району Черкаської області, Світлова Лариса Павлівна

Створення парку відпочинку в с. Лебедин на думку учасників акції було надзвичайно актуальним. Збереження кожного куточка природи має стати не тільки місцем відпочинку, а й душевного спокою. Учасники акції власними силами очистили територію майбутнього парку, звернулись до виконкому сільради про виділення техніки, за допомогою якої було розгорнуто пагорби і вивезено сміття. Лісництво пообіцяло на наступну весну виділити саджанці. Депутати сільради прийняли рішення влітку очистити водоймище, а восени заасфальтувати алеї парку.

6. Шкільний податок. Чи є він обов’язковим? - Авторська школа №80, м. Дніпропетровськ - Сергієнко Володимир Григорович

Учні ЗОШ №80 м. Дніпропетровська в проекті "Шкільний податок. Чи він є обов’язковим" підняли дуже важливе питання щодо створення та існування шкільного фонду, в основі якого лежать батьківські кошти. Було проведено опитування серед вчителів, досліджено думку

батьків та дітей, з’ясовано проблему формування шкільного фонду в інших школах та вироблено шляхи вирішення проблеми через пошук спонсорів, проведення роз’яснювальної роботи з батьками, поширення інформації щодо витрат з фонду.

7. Правовий всеобуч неповнолітніх. - Школа №1 ім. Леонтовича, м. Немирів Вінницької області. - Балахтар Ольга Трифонівна

Мета проекту - поширювати правову освіту серед учнів та однолітків. На основі зібраної інформації учні дійшли висновку, що елементарне право дитини на життя у нас належно не гарантоване, тобто відсутній пріоритет прав дітей - майбутніх повноправних членів суспільства. Проект довготривалий і передбачає співпрацю з інспекцією у справах неповнолітніх, організацію телефону довіри, який працюватиме у літній період, співпрацю з батьками підлітків, які схильні до правопорушень, організацію чергування на дискотеках у вихідні та святкові дні.

8. Поки ще не пізно. - Школа №89 м. Макіївки Донецької області. - Кожем’яка Оксана Леонідівна

Метою проекту було: повернути віру літніх людей в те, що вони потрібні суспільству, надати практичну допомогу літнім людям у вирішенні побутових проблем. Проект носив практичний характер: було укладено список ветеранів, які проживають у селищі ім. Дзержинського, проведено мітинг-реквієм, конкурс малюнків, підготовлено статті до ЗМІ, розгорнуто широкий волонтерський рух по наданню допомоги ветеранам тощо.

9. Жив-був Громадянин. - Школа №89 м. Макіївки Донецької області. - Кожем’яка Оксана Леонідівна

Свій проект учні назвали нетрадиційно "Жив-був Громадянин", тому що на їхню думку необхідно вже зараз допомагати молодшими товаришами в осягненні громадянських істин. А це можна зробити, як вважають учні, через казки, кожна з яких є самостійним міні проектом. На думку учасників, завдання, які вони поставили у цьому проекті, є надзвичайно актуальними: активізація громадського життя в школі, пошук однодумців, віра у свої сили і можливості. Тому цей проект учні реалізували через створення та інсценізацію казок, конкурси малюнків, фото конкурс "Містер та міс Посмішка".

10. Зроби свідомий вибір. - Школа №2, м. Цюрупинськ Херсонської області. - Антюшина Олена Миколаївна

Виходячи з того, що 2002р.-рік виборів, учні Цюрупінської ЗОШ, Хмельницької обл. дослідили хід попередніх виборів і прийшли до висновку, що активність дорослого електорату є дуже низькою. Це підштовхнуло їх до реалізації свого проекту "Зроби свідомий вибір", який включав роботу консультпункту, підготовку лекторської групи, створення агітбригади, проведення гри "Дебати". Найцікавішим виявилось проведення моніторингу, в ході якого було опитано 894 особи. Акція дістала широку підтримку від селищної ради, місцевих підприємств, батьків, дирекції та ради школи.

11. Сміттєзвалище поблизу навчального закладу. - Гімназія, смт. Новотроїцьке Херсонської області. - Трегуб Надія Іванівна

Проблема сміттєзвалища поблизу навчального закладу стала предметом спільного обговорення серед учасників акції школярів "Громадянин". Для реалізації проекту було організовано різноманітні акції школярів: укладено листівку-звернення до мешканців вулиць з проханням не засмічувати територію, добились видання постанови про застосування адміністративно-запобіжних заходів Новотроїцькою санепідемстанцією за порушення санітарного законодавства, власними силами впорядкували територію та заклали парк декоративних дерев.

12. Екологія - справа всіх і кожного. - Школа с. Синьків Радехівського району Львівської області. - Дармохвал Зіновій Миколайович

Для досягнення поставленої мети учні провели соціологічне опитування серед односельців і з’ясували, що людям не є байдужим стан довкілля і вони охоче погодились надати необхідну допомогу. Учасники акції ініціювали звернення до сільської ради щодо створення комунальної служби в селі. З їхньої ініціативи на черговому засіданні виконкому було розглянуто питання щодо ізоляції залишків отрутохімікатів і було прийняте відповідне рішення. Учні провели рейд-перевірку стану скотомогильника, залучивши до цього завідувача дільницею ветеринарної медицини та голову сільради, провели акцію по озелененню дороги до села та висадили 60 дерев, очистили береги річки та джерела біля каплички. Участь в акції спонукала учнів прийняти рішення і надалі вести пропаганду екології довкілля і укласти 10 заповідей еколога.

13. Створення молодіжного центру інформації та дозвілля "Юність" в бухті Омега м. Севастополя. - Школа №58, м. Севастополь. - Арутюнян Лариса Володимирівна

Проблему "Створення молодіжного центру інформації та дозвілля "Юність" у бухті Омега". підняли учні ЗОШ №58 м.Севастополя. Метою проекту було стимулювання інтересу до проблем міста через проектну діяльність і можливість практичного застосування отриманих знань, а також вироблення активної життєвої позиції через розвиток навичок спільної і самостійної роботи. Саме за пропозицією головного архітектора міста учні створили проект зони відпочинку в парку Перемоги, який умовно поділили на 3 сектори. кожен з яких буде мати своє призначення: спортивно-оздоровче, зимовий сад з декоративними рослинами, літній кінотеатр, а також приміщення, які будуть використовуватись в комерційних цілях.

14. Ми говоримо здоровому способу життя: "Так!" Ми говоримо палінню: "Ні!" - Школа №22, м. Луганськ - Белоногіна Галина Вікторівна

З усіх запропонованих для розгляду проблем учні обрали саме цю, тому що проблема паління в школі виявилась найбільш актуальною для учнів школи. Учасники проекту не тільки дослідили проблему через опитування більше 300 учнів, але й створили лекторську групу, яка працювала з учнями молодших і середніх класів, звернулись до адміністрації школи з проханням заборонити паління на території школи, проводити дні "Здоров’я" в школі, організувати роботу тренажерного залу. Звернення до міськвиконкому носило прохання зняти в центрі міста щити із рекламою сигарет. Хроніка проекту дала можливість прослідкувати велику роботу, яку провели учні не тільки в школі, а й серед громадськості міста.

15. Найсучасніші комп’ютери ТНК ідуть до учнів ліцею. - Лисичанський багатопрофільний ліцей Луганської області - Попов Олексій Григорович

Учні Лисичанського ліцею підняти проблему комп’ютеризації навчального закладу, мета якої: формувати інформаційну культуру учнів, інтенсифікувати технологічні процеси освіти на основі комп’ютерних технологій навчання. Результатом кропіткої дослідницької і практичної роботи стала комп’ютеризація одного з класів ліцею.

16. Правопорушення (злочинність та жебрацтво) серед неповнолітніх і власний шлях розв’язання проблеми. - Школа №66 м. Маріуполя Донецької області - Спесивцева Наталя Юріївна

Проблему правопорушення серед неповнолітніх, а саме злочинності та жебрацтва підняли школярі Маріупольської школи №66, але, глибоко дослідивши проблему, дійшли до висновку, що школярам важко вплинути на становище в сім’ях , тому вони взяли під свою опіку дітей реабілітаційного центру та Центру "Пілігрим",

в яких діти з наркозалежністю, діти-жебраки можуть отримати допомогу. Учні розробили власну програму допомоги "Наші серця - дітям Реабілітаційного центру". Програма виявилась не тільки ефективною, а й життєдіяльною, тому що діти, які опинились у важкому стані, відчули, що світ не відвернувся від них, вони потрібні своїм одноліткам, суспільству, а учасники програми зрозуміли, що громадянська позиція - не просто слово, а дія.

17. Реалізація державними установами та закладами міста Краматорська прав дітей-інвалідів на всебічний і здоровий розвиток, на особливе піклування - Перша українська гімназія м. Краматорська Донецької області - Бородай Олег Васильович

Під час реалізації проекту та на підставі аналізу зібраного матеріалу учні дійшли до висновку, що права дітей-інвалідів реалізуються не в повній мірі, а в деяких випадках навіть порушуються. Інформацію про акцію школярів було розміщено у бюлетені Харківської правозахисної групи "Права людини", учні звернулись до міського голови з власною програмою реалізації проекту, що передбачає створення екскурсійно-туристичного клубу для дітей-інвалідів, який необхідно забезпечити спеціальним автобусом із врахуванням специфіки екскурсантів. Першим кроком із реалізації проекту стала організація благодійного концерту, зібрані кошти від якого пішли на замовлення автобуса для подорожі. Фінансову підтримку акції надало ЗАО "Мега-ресурс".

18. Спортзал гімназії - Гуманітарна гімназія, м. Шостка Сумської області - Хотиненко Світлана Миколаївна

В основу свого проекту учні Шосткінської гімназії поклали проблему відсутності спортзалу в гімназії. Правильність вибору підтвердило анкетування , яке було проведено серед учнів . Особливість проблеми полягала в тому, що в школі дійсно немає відповідного приміщення для створення спортзалу, який би відповідав всім технічним і санітарним нормам. Зібравши всю необхідну інформацію, учні виступили із своєю проблемою на місцевому телебаченні, направили статтю до місцевих ЗМІ, а що найголовніше, обговорили умови безкоштовної оренди приміщення міського спортзалу "Молодіжний". Саме це стало своєрідним каталізатором у вирішенні проблеми. Беручи участь в акції, учні дійшли до висновку, що будь-які проблеми можна вирішити спільними зусиллями, працюючи єдиною командою.

19. Проблема народжуваності в місті Помічна - Школа №1, м. Помічна Кіровоградської області - Лисенко Ганна Трохимівна

Члени клубу "Мрія" Помічнянської школи №1 зацікавились проблемою народжуваності дітей в м. Помічна. Провівши соціологічне анкетування серед мешканців міста та опрацювавши дані комісії по перепису населення 2001р. учасники акції визначили, що однією з причин низької народжуваності є високий рівень безробіття в місті. Напередодні виборів з матеріалами власних досліджень учні ознайомили міського голову, кандидата в депутати обл. ради та кандидата на посаду міського голови. Слід відзначити, що ця проблема знайшла своє втілення у передвиборчих програмах цих кандидатів . Схвально відгукнувся про проект і запропонував розглянути проблему народжуваності на засіданні постійно діючої комісії голова комісії міської ради з питань освіти, культури, молоді і спорту.

20. Молодь і вибори 2002 - Києво-Печерський ліцей №171 "Лідер", м. Київ - Ремех Тетяна Олексіївна

Метою проекту стало дослідження ставлення молоді до виборів 2002 й чинників, що впливають на формування цього ставлення. Окрім суто дослідницької мети, проект мав визначити, чи цікавиться молодь політикою взагалі. Участь в проекті сприяла формуванню власного ставлення учнів до політичного життя держави й можливості впливу молоді на політичні процеси.

21. Ми - за світле майбутнє Переяславщини. Ми - за музеї - Школа №7, м. Переяслав-Хмельницький Київської області - Гончаренко Олексій

Проблема збереження музеїв стала центральною для учнів школи №7 м. Переяслав-Хмельницький, які запропонували вирішити цю проблему через пробудження свідомості громадян, тобто через усвідомлення того на яких цінностях виховуються вони та їхні діти. Школярі встановили тісні зв’язки з туристичною агенцією та відділом туризму при міській раді. Результатом ініціювання до начальника міського відділу освіти стало прийняття рішення щодо розробки регіональної програми розвитку дитячого туризму, одним з розділів якої буде функціонування музеїв міста

22. Чи потрібна допомога сільській школі? - Школа, с. Кузнєцово-Михайлівка Тельманівського району Донецької області - Кочеткова Людмила Віталіївна

Аналіз анкетування учнів школи показав, що сільські діти не мають таких можливостей, як школярі міста: не вистачає сучасних комп’ютерів, шкільного приладдя, навіть телевізора і це спонукало учасників команди з’ясувати наскільки реальною є можливість придбання телевізора для школи. Хоча звернення до голови сільради та директорів місцевих підприємств спочатку позитивних результатів не принесло, проте згодом ініціатива школярів не була марною і школі було подаровано телевізор.

23. Створення шкільної екосистеми - НВК №20, м. Запоріжжя - Усова Тетяна Миколаївна

В основу проекту школярів НВК №20 м. Запоріжжя було покладено створення шкільної екологічної стежини, яка має виконувати навчальні та пропагандистські функції з питань охорони природи, виховання екологічно грамотної людини. Створена шкільна екостежина стала своєрідною навчальною лабораторією в природних умовах і розрахована на різні категорії відвідувачів. Робота над проектом сприяла розвитку вмінь і навичок колективної роботи.

24. Дайте вирости шкільному саду - Школа, с. Кузнєцово-Михайлівка Тельманівського району Донецької області - Сєрова Лариса Василівна

Учнів ЗОШ с. Кузнецово-Михайлівка занепокоїла проблема збереження шкільного саду, який було висаджено навесні 1993р., але мешканці навколишніх будинків не прикладали жодних зусиль задля збереження зелених насаджень. В процесі роботи над проектом учні звернулись за допомогою до депутата сільради, інформацію про акцію надіслали в місцеву газету, виготовили плакат "Дайте вирости шкільному саду". Робота над проектом дала позитивні практичні результати.

25. Піклування. Турбота. Допомога. Над клубом дітей-інвалідів "Повір у себе" нависла загроза припинення існування - Школа №2 м. Марганець, Дніпропетровської області - Марченко Алла Віталіївна

Учні школи після відвідування клубу дітей-інвалідів були вражені високим рівнем мистецьких робіт, які власноруч виготовляли неповносправні діти. Тому коли над клубом нависла загроза закриття школярі вирішили не допустити цього і свій проект назвали "Піклування. Турбота. Допомога". План реалізації проекту включав створення банку даних дітей-інвалідів міста, організацію виставок робіт клубу "Повір в себе", проведення ярмарку милосердя, широке інформування громадськості про цю проблему. Школярі звернулись з відкритим листом до підприємців міста та депутата Верховної Ради, який особисто виділив кошти на ремонт приміщення клубу. Ця акція захопила і учнів інших шкіл, завдяки чому вдалось організувати міський фестиваль дітей-інвалідів міста.

26. Рівень культури школярів під час спілкування повинен бути вищим - Авторська школа №80, м. Дніпропетровськ - Сергієнко Володимир Григорович

В ході реалізації проекту школярами було проведено широке соціологічне опитування серед різних категорій населення, що в кінцевому результаті привело до вироблення ряду пропозицій. Розв’язання проблеми показало, що характер нашого міжособистісного спілкування є показником рівня культури кожного.

27. Відродження ярмаркових традицій у селі Жидичин - Школа с. Жидичин Ківерцівського району Волинської області - Майданець Іраїда Михайлівна

Цікаву проблему відродження ярмаркових традицій поклали в основу свого проекту школярі с. Жидичин. В умовах ринкових відносин ярмарки не лише економічно зміцнять становище села, піднімуть його авторитет, але й будуть сприяти відродженню народних ремесел, якими здавна славиться край. Кропітка робота , яка включала вивчення громадської думки, висвітлення проблеми через ЗМІ, підготовку рекламних щитів, поширення листівок-звернень, залучення місцевих ремісників тощо, дала свої результати: виконком Жидичинської сільради створив комісію по вивченню даного питання і виробленню пропозицій щодо її реалізації.

28. Біль нашого міста - наша біль - Будинок дітей та молоді, м. Дубно Рівненської області - Зінченко Любов Михайлівна

Екологічну проблему "Біль нашого міста - наша біль" підняли школярі будинку дітей та молоді м. Дубно. Проблему було широко висвітлено в місцевих ЗМІ, учні звернулись до представників міської ради, санепідемстанції, екологічної інспекції, керівника комунального господарства, тісно співпрацювали із громадською організацією "Зелений світ". В процесі роботи над проектом школярі виробили шляхи розв’язання проблеми на рівні міста, отримали значний досвід в проведенні екологічних акцій, здобули знання з природоохоронної роботи, а головне, стали не байдужими до проблем збереження навколишнього середовища.

29. Недостатнє озеленення шкільної садиби - Школа №16, м. Луцьк - Пушкар Надія Степанівна

Метою проекту було озеленення шкільного двору, адже починати завжди треба від свого порогу, вважають школярі. Розв’язання проблеми здійснювалось шляхом поєднання особистої ініціативи із благочинною діяльністю ВАТ "Гнідавський цукровий завод", який надав допомогу саджанцями. Працюючи над проектом, його учасники набули досвіду колективного вирішення корисної справи, навичок дискусії, культури поведінки, відчули радість і задоволення від результатів своєї праці.

30. Ти не один (захист прав дітей-інвалідів) - Школа №100 м. Донецька - Ходос Галина Іванівна

Дослідивши проблему, школярі прийшли до висновку: допомога дітям-інвалідам має бути адресною, і опікуватись цим повинен батьківський комітет дітей-інвалідів. Такий комітет за ініціативою учасників проекту було створено на батьківських зборах дітей -інвалідів. Згодом було розроблено план щодо особистого внеску у покращення становища неповносправних дітей, а народний депутат України п. Ландик сприяв наданню коштів на оздоровлення дітей-інвалідів в літній період.

31. Програма "Контакт" (вирішення проблем учителів-пенсіонерів міста Рівне) - Рівненський міський економіко-правовий ліцей - Комов Андрій Олександрович

Програма "Контакт" стала основою проекту учнів Рівненського міського економіко-правового ліцею. В її основі ї лежить вирішення проблем учителів - пенсіонерів м. Рівне. Програма включає: надання шефської допомоги, організацію вечорів відпочинку, збір інформаційного банку даних про вчителів-пенсіонерів, створення телепередачі "Вчительська доля...", створення благодійного фонду для допомоги вчителям-пенсіонерам. Метою проекту є широке залучення вчителів-пенсіонерів до суспільного життя міста, привернення уваги громадськості до їхніх проблем.

32. Проблема відсутності сучасних комп’ютерних технологій в гімназії. Необхідність побудови актового залу в гімназії - Гімназія №9, м. Кіровоград - Сімеонова Валентина Миколаївна

Учні звернулись до органів місцевої влади та депутатів з проханням допомогти у вирішенні питання комп’ютеризації гімназії. Хоча в даний час ця проблема ще не розв’язана, спільними зусиллями вона буде доведена до свого логічного завершення. Успішно був реалізований також проект щодо будівництва актового залу, до якого з ініціативи школярів було залучено благодійний фонд "Артеміда". Будівництво проходило при безпосередній участі самих школярів.

* * *

КРАЩІ ПРОЕКТИ АКЦІЇ "ГРОМАДЯНИН - 2003"

1. З миру по нитці - благоустрій сиротам. - Школа №162, м. Харків

Учасники цього проекту допомагали дітям-сиротам. Звернули увагу учнів школи на актуальність цієї проблеми за допомогою плаката і залучили їх до збору допомоги. Усі речі були передані до психо-невралгічного диспансеру.

2. Збереження пам’ятки архітектури - колишньої резиденції чудодійних рабинів в Садгорі - Школа №37, м. Чернівці

Учні дослідили проблему, а також основні способи її вирішення, повідомили громадськість про своє занепокоєння станом архітектурної пам’ятки та заручилися допомогою небайдужих. Наприкінці вони презентували результати своїх досліджень перед школою та містом.

3. Нехай діти будуть здоровими. - Школа-гімназія №1, м. Гадяч Полтавської обл.

Для цього проекту було обрано проблему забезпечення дитячої лікарні повноцінним харчуванням. Громадськість повідомили через пресу та телебачення. За короткий час учасникам акції вдалося зібрати кошти на закупівлю фруктів для дітей у лікарні, звернутися до депутатів місцевих рад та влаштувати невеликий концерт до дня св. Миколая.

4. Парк "Юнацький" має майбутнє. - Юридичний ліцей, м. Одеса

Ліцеїсти опитали мешканців району різного віку та соціального статусу і поставили перед собою завдання відновити та зберегти історичну та екологічну цінність парку. Вони провели день довкілля, під час якого висадили саджанці, обкопали дерева, прибрали сміття.

5. Немає коштів для забезпечення шкільної бібліотеки виданнями та іншою навчальною літературою. - Школа №16, м. Луцьк

Залучивши до акції батьків, керівників підприємств, редакції дитячих періодичних видань, організувавши збір макулатури, учні закупили літературу для позакласного читання, додаткову та методичну літературу для вчителів, таким чином вирішивши проблему неукомплектованісті бібліотеки.

6. Палацик зі сфінксами. Минуле. Сучасне. Майбутнє. - Школа №43, м. Львів

Темою свого дослідження школярі обрали долю історичної пам’ятки м. Львова, а саме одноповерхову споруду ампірного палацика, який знаходиться у занедбаному та аварійному стані. Учні детально ознайомилися із історією цієї споруди та за допомогою ЗМІ активізували увагу громадськості міста до цінної пам’ятки архітектури.

7. Шляхи реальної допомоги силами школярів Дитячому Центру Опіки. - Школа №66, м. Маріуполь Донецької обл.

Учні широко познайомилися зі становищем дітей-сиріт, документами та діяльністю Червоного Хреста. Провели ряд лекцій для малюків з будинку опіки з міжнародного гуманітарного права та Червоного Хреста, конкурс малюнків та віршів, показали виставу, подарували книги, канцтовари, взуття. Учні планують продовжувати допомагати будинкові опіки.

8. Охорона курганів та інших археологічних пам’яток на території Синельниківського району - Школа, с. Новоолександрівка Синельниківського району Дніпропетровської області

Проблема зруйнованих і розораних курганів стала особистою проблемою юних мешканців степів. Вони вивчили законодавство з охорони археологічних пам’яток, зв’язалися з відомими археологами, відвідали кургани. Результатом роботи стали листівки-малюнки, стінгазета, публікація у пресі.

9. Соціальний статус одиноких людей похилого віку. - Новокаховська гімназія, Херсонська обл.

Виявивши кількість одиноких людей у місті, учні створили загін милосердя з метою допомоги їм. Вони взяли участь у зборі внесків до Червоного хреста, направили листи до спонсорів про матеріальну допомогу, заопікувалися кількома людьми похилого віку.

10. Відсутність вивозу сміття - причина засмічення селища - НВК №1 смт Чемерівці

Діти запропонували кілька шляхів налагодження збору сміття: збільшити кількость урн, визначити розклад вивозу сміття від житлових будинків, застосовувати покарання до громадян, що викидають сміття у непридатних місцях. Проблема також широко освітлювалася у пресі та обговорювалася з комунальними службами.

11. Село майбутнього - екологічно чисте село. - Загальноосвітня школа I - III ступенів, с. Летава

Учасники акції займалися проблемою довкілля. Школярі провели інтерв’ю з мешканцями села, анкетування вчителів, учнів та їхніх батьків; опрацювали нормативно-правову екологічну базу, визначили партнерів у спільній діяльності. Вони також організували різноманітні екологічні акції та створили проблемно-дискусійний клуб.

12. Учнівський барометр (вивчення проблем учнівської молоді силами самої молоді) - Центр позашкільної роботи Святошинського р-ну, м. Київ

Цей проект - це дослідження, спрямоване на вивчення актуальних молодіжних проблем та стратегії їхнього вирішення. У його рамках проводився ряд семінарів-тренінгів, круглих столів.

13. Збережемо наше озеро. - Школа, смт. Балахівка Петрівського району Кіровоградської обл.

Молоді екологи звернулися до населення з опитуванням про стан озера у селі, організували прибирання пляжу, зібрали кошти для проведення аналізу води.

14. Не даймо зміліти нашим душам - збережімо річку! - Школа, с. Заболотці Бродовського району Львівської області

Учні обрали проблему забруднення річки у їхньому селі і для цього звернулися по допомогу до органів влади та екологічних служб, ліквідували стічну трубу, що йшла просто у річку.

15. Вплив телебачення як засобу масової інформації на формування ідеалу сучасної молоді. - Спеціалізована школа №71, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

Школярі досліджували рівень телепродукції, що пропонуються для перегляду підліткам на телебаченні та про роль цензури у формуванні громадської думки. Вони внесли пропозиції щодо покращення якості телепрограм на місцевому телебаченні, звернулися до батьків, студентів факультету журналістики, відділу культури.

16. Модернізація кабінету права та громадянської освіти "Наші проблеми - ваші проблеми" - Чернігівський авторський колегіум

З метою підвищення рівня освіти у правничому класі учні вирішили обладнати кабінет права: правничою базою даних, бібліотекою, комп’ютером та Інтернетом. Не усі заплановані дії вдалося реалізувати, проте учасники зацікавили цією проблемою громадськість.

17. Права дітей, залишених без батьківського піклування. - Загальноосвітня школа I-III ступенів №35, м.Кіровоград

Учасники проекту звернулися до бібліотек, архівів, служб у справах неповнолітніх, центрів у справах молоді, пологових будинків, щоб визначити ситуацію з правами дитини. Вони провели конкурс малюнків про положення Конвенції про права дитини, підготували порадник для учнів, для батьків, відвідали дитячий будинок. Учні й далі планують співпрацювати та допомагати дитячому будинку.

18. Реставрація спортивного залу. - Школа с. Домантово Золотоніського р-ну Черкаської обл.

Школярі обладнали старий спортзал, облаштували його для дітей з фізичними вадами, залучивши до проекту усіх небайдужих мешканців села.

19. Безпритульні діти м. Чернівці. - ЗНЗ №6, м. Чернівці

Школярі організували збір одягу, взуття, канцелярських товарів та передали все дітям із притулку.

20. Загрязнение береговой полосы Севастополя и его окрестностей. - ЗОШ №38 I-III ступенів м. Севастополя

Молоді мешканці Севастополя перейнялися проблемою забрудненості Чорного моря. Було створено еколого-краєзнавча секцію, проведено прибирання сміття на пляжі, екологічний десант, розроблено проект встановлення очисних пристроїв в одній з бухт.

21. "Так!" світлофору на Хотинській. - Середня загальноосвітня школа №19, м. Чернівці

Учнів чернівецької школи занепокоїла відсутність світлофора на дорозі коло школи. Вони звернулися до ДАІ та до голови міської ради, здобули підтримку учнів та вчительського колективу, і як результат - новий світлофор перед школою.

22. Повернемо місту зелені легені. - Будинок дітей та молоді м. Дубно Рівненської обл.

Мета проекту - всебічне озеленення міста. Реальними здобутками проекту стало створення квітників у місті. Було також розроблено проект квіткового годинника, що здійснюватиметься за фінансуванням лікувально-оздоровчого комплексу "Піраміда".

23. Приведення до ладу пришкільного майданчику. - Середня школа №1, м. Чернігів.

Учасники проекту поставили за мету привести до ладу пришкільний майданчик і з цією метою звернулися до головного архітектора міста. Була подана стаття до газети "Чернігівські відомості". Презентацію проекту було показано в новинах по міському чернігівському телебаченню, а також по обласному.

24. Я житель Луцька. Я господар в нім. - Гімназія №14, м. Луцька

Учасники проекту досліджували проблему знищення видової різноманітності загально-зоологічного заказника "Гнідавське болото". У рамках проекту було проведено анкетування серед мешканців мікрорайону, були оформлені відповідні фотоматеріали. Учні звернулися до Луцького управління екологічної безпеки, до Луцького господарського суду. Було також організовано молодіжну толоку для прибирання території поблизу пам’ятника жертвам фашизму.

25. Подаруй бібліотеці книгу. - Середня загальноосвітня школа I-III ступенів № 23, м. Вінниця

Учасники вирішили допомогти шкільній бібліотеці із художньою літературою. Для цього вони провели збір коштів та благодійну здачу макулатури, і на вилучені гроші закупили нові книжки. Вони також звернулися до депутата округу, у котрому знаходиться школа, проте не отримали відповіді.

26. Організація спортивно-інтелектуально-го клубу "Гарт". - Синьківська ЗОШ I-III ступенів Радехівського р-ну Львівської обл.

Серед ряду наболілих проблем учні визначили найважливішу - відсутність місця проведення дозвілля для молоді. І як конкретний шлях до її розв’язання вони обрали створення нового спортивно-інтелектуального клубу. Учасники зібрали багато інформації про становище дітей і молоді у нашій країні від ЗМІ, місцевих органів влади, перепису населення. Практичне вирішення полягало у ремонті приміщення клубу, отримання спонсорської допомоги для створення клубу, придбанні та самостійному виготовленні обладнання.

27. Мала Селищна Рада. - Кривоозерська СЗОШ I-II ступенів №1, Миколаївської обл.

Учасники конкурсу створили модель селищної ради, з відповідними комітетами: екологічний, історичний, освітній, правовий, героїко-патріотичний. За їхньою ініціативою споруджено пам’ятник правоохоронцям, що загинули під час виконання службових обов’язків. Також учасники провели акції очищення річок, конкурс пошукових історичних робіт.

28. Відродимо храм! - Гродівська ЗОШ Красноармійського р-ну, Донецької обл.

Юні мешканці села Гродівка перейнялися проблемою відсутності пристосованого приміщення для місцевого храму. Проаналізувавши спектр проблем у населеному пункті і способи їх вирішення, широко розрекламувавши свою акцію і залучивши до неї громадськість, зібравши кошти, необхідні для будівництва, учням вдалося завершити будівництво притвору для церкви. У школі була проведена презентація за матеріалами акції.

29. Допоможіть ветерану. - Ставівська ЗОШ I-III ступенів Кагарлицького району Київської області

Учні дев’ятого класу взяли шефство над сім’єю ветеранів війни та праці, навели порядок на їхньому подвір’ї, побілили хату, сарай, колодязь. Діти що два тижні обкошують бур’ян на обійсті. Як результат роботи з’явилися стенд "Допоможи ветерану" та рубрики "Наші ветерани" у класних куточках.

30. Необхідність надання міському некрополю статусу історичного пам’ятника. - Миколаївський юридичний ліцей, м. Миколаїв

Молоді миколаївці взяли близько до серця занепад міського некрополя. Вони написали звернення до мешканців міста, організували суботники, круглий стіл науковцями-краєзнавцями про умови надання некрополю статусу історичного пам’ятника, провели історичні турніри. Їм вдалося заразити своїм ентузіазмом не тільки учнів та жителів Миколаєва, але й учених та представників влади.

31. Київ без околиць. - Спеціалізована школа №254, м. Київ

Вибір учасників акції впав на відсутність молодіжного центру, погану якість води, благоустрій району. Для залучення громадськості школярі організували прес-конференцію.

Рекомендувати цей матеріал