Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1039166030


УЧНІВСЬКЕ САМОВРЯДУВАННЯ В МИКОЛАЄВІ.

06.12.2002
автор: Хильова Євгенія, м. Миколаїв

Процес розбудови системи учнівського самоврядування в місті Миколаєві проходив достатньо складно. Головне неподобство полягало в тому, що в нашому місті не було жодної подібної організації, яка б мала певні практичні наробки по цій темі. Тому доводилось все робити, як то кажуть, з нуля. Спочатку ми вирішили заручитись підтримкою місцевої влади. Начальник головного управління у справах сім’ї спорту та молоді Коваль Г. В. віднеслась до нашої ідеї: створити загальноміській орган самоврядування учнівської молоді - достатньо добре.

Другим необхідним кроком було напрацювання організаційних моментів: де, як, з ким проводити засідання? Яким чином будувати структуру самоврядування на загальноміському рівні? В цьому процесі неабияку роль відіграв Миколаївський молодіжний муніципалітет на чолі з Вікнянським П. М. Відчувалось, що проблеми учнівської молоді хвилюють місцеву владу не лише на папері. Вищим щаблем на етапі розбудови загальношкільної молодіжної ради я вважаю спілкування з самим миколаївським міським головою В. Д. Чайкою. Він не просто підтримав ідею створення такої організації, але й почав активно нам допомагати.

Головним ініціатором та ідейним натхненником створення такої організації виступив - на той час учень Миколаївського обласного юридичного ліцею - Токарєв Микола. Саме завдяки його зусиллям організація почала розвиватись достатньо швидкими темпами та гуртувати навколо себе значну кількість небайдужої молоді. Для того, щоб якнаймога швидше реагувати на зміни в шкільному мікрокліматі, міський голова надав Токарєву Миколі посвідчення позаштатного радника міського голови з питань молодіжної політики - це був перший найбільший успіх новоствореної організації.

Для того, щоб зробити роботу найбільш ефективною, Токарєв Микола запропонував створити районні організації та розподілити роботу по районним напрямкам та окремо виділити школи нового типу. Така система давала результати майже одразу. Також в нашій організації з числа найбільш активних її учасників було створено два відділи. Перший - так званий "мозковий відділ", який очолив сам голова організації. Вони займались розробкою заходів та наробкою теоретичних питань. Другий відділ, очолюваний автором цієї статті, займався просуванням іміджу організації в місті Миколаєві. Ми регулярно друкуємо свої статті в місцевій пресі, створили передачу на місцевому радіо "Дискусія молоді", і таке інше.

В грудні 2002 року нам виповнився один рік. За цей час було зроблено багато чого. Ми проводили круглі столи, дебати, конференції. По матеріалах останньої конференції "Права дитини очима дітей" в миколаївській гуманітарній гімназії була створена спеціальна експозиція, присвячена цій темі. Найбільш вдалим нашим заходом можна вважати проведення в різних учбових закладах міста Тижня прав дитини під назвою "Хвиля" - це проведення комплексних заходів, присвячених популяризації знань про права дитини (брейн-рінг, розповсюдження конвенцій, створення листівок, плакатів, агітаційних матеріалів, лекцій з захисту прав дитини, які читали відомі в місті правозахисники, і таке інше).

Як не прикро, головною проблемою було та залишається достатньо велика інертність молоді. Важко працювати навіть при повній підтримці з боку адміністрації учбових закладів, якщо сама молодь не розуміє важливості всього, що відбувається.

Неабияку роль відігравала відсутність фінансування. Всі кошти, витрачені на проведення заходів, були добровільними внесками членів організації. Це звісно в достатній мірі гальмує процес.

Один рік - це ще не термін, щоб підводити підсумки але впевнено можна сказати, що процес становлення відбувся: про нас знають в місті, нам вдалось налагодити реально діючу модель учнівського самоврядування в декількох школах міста. Загальношкільна молодіжна рада стала певним посилювачем голосу молоді в місті. Сподіваюсь, що в подальшому нам вдасться зробити ще більше. Всіх, кого зацікавила інформація про нас, запрошуємо до активної співпраці заради розбудови в Україні органів учнівського самоврядування.

Наш е-mail: [email protected]

Рекомендувати цей матеріал