Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1039165385


КОНЦЕПЦІЯ ЗАХИСТУ ПРАВ ДИТИНИ В ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ЗАКЛАДАХ

06.12.2002
автор: Микола Токарєв (Миколаїв)
Найбільш складна ситуація з порушенням прав дитини складається в загальноосвітніх закладах. Соціологічне опитування, яке було проведено Молодіжною Організацією Взаємопідтримки та Психологічної допомоги показало що із 100 опитуваних учнів 9-11 класів лише 15 вважають, що їх права не порушуються, тоді як 84 людини вважають, що їх права порушуються майже кожен день. Поліпшенню ситуації щодо цього питання може сприяти розроблення Концепції захисту прав дитини в загальноосвітніх закладах. Вона повинна передбачати собою ряд заходів щодо належного роз`яснення, захисту та контролю за виконанням прав дитини. Згідно з планом ці заходи повинні бути незалежними один від одного, так би мовити автономними, але поєднання їх в єдиний комплекс допоможе гармонійно, швидко та ефективно виправляти помилки і чітко спрямовувати роботу. Головну роль у впроваджені в життя положень концепції повинен відігравати педагогічний колектив освітнього закладу. Роботу умовно можна розділити на три етапи:

Перший етап - правова освіта. Більшість сучасної молоді не знають своїх прав і свобод, вони навіть не знають, що існує такий документ як "Конвенція про права дитини". Перший крок правової освіти в школах - це створення газети або правового бюлетеня, в якому буде розповідатись про права дитини, Конвенцію, цікаві ситуації пов`язані з правами дитини, і таке інше. Другий крок - це створення тематичних виставок в бібліотеках учбових закладів на правову тематику, цей захід допоможе привернути увагу молоді до проблеми. Третій крок - проведення дискусій, конференцій, засідань на тему "Права дитини на сучасному історичному етапі". Завдяки цим конференціям молодь буде вдосконалювати ситуацію щодо свого володіння всіма правами в повному обсязі. Нарешті четвертий крок - проведення позакласних годин і введення нового предмету "Права людини". На позакласних годинах вчитель більш детально зможе викласти матеріал, акцентуючи увагу на тому, яка ситуація з правами дитини склалася в нашій державі. Введення нового курсу в шкільну програму - процедура тривала і складна, але - як показує практика - необхідна. Завдяки цьому предмету у молоді формується правова свідомість, саме на цьому етапі необхідно наголосити, що крім прав і свобод у молоді ще є й обов`язки, які потрібно виконувати, щоб гармонійно поєднувати своє внутрішнє "Я" з життям суспільства і не потрапляти в складні конфліктні ситуації.

Найбільш кваліфіковано обов`язки щодо правової освіти молоді зможуть виконати викладачі історії та права. Вони безпосередньо пов`язані з цими знаннями і можуть вільно ними оперувати.

Головним завданням на цьому етапі є доведення того, що у кожної молодої людини є права і ніхто безкарно не може їх порушувати.

Другий етап - контроль за дотриманням прав дитини. Зараз майже в кожній школі офіційно проголошено шкільне самоврядування. Тобто весь учнівській колектив обирає Голову, якому вони підпорядковуються, а також обов’язковим є створення так званих відділів самоврядування: "наукова", "дозвілля", "академічна" і таке інше. Потрібно створити щонайменше ще одну групу, яка буде контролювати належне дотримання прав дитини. Куратором цієї групи повинен стати представник педагогічного колективу, який зможе направляти діяльність в правильне русло. До засобів контролю можна віднести чергування по класу або школі з метою виявлення порушень, звертання до директора учбового закладу з пропозиціями, які можуть поліпшити ситуацію щодо цього питання, та створення системи відповідальності за порушення прав іншої дитини. На цьому етапі треба подбати про те, щоб створення групи контролю не було формальним, тому що лише активні дії молоді зможуть дійсно змінити ситуацію на краще. Необхідно продумати, як залучати молодь до участі в шкільному самоврядуванні і особливо до контролю за дотриманням прав дитини. Головним завданням цього етапу є спостереження за ситуацією, що склалася навколо прав молоді та виявлення і (по можливості) знищення недоліків.

Третій етап. Цей етап є особливо важливим, тому що в ньому йдеться про захист прав дітей і про механізм відновлення порушених прав. Молоді потрібно усвідомити, що чим краще вона знає свої права, тим легше їх захищати. Правозахисну діяльність в учбових закладах потрібно розділити на два напрямки. Перший - це врегулювання відносин в системі "вчитель-учень". Для цього буде потрібна допомога ззовні, тобто конфлікти між педагогічним та учнівським колективом адміністрація учбового закладу не завжди може вирішити адекватно. Потрібна третя сила, яка може тверезо оцінювати ситуацію і ефективно розв`язувати конфлікти не завдаючи шкоди ні одній, ні іншій стороні. Прикладом третьої сили може служити молодіжна правозахисна організація.

Другий напрямок - це врегулювання відносин в системі "учень-учень". Для цього педагогічному колективу учбового закладу разом з учнівським потрібно буде створити систему безпеки в школі, яка буде враховувати те, яким чином будуються відносини між учнями, чи існують в школі негативні групи, тенденції погіршання або покращення ситуації, пов`язаної з виконанням прав дитини, та морально-правове становище кожного класу і всього учбового закладу. Проводити розважально-пізнавальні заходи, які допоможуть пом`якшити ситуацію і трохи зняти напругу, яка зараз виникла особливо серед учнів старших класів. Головне завдання цього етапу - навчитись відстоювати свої права, а у разі порушення - ефективно їх захищати.

Вищезазначені етапи - при умові їх активного виконання - дійсно зможуть поліпшити ситуацію, яка склалась з правами дитини в загальноосвітніх закладах на сьогоднішній момент.

Підводячи підсумок, хотів би зазначити, що основні положення Концепції були втілені в життя в Миколаївському обласному юридичному ліцеї. Її реалізація допомогла в швидкий час активізувати правозахисні настрої у школярів.

Запрошую всіх кого зацікавила ця публікація до діалогу та співпраці.

Пишіть мені на E-mail: [email protected]

Рекомендувати цей матеріал