Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1039165203


КУРС ГРОМАДЯНСЬКОЇ ОСВІТИ МИ - ГРОМАДЯНИ УКРАЇНИ

06.12.2002
У рамках проекту "Освіта для демократії в Україні", що здійснюється за підтримки Міністерства освіти і науки України, творчою групою українських педагогів - членів Всеукраїнської Асоціації викладачів історії та суспільних дисциплін "Нова Доба" розроблено програму та навчально-методичне забезпечення курсу громадянської освіти "Ми - громадяни України" у 9 (10) класі загальноосвітньої школи.

Програма курсу та навчально-методичний комплекс "Ми - громадяни України" отримали грифи "Рекомендовано Міністерством освіти і науки України" (лист № 1/11-2817, 1/11-2816 від 20.06.2001 року).

Рекомендуємо використовувати матеріали курсу у навчально-виховному процесі загальноосвітніх шкіл.

З усіх питань щодо навчально-методичного забезпеченням викладання курсу у школі (проведення навчальних семінарів для вчителів, забезпечення посібниками) просимо звертатися до Всеукраїнської асоціації викладачів історії та суспільних дисциплін "Нова Доба":

Асоціація "Нова Доба"

вул. Галицька, 1/5

79008 м. Львів

Телефон: (0322) 74-34-55

Тел/факс (0322) 97-66-89

E-mail: [email protected]

Internet: www.doba.lviv.ua

СЕМІНАРИ ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ

У першій половині 2003 року Всеукраїнською Асоціацією викладачів історії та суспільних дисциплін "Нова Доба" планується проведення серії навчальних семінарів для вчителів за матеріалами курсу громадянської освіти "Ми - громадяни України" у 9 (10) класі загальноосвітньої школи.

До участі у семінарі запрошуються вчителі, які викладають або планують викладати курс "Ми - громадяни України" у своєму навчальному закладі.

Учасники семінарів будуть забезпечені навчально-методичною літературою.

Бажаючим взяти участь у таких семінарах просимо надсилати на нашу адресу листа від дирекції школи листа орієнтовно такого змісту:

Всеукраїнській Асоціації викладачів історії та суспільних дисциплін "Нова Доба"

У школі NN  м. Свідоме введено (планується ввести у 2003/2004 н.р.) викладання курсу "Ми - громадяни України" у 9 (10) класі.

Просимо включити вчителя нашої школи п.Сидоренко Ольгу Петрівну до участі у навчальному семінарі із методики викладання відповідного курсу.

Директор школи.

ЗВЕРНЕННЯ

авторського колективу підручника з громадянської освіти "Ми - громадяни України"

ДО ВЧИТЕЛІВ УКРАЇНИ

Шановні колеги,

Зміни, що відбуваються в сучасній Україні, такі як демократизація суспільства, побудова правової держави актуалізують проблему готовності людини до вибору її самостійної відповідальної дії в політичному, економічному і культурному житті. Допомогти в цьому підростаючому поколінню покликана громадянська освіта та виховання.

Пошук шляхів і засобів громадянської освіти та виховання молоді становить нині одну з найактуальніших проблем педагогічної науки та шкільної практики. Це вимагає від учителів, організаторів виховного процесу в навчальному закладі високої професійної компетентності, педагогічної та методичної майстерності, чітко визначеної громадянської позиції.

У рамках проекту "Освіта для демократії в Україні", що здійснюється  за підтримки Міністерства освіти і науки України, творчою групою українських педагогів - членів Всеукраїнської асоціації викладачів історії та суспільних дисциплін "Нова Доба" розроблено програму та навчально-методичне забезпечення курсу громадянської освіти "Ми - громадяни України" у 9 (10) класі загальноосвітньої школи. Програма курсу та навчально-методичний комплекс "Ми - громадяни України" отримали грифи "Рекомендовано Міністерством освіти і науки України" (лист №1/11-2817, 1/11-2816 від 20.06.2001 року).

Головна мета курсу "Ми - громадяни України" - підготувати учнів до того, щоб стати свідомими та відповідальними громадянами своєї держави України, які розуміють основні механізми функціонування держави та суспільства, перспективи їхнього розвитку, власні можливості ефективно впливати на ці процеси, готові і бажають взяти на себе відповідальність за прийняття і втілення в життя обґрунтованих суспільних рішень.

Курс "Ми - громадяни України" інтегрує знання з політології, права, соціології, соціальної психології, економіки, філософії тощо. Він доповнює і розвиває суспільствознавчі дисципліни загальноосвітнього навчального закладу. Його особливостями є широке використання інноваційних технологій навчання, ефективне поєднання різноманітних форм та методів шкільної та позашкільної діяльності учнів, створення на уроках  демократичної творчої атмосфери тощо.

Всеукраїнська асоціація викладачів історії та суспільних дисциплін "Нова Доба" звертається до вчителів, адміністрацій навчальних закладів, до усіх тих, хто прагне виховати свідомих, відповідальних та компетентних громадян із пропозицією долучитися до широкого руху педагогічної громадськості України щодо впровадження громадянської освіти у навчально-виховний процес школи.

Рекомендувати цей матеріал