Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1039161993


Ігри для виховання терпимості, довіри і співробітництва:

06.12.2002

ДИНАМІКО-ГРУПОВІ ТА КОМУНІКАЦІЙНІ ІГРИ

Закінчення. Початок публікації матеріалів Комітету виховання в дусі прав людини (Німеччина) див. у випусках 3, 6 (січень, лютий 2002 р.). Переклад - "Донецький Меморіал". Підготовка до друку - Ніна Кусайкіна, "Освітній центр з прав людини" (Харків)

21. ПІТ КЛИЧЕ ПАТ

З 10 років, не менше 8 учасників. Тривалість: 10 хвилин. Допоміжні засоби: крісла. Мета: включатися в процес, концентруватися, розряджати обстановку.

Хід гри:

Учасники сидять колом, кожний отримує черговий номер.

Ведучий - Піт (номер 1), учасник поруч з ним - Пат (номер 2).

Учасники плескають у долоні в потрійному ритмі: 1 - стегна, 2 - руки (кисті), 3 - клацає пальцями.

Одночасно в цьому ритмі відбувається розмова. Ведучий починає: Піт гукає Пат. Пат продовжує: Пат гукає… (наприклад, 5) - … (наприклад, 5) гукає … (наприклад, 7) і т. п.

Хто припускається помилки, займає місце з найбільшим числом. Усі, хто може, заповнюють місця, звільнені попереду. Залишається однакова кількість учасників і крісел.

Оскільки можуть бути викликані і Піт, і Пат, то їх місця також бути "зайняті". Мета цієї гри в тому, щоб стати Піт.

22. ІЗ КРАПОК - МАЛЮНОК

З 12 років, будь-яка кількість учасників. Тривалість: 6 хвилин і ще час на аналіз. Допоміжні матеріали: папір, фломастер. Мета: щось розробляти, конструювати за завданням, бути творчим, імпровізувати, знайомитися в процесі гри.

Хід гри:

Учасники сидять у кріслах, утворивши коло (але щоб не було тісно) і тримають підставки для листа.

Кожний учасник отримує аркуш паперу, фломастер і ставить на папері 10 крапок. Їх можна розмістити по-різному, але не дуже близько одна від одної. Потім кожний учасник обмінюється своїм аркушем з сусідом.

Тепер учасники повинні спробувати намалювати малюнок (фігуру чи предмет), куди б входили всі пункти. Тема для малюнка може бути задана ведучим або одним із учасників.

Під час малювання не можна розмовляти між собою, і кожний учасник може дивитися тільки на свій аркуш.

Через 6 хвилин усі учасники розглядають готові малюнки.

Варіанти: 1) Замість 10 крапок можна застосувати штрихи, кола, трикутники, чотирикутники у відповідній кількості. 2) За допомогою заданих крапок кожний учасник намагається намалювати портрет свого сусіда.

23. ЗОБРАЗИТИ МАШИНУ

З 12 років, до 10 учасників. Тривалість: максимально 20 хвилин. Мета: фізично включатися у якийсь процес; погоджуватися один з одним.

Хід гри:

Один із учасників починає і зображує якусь частину машини. Наступний учасник приєднується - включається в процес, імітуючи відповідні звуки (шуми), поки всі учасники не стануть частинами машини.

Можна давати при цьому команди, наприклад: повільніше, швидше, поки машина не розвалиться.

24. ПЕРЕВАЖАТИ - УСТУПАТИ

З 10 років, будь-яка кількість учасників.

Тривалість: близько 15 хвилин. Мета: усвідомити, що означає власне й чуже почуття переваги (переваги) і слабкості (порівняно з іншими).

Хід гри:

Учасники повільно йдуть по колу в приміщенні (15 сек.)

Ведучий: "Уяви собі, що ти переважаєш тут усіх інших. Як ти рухаєшся? Як ти почуваєш себе? (15 сек.)

Які жести ти робиш? Як ти тримаєш голову і який вираз має твоє обличчя? (15 сек.)

Зупинись і постій хвилину…

Тепер уяви собі, що ти уступаєш тут усім іншим (слабший за всіх)… Починай знову ходити по колу. Як ти рухаєшся? Як почуваєш себе? (15 сек.)

Як почуває себе твоє тіло, твої ноги? (15 сек.)

Як рухаються твої руки? Як ти тримаєш голову і що виражає твоє обличчя? (15 сек.)"

Гравці вибирають партнера і починають діалог з допомогою рухів. Спочатку більша частина учасників зображує людину, що володіє перевагою, і виражає це рухами й жестами стосовно меншої групи учасників, яка зображує більш слабку людину. (90 сек.)

Коротке обговорення: учасники гри з почуттям вищості розповідають більш слабким про те, які можливості дає така вищість, що він може робити у своєму більш вигідному становищі, що він бачить, як почуває себе, які почуття в нього стосовно більш слабких учасників, і т. д. Більш слабкий учасник повідомляє про це із своїх позицій. (1 хв.)

Потім пари ведуть через рухи діалог, який дозволяє їм відчути себе рівноправними партнерами (1 хв.).

Питання ведучого: Як ви рухаєтесь? Що ви бачите? Що ви можете робити? Як ви почуваєте себе? Які почуття з’являються у вас стосовно вашого партнера? (1 хв.)

Пари незначний час обмінюються досвідом і почуттями.

Як підсумок проводиться обговорення гри.

Критерії оцінки:

- яку користь дає мені відчуття переваги? які недоліки?

- яку користь дає мені відчуття слабкості? які недоліки?

- яку користь дає мені відчуття незалежності? які недоліки?

- коли я швидше відчуваю в цій групі відчуття вищості? коли - слабкішим? коли - незалежним?

- як я почуваю себе зараз?

25. МАЛЮВАННЯ І ДІЯ

З 8 років, будь-яка кількість учасників у невеликій групі. Тривалість: 30 хвилин, у залежності від величини групи і дій. Матеріал: папір (А-4), матеріал для малювання, можливо, музика. Мета: від власних уявлень перейти до загального цілого; від простих спроб - до творчих дій.

Хід гри:

Усі гравці сідають на підлогу колом і кладуть перед собою аркуш паперу і приладдя для малювання. Кожний починає (можна під музику) щось малювати (можна на задану тему).

Через 2 хвилини ведучий зупиняє гру, учасники припиняють малювати, залишають свої малюнки і йдуть по колу за годинниковою стрілкою, поки ведучий не зупинить їх, і кожний учасник опиняється біля іншого (чужого) малюнка. Тепер він може продовжити малювати заново, доповнити і т. п. Знову малюють протягом 2 хвилин, потім знову двічі міняються місцями.

Після четвертого разу утворюються маленькі групи (4 особи). Кожна група говорить про результат (хто що хоче сказати і т. п.).

Кожна група обмірковує тепер якусь дію з усіма своїми малюнками, наприклад, виставку з екскурсоводом, розповідає або представляє історію в малюнках, колаж, паперові літачки тощо. Потім дія демонструється для інших.

26. МАЛЮВАННЯ В КУТОВІЙ ПЛОЩИНІ

З 10 років, будь-яка кількість учасників. Тривалість: 50 хвилин. Матеріал: обгортковий папір, кольорові олівці, акварельні фарби, журнали, клей тощо. Мета: від індивідуального зображення "навпомацки рухатися" до загального; дізнатися про різницю між індивідуальною і спільною роботою; вчитись погоджуватися один з одним.

Хід гри:

Група ділиться на маленькі групи по 3-4 учасники. Кожна група із чотирьох учасників отримує цілий лист обгорткового паперу, кожна група із трьох учасників - лист, поділений по діагоналі навпіл, і виготовляє малюнок на заздалегідь поділених листах. Кожний гравець спочатку шукає кут (1, 2, 3, 4), у якому він хотів би малювати. Коли вже всі вважають, що вони готові, вони починають замальовувати найближчу (до себе) площину, контактуючи при цьому із своїми сусідами.

На завершення всі разом оформляють круг і закінчують роботу.

Рекомендувати цей матеріал