Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1039161801


Грошова допомога студенту

06.12.2002
автор: Павло Редько (м. Київ)

Тут я хочу поділитись своїм успішним досвідом у отриманні соціальної допомоги, але одразу попереджаю я не претендую на науковість.

Я студент "Могилянки", живу в гуртожитку, отримую стипендію 40 грн. Мій бюджет складається з батьківської допомоги, стипендії та - зараз - соціальної допомоги.

Для отримання соцдопомоги потрібно було підготувати такі документи: довідку про проживання в гуртожитку (у нас житловий відділ); довідку про дохід за попередні 6 місяців (бухгалтерія); копію паспорта(із сторінкою відміненої прописки) й студентського; копію ідентифікаційного коду.

Коли я це зібрав, то пішов у Соціальну службу району, за місцем проживання, й скоро отримав перші гроші. Я не знаю чому, але місячна допомога надається в розмірі 20-25 грн, щоб разом із стипендією було 65грн. Вона оформлюється на 6 місяців. Є деякі вимоги для отримання допомоги: по-перше, надається вона тільки студентам, що не працюють. По-друге, - тим, що живуть в гуртожитку, і, по-третє, - тим, що не мають приватної власності, але я думаю, що це не повний і недосконалий перелік.

Крім того можна у "Приватбанку" оформити особистий рахунок і кредитну картку (для студентів у Києві безкоштовно на два роки) й отримувати гроші на нього. Для цього потрібні: паспорт; ідентифікаційний код; студентський. Треба також укласти договір та написати заяву у районному відділенні.

Ще мені відомо про досвід отримання житлових субсидій для студентів у м. Рівне та Франківську, але не вийшло "пробити" такій спосіб у Києві, хоча я відштовхувався від нього. Наводжу розповідь Миколи Грищенка з КВУ, м. Рівне:

"Процес вирішення питання оформлення субсидій на проживання в гуртожитках студентів був доволі таки складним. Ми створювали прецедент щодо оформлення субсидії для студентів державної форми навчання. Спротив був як зі сторони міського відділу субсидій, так і самої адміністрації навчального закладу. Їх обом не було вигідно надавати студентам субсидії, оскільки згідно законодавства при оформленні субсидії різницю вартості проживання оплачується для власника гуртожитку (навчального закладу в даному випадку ) з міського бюджету. А оскільки бюджети мають страшний дефіцит, то вузу розраховувати на гроші з міського бюджету доволі нереально: в кращому випадку - взаємозалік, комунальні послуги тощо. Живі гроші, які студенти платять на рахунок вузу, - є варіант набагато для вузу вигідніший. Тим більше, коли розмір оплати перевищує собівартість проживання в гуртожитку: можна ще й заробити на студентах. А, крім того, немає мороки з оформленням маси паперів як вузу, так і відділу субсидій. Тому ми в процесі вирішення цього питання дізнались, що ніби існує негласна домовленість між вузами та міськвідділом субсидій про гальмування процесу оформлення субсидій. Нам в процесі цього довелось проводити комплекс заходів: звертатися до депутатів міської ради, до працівників Головного управління соціального захисту населення, проводити просвітницьку та роз’яснювальну роботу в студентському середовищі, ходити разом зі студентами до адміністрації вузу з вимогою видавати студентам довідки про те, що вони проживають та скільки платять, а також до у міський відділ субсидій з вимогою зареєструвати документи для оформлення субсидії. Нам це вдалось!

До речі, вже зараз у одному з вузів знижують розмір оплати за проживання (було 17грн, стало - 10 грн.). В іншому вузі - РДГУ - взагалі розмір оплати тримається на рівні 8 грн. в місяць. Тобто вузи зрозуміли, що краще не примушувати студентів оформляти субсидії, бо мороки буде більше, ніж прибутків. Але це можливо лише в тому випадку, коли хтось захоче займатися питаннями захисту соціальних прав студентів. В іншому випадку розмір оплати буде до стелі, і студенти змушені будуть платити по виставленому їх рахунку."

Для цього треба піти у районний відділ житлових субсидій і взяти у них бланки заяви та довідки про склад сім’ї, заповнити їх (остання заповнюється у житловому відділі ВНЗ або у комунальному відділенні за місцем проживання). Крім того потрібна довідка про прибуток - за 6 місяців до місяця звернення.

Я бачив посилання на положення Кабміну від 21.10.1995 № 848, редакція від 22.9.1997 №1050

Ось і все. Бажаю успіху в роботі й в особистому житті! Вірю, що вам все вдасться!

Прошу, розповідайте й мені про ваші набутки.

Щиро.

Павло Редько

Рекомендувати цей матеріал