Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1039161697


Тиждень прав людини

06.12.2002
автор: Олександра Сокольська (м. Краматорськ)

Олександра Сокольська (10 клас), ПДГ "КОЛО", Перша українська гімназія м. Краматорська.

"Ми - діти світу. Хто б не були наші батьки, де б ми не жили і в що б ми не вірили, поводьтеся з нами як із рівними." - проголошує один з десяти принципів Декларації прав дитини у варіанті книги "Хор дітей".

Наша гімназія дотримується цих принципів, приймаючи кожного учня як особистість, як особу, що має свої права. Для цього були створені органи учнівського самоврядування, скринька пропозицій, куди діти можуть класти листи із запитаннями або зауваженнями. Але найзначнішою подією року є тиждень правових знань, проведення якого стало традицією. Організаторами цього заходу є кафедра історії і правознавства, а також правозахисна дитяча група "КОЛО".

Для того, щоб наступне покоління виросло правосвідомим, треба постійно нагадувати дітям, що у них є права, що вони мусять їх знати і вміти захищати. Саме це було метою тижня правових знань, що проходив в нашій школі з 26 по 30 листопада.

Протягом всього цього тижня проводився моніторинг "Права дітей очима вчителів", де один блок питань призначався для вчителів, а другий блок пропонувався директору. Питання, в основному бралися з досвіду Севастопольської правозахисної групи (бюлетень "Права людини", №36, 2001 р.), хоча й в адаптованому варіанті. Матеріал моніторингу дав можливість нам дізнатися про те, наскільки права учнів дотримуються в гімназії, з погляду самих вчителів, щоби зіставити з попереднім моніторингом "Права дітей очима учнів".

Також, група "КОЛО" забезпечила вчителів-словесників матеріалами для проведення в класах, в ході Тижня, правових диктантів. Тут ми широко використовували уривки з конкурсних творів-есе та інші публікації бюлетеню "Права людини".

Так звана "летюча бригада", тобто лекторська група, виступала з 10-15-хвилинними повідомленнями на виховних годинах в класах - "Дитячі права очима дітей" (працювали, в основному, парами).

На конкурсі малюнків (5-7 кл.) та плакатів (8-11 кл.) на тему "Діти мають свої права", учні намалювали те, якими вони уявляють собі свої ж права та обов’язки.

Був ще традиційний брейн-ринг восьми гімназійних команд клубу "КЛІО" на тему правової культури запорізьких козаків - турнір "Козацька Феміда".

Дуже цікаво пройшов конкурс "Міс Феміда - 2001", де шість дівчат виборювали цей почесний титул. Не менш цікавим і корисним був й виступ гімназійної команди на міському конкурсі знавців права, півфінал якого проходив саме в стінах нашої гімназії.

Добре, що такі тижні давно стали традицією в нашій школі. Такі заходи є дуже корисними для дітей, що у майбутньому стануть громадянами нашої держави.

Рекомендувати цей матеріал