Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1007569631


Твої права (По сторінках Конвенції ООН про права дитини)

05.12.2001
автор: Світлана Проценко (м. Харків)
Урок №15. Всі діти повинні бути захищені від непосильної примусової фізичної праці

Мета:сприяння розумінню, чому держава повинна охороняти це право дитини, на основі законів України сформувати чітке уявлення про працю неповнолітніх.

Обладнання:ілюстрації, комплект малюнків "Де не можна працювати дітям".

Хід заняття:


I. Організаційний момент, д/з, обговорення листів до президента.

II. Вчитель


– Діти, подивіться, який Вогник у нас сьогодні засмучений. Це тому, що він вчора втомився. дуже довго працював. На нашій зустрічі ми поговоримо про те, що всі діти повинні бути захищені від непосильної примусової фізичної праці.

– Наш народ – працелюбний, неробства не поважає. Діти в українських сім’ях завжди виховувались працею. Що раніш робили діти в українському селі?

III. Фізкультхвилинка з рухами, які імітують працю.

IV. Вчитель:


– Ви завжди допомагаєте своїм татові і матусі по роботі вдома? А що ви робите? (Миєте посуд, прибираєте, підмітаєте підлогу, майструєте.) Вам неважко це робити? Ця робота вам по силах? Чому ви робите ці домашні справи?

Висновок.
Вам робити ці домашні справи неважко, ви виконуєте те, що вам по силах, не шкодить вашому здоров’ю, тобто посильну роботу. Ви працюєте по дому тому, що любите своїх батьків, цінуєте їхній час та їхню працю, намагаєтесь звільнити їх, щоб цю вільну хвилинку побути разом, поспілкуватись.

– Але в деяких країнах діти змушені працювати, починаючи з малого віку, інколи з 6-ти років. Не з власної волі, а тому, що їхня родина голодує, не має коштів на необхідні речі. Звичайно, нічого поганого немає в тому, що дитина (якщо схоче) у вільний час розноситиме газети чи буде допомагати батькові у майстерні. Та деякі дорослі не цінують дитячий відпочинок, здоров’я. Нехтують правом хлопчика чи дівчинки ходити до школи, читати, спілкуватися. Вони вважають, що дитина може виконувати будь-яку роботу. Це жорстокі та жадібні люди, які мріють лише про своє збагачення. Вони нагадують героїв дитячих казок.

Гра "Казка – підказка". Уривок з казки "Крошечка – хаврошечка" або "Бабина дочка і дідова дочка".

Бесіда.


1. Яку важку роботу виконували ці дівчата?

2. Робила вона шкоду їхньому здоров’ю чи ні?

3. Чому дорослі у цих казках так ставляться до дівчат?

4. Хто визволив крошечку-хаврошечку?

– Так було у казці. У справжньому житті дітей, які змушені працювати, повинні захищати держава і закон. Держава у цьому зацікавлена. (Учням 3-4-х класів можна задати питання: "Чому держава забороняє примусово залучати дітей до праці?")

Висновок.
Той, хто примушує дітей працювати, порушує їх право на відпочинок, освіту, розвиток здібностей. Якщо хлопчик чи дівчинка будуть працювати довгий час, вони не зможуть займатися спортом, ходити до школи, вільно спілкуватися. З таких дітей вийдуть хворі, засмучені, неосвічені дорослі, які не будуть корисними громадянами своєї держави. Щоб ми такими не були, – фізкультхвилинка.

V. Вчитель:


– Якщо дитина все ж таки змушена або бажає працювати, то Конвенція про права дитини визначає, що треба встановити вік, з якого приймають на роботу і створити нормальні умови для роботи.

Гра "Відгадай". (Для учнів 3-4-х класів можна запропонувати у вигляді речень-перевертнів.) Вчитель демонструє комплект малюнків – символів "Де не можна працювати дітям":


1. Дорослим можна не відпочивати вдень.

2. Дорослим можна відпочивати над землею.

3. Дорослим можна відпочивати короткий час.

4. Дорослим можна відпочивати з безпечними предметами.

VI. Фізкультхвилинка. "Подорож до країни Правопорушендії.

VII. Вчитель:


– Ми в країні Правопорушендії. В її Конституції записано, що дитиною вважається людина. якій ще не виповнилося 15 років. Працювати на будь-якому виробництві дозволяється з 15-ти років. Якщо 16-тирічний хлопчик працюватиме на виробництві вибухівок, це буде порушенням:

1) Конституції країни Правопорушендії?

2) Конвенції про права дитини?

Висновок.
Жодну дитину не можна примушувати до праці, дитина не може працювати там. де є небезпека для її здоров’я, здобуття освіти. Якщо дитина все ж таки працює, то вона може виконувати посильну роботу в нормальних умовах.

Д/з.
Згадай, в яких ще казках дитину примушували працювати. Можеш намалювати.

Рекомендувати цей матеріал