Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1007567531


Громадянин – суспільна акція школярів України

05.12.2001
Від редакції. Для загального уявлення про акцію "Громадянин" та зацікавлення можливих учасників наводимо фрагменти з "Методичних рекомендацій", що видані організатором цієї акції – Центром громадянської освіти "Доба" (див. стор.6). До Центру "Доба" й треба звертатись за більш повною інформацію та за бланком заявки учасника конкурсу.

Дорогі друзі! У Вас, як і в усіх громадян України, є конституційне право висловлювати свої погляди на проблеми рідного села чи міста, а також нашої держави.

Ви також можете реально розв’язувати конкретні проблеми чи впливати на їхнє вирішення владними чи громадськими структурами.

Суспільна акція школярів України "Громадянин" має на меті не тільки наше спільне сприяння розв’язанню сучасних суспільних проблем. Вона покликана також допомогти юним громадянам навчитися:

– критично оцінювати дійсність;

– чітко та аргументовано висловлювати свої думки;

– вміти впливати на рішення владних структур;

– грамотно, відповідно до норм чинного законодавства, знаходити шляхи розв`язання суспільних проблем.

Наша суспільна активність та громадянська культура стануть запорукою демократичного розвитку нашої держави.

Акція "Громадянин" проводиться також у багатьох інших країнах світу. Практика свідчить, що ініціатива юних є вагомим чинником у процесі вирішення різних проблем суспільного життя.

Ми сподіваємося, що Ви, прочитавши ці рядки, не відкладете цю книгу, а разом із усіма учасниками Всеукраїнської акції "Громадянин" підете далі. Це не тільки наш обов’язок, це також буде й цікаво.

Вирішувати будь-яку проблему одному важко, а то й не під силу. Якщо Вашими однодумцями стане група друзів чи весь колектив класу, виконати завдання буде набагато легше.

Як свідчить практика, беручись до відповідальної суспільної справи, належить дотримуватись певних правил. Далі Ви зможете детальніше ознайомитися із умовами участі у суспільній акції школярів України "Громадянин".

Умови участі у Всеукраїнському конкурсі суспільної акції школярів України "Громадянин"

Для того, щоб взяти участь у Всеукраїнському конкурсі суспільної акції "Громадянин", Вам необов’язково бути переможцем місцевого конкурсу.

Надішліть на нашу адресу заповнену Заявку учасника та не менше чотирьох групових фотографій довільного розміру, на яких відображені основні етапи роботи над проектом (одна з фотографій обов’язково повинна зображати етап представлення проекту перед аудиторією).

У ході роботи експертної комісії, до числа якої увійдуть відомі науковці, політичні та громадські діячі, представники Міністерства освіти і науки України, буде відзначено 30 проектів – переможців Всеукраїнського конкурсу.

Переможці конкурсу разом зі своїми консультантами будуть запрошені на фінал Всеукраїнської акції суспільних проектів "Громадянин", котрий планується проводити щороку у вересні в М.Києві.

20 кращих проектів, що не увійдуть до числа переможців конкурсу, будуть відзначені заохочувальними призами.

Переможці акції матимуть можливість брати участь у різноманітних міжнародних проектах.

Автори усіх надісланих на конкурс проектів отримають "Свідоцтво учасника". Матеріали із кращих проектів передбачається опублікувати.

Проведення суспільної акції школярів України у 2001 році передбачає останній термін надсилання інформації про свій проект до 20 червня 2001року за поштовим штемпелем.

Заявка на участь у всеукраїнському конкурсі "Громадянин" включає стислий опис ходу основних етапів його реалізації (наводимо витяг з бланку заявки, яка надсилається організаторами конкурсу – Прим. ред.):

І. Проблема довкілля. Назвіть, які ще інші проблеми виносились на обговорення в процесі вибору.

ІІ. Вибір проблеми. Чому Ви вибрали саме цю проблему дослідження?

ІІІ. Дослідження проблеми. Вкажіть, скільки робочих груп збирали матеріал. Яку кількість документів Вам вдалося зібрати із наступних джерел: бібліотека; друковані ЗМІ; державні установи; опитування / анкетування громадськості; радіо та телебачення; зустрічі, інтерв’ю; інші джерела (назвіть їх).

IV. Шляхи розв’язання проблеми. Наш вибір. Назвіть альтернативні шляхи розв’язання проблеми, якщо такі існували. Опишіть власний варіант розв’язання проблеми та обгрунтуйте Ваш вибір. Можете вказати також, чи підтримують ваш план дій учні Вашої школи, громадськість, влада.

V. Практична реалізація. Опишіть, яким чином ви прагнули практично реалізувати свій план дій. Назвіть дату, місце та склад аудиторії під час представлення матеріалів Вашого дослідження.

VI. Підготовка до представлення проекту.

VII. Представлення матеріалів дослідження. Участь у шкільних, районних, міських чи обласних конкурсах суспільно-політичної акції "Громадянин". Або – виступ учасників акції перед учнівським колективом школи, громадськістю свого населеного пункту або безпосередньо перед державними структурами (робоча нарада представників місцевої влади, сесія народних депутатів тощо).

Дайте свою оцінку процесу організації акції школярів України "Громадянин" (якщо існують недоліки чи огріхи, назвіть їх, будь ласка) за дванадцятибальною шкалою: визначення основних етапів проведення акції; методичні матеріали на допомогу учасникам акції; календар реалізації акції у 2001 році; механізм визначення переможців Всеукраїнського конкурсу; умови нагородження переможців.

Спробуйте оцінити також свою роботу на кожному етапі за дванадцятибальною шкалою (якщо існували певні труднощі чи перешкоди, назвіть їх)

Кількість поставлених Вами балів не впливатиме на результати оцінювання. Експертна комісія цінуватиме в першу чергу ваше вміння бути об’єктивним.

Результати Вашого оцінювання допоможуть також нам уникнути можливих недоліків при організації нових конкурсів акції "Громадянин" у майбутньому.

Наша адреса:

Акція "Громадянин" Центр громадянської освіти "Доба" вул. Староміська,1. 79019 м. Львів


Приклади проблем школи та учнівської молоді:

– Шкільна територія потребує впорядкування.

– У школі відсутній комп’ютер чи інші сучасні засоби навчання.

– Школярі, особливо із сільської місцевості, мають обмежені можливості у вивченні іноземних мов.

– Відсутність спортивного інвентарю, необлаштованість спортивного залу не сприяють фізичному розвитку школярів.

– Немає коштів для забезпечення шкільної бібліотеки передплатними виданнями та іншою цікавою навчальною чи художньою літературою.

– Рівень культури школярів під час спілкування повинен бути вищим.

– Відсутні місця організації дозвілля молоді в післяурочний час.

Приклади проблем місцевої громади:

– Поблизу школи стоять рекламні щити, котрі рекламують тютюнові вироби та алкогольні напої.

– Люди із травмами рухового апарату, які проживають у Вашому населеному пункті, великою мірою ізольовані від суспільства.

– У місцевому дитячому будинку відчувається нестача підручників чи канцелярського приладдя для навчання.

– Люди похилого віку, які становлять більшість населення невеликого села, не мають повноцінного медичного обслуговування.

– Одна з вулиць, на якій проживає багато учнів Вашого класу, потребує благоустрою або заборони проїзду вантажного транспорту тощо.

Приклади екологічних проблем:

– У Вашому населеному пункті немає парку.

– Місцеві підприємства забруднюють довкілля.

– Сміттєзвалища немає, або воно невпорядковане чи знаходиться у невідповідному місці.

– Проводиться невиправдане масове вирубування лісу.

– Відсутнє озеленення окремих вулиць Вашого села чи міста.

Приклади проблем, пов’язаних з обмеженням прав та свобод особистості:

– Багато громадян не бере участі у виборах. Особливо це стосується виборів місцевого самоврядування.

– Люди обурені тим, що виборча компанія відбувається із порушенням норм чинного законодавства.

– Найініціативніші члени місцевої громади відчувають на собі тиск владних структур.

– Місцеві засоби масової інформації тенденційно та однобоко подають інформацію. Відсутня свобода слова.

– Представники менш чисельної релігійної конфесії відчувають на собі тиск більшості.

Деякі поради щодо збору інформації та її документування

Більшість людей, до яких Ви могли б звернутися за допомогою, дуже завантажені на роботі. Важливо дотримуватися деяких рекомендацій, щоб Ви не забирали багато часу та не завдавали клопоту тим людям, до яких звертатиметеся за інформацією.

1. Якщо в групі Вам доручено зв’язатися із кимось по телефону, не забудьте відрекомендуватися. Чітко поясніть цій людині, у чому полягає Ваше завдання і чому Ви звертаєтеся саме до неї. Важливо, щоб Ви записали отриману інформацію.

2. У більшості випадків про зустріч домовляються заздалегідь по телефону чи іншим шляхом. Цим має займатися один учень. Можете відрекомендуватися за таким зразком:

Мене звати... Я – учень (учениця) 9 (10,11) класу школи № __ .

Я – вихованець(вихованка) (прізвище вчителя (вчительки).

Ми досліджуємо місцеві проблеми: які вони, як їх розв’язують відповідні державні інституції, і яким чином ми могли б взяти участь у їх розв’язанні.

Наш клас досліджує... (короткий опис проблеми).

Мені треба зібрати інформацію з цієї проблеми, щоб потім ознайомити з нею свій клас.

Чи можу я поставити Вам декілька запитань зараз, чи, можливо, краще зателефонувати іншим разом або прийти на ділову зустріч?


У разі позитивної відповіді не забудьте уточнити та записати точну дату й час подальшої телефонної розмови чи візиту. Після того самому або у складі невеликої групи (2-3 особи) треба вчасно завітати до потрібної установи і попросити когось із співробітників надати необхідну інформацію.

В усіх інших випадках попросіть хоча б надіслати Вам якісь матеріали з цієї проблеми, які б Ви могли використати. Не забудьте при тому вказати свою поштову адресу.

3. Якщо треба написати листа з проханням надати необхідну інформацію чи організувати зустріч.

Від стилю написання листа, його зовнішнього вигляду великою мірою залежить успіх справи. Попросіть когось із дорослих згідно з правилами ділового етикету скласти офіційного листа, у котрому чітко та лаконічно викладається суть Вашої проблеми. Колективний лист надасть поважності Вашому зверненню, а відправлення його поштою може стати ґарантією отримання відповіді. У верхній частині аркуша неодмінно вкажіть назву організації, до якої звернений лист, а також дату відправлення. Не забудьте написати свою зворотню адресу.

І найголовніше: будьте завжди тактовні та ввічливі. Дякуйте за надану допомогу.

Результатом Вашої роботи на цій стадії проекту повинен стати збір повної інформації, котра різнобічно характеризує проблему. Зібрані матеріали дозволять учням класу компетентно аналізувати можливі шляхи її розв’язання.

Рекомендувати цей матеріал