«Ми вшануємо жертв Голодомору лиш тоді, коли не дозволимо собі ставати творцями пекла у своєму краї»

25.11.2011

Сьогодні, в день ушанування жертв Голодомору, скажімо собі беззастережно: будь-яке ностальгійне загравання зі страхітливими тоталітарними ідеологіями минулого є зневаженням мучеництва їхніх жертв і прокладанням шляху до нових злочинів.

Історія Кривавщини та ліки від «пам’яті»

08.11.2011

Книга Тимоті Снайдера – це передусім концептуальний твір, який допомагає нам краще і глибше розуміти історію Східної Европи. Вона також є заанґажованим твором, скерованим на те, щоби ми лікувалися від «пам’яті» і тверезіше мислили про криваве минуле.

Тимоті Снайдер: «В Україні було два голодомори – радянський і нацистський»

31.10.2011

На презентацію українських перекладів книги "Криваві землі" до Києва приїхав автор – професор історії Єльського університету. Тимоті Снайдер мав чотири зустрічі з українськими читачами, зокрема з учителями історії. "Історична Правда" представляє конспект його лекцій.

Мирослав Маринович: Мене не вперше називають ворогом

17.10.2011

Під час виступу 14 жовтня в Києві на марші УПА депутат Львівської міської ради Юрій Михальчишин, зокрема зазначив: «Коли ми з вами підемо до перемоги, у нас в тилу не повинно бути ліберастів, толерастів, ідеологічної агентури ворога. Коли ми підемо у свій ідеологічний похід, в нашому тилу не повинно бути грицаків, андруховичів, мариновичів...»

«Еду из Козельска через Смоленск в неизвестность. Любящий вас Мариан…»

07.10.2011

В апреле-мае 1940 года по решению Политбюро ВКП (б) были расстреляны четырнадцать с половиной тысяч пленных, содержавшихся в трех спецлагерях – Козельском, Осташковском и Старобельском. Об этом сегодня знают все. Даже школьники. Но много ли можно вспомнить публикаций на русском языке, которые позволяли бы взглянуть в лицо этим людям, что-то узнать об их мыслях, надеждах; иными словами, – за лесом увидеть деревья?

Бабин Яр: життя і смерть поруч

28.09.2011

Поки що в Україні не вдалося виробити консолідаційну стратегію у створенні образів минулого. Немає такої стратегії й стосовно того, що відбулося в Бабиному Яру в 1941–1943 роках. Це породжує не тільки конкуренцію пам’ятей, а й несе в собі потенційну загрозу конфронтації, протистояння і пам’ятей, і пам’ятників.

Ґжеґож Мотика: Ми повинні принаймні намагатися дістатись до істини…

21.09.2011

«…хоча часто вона є не лише трагічною, а й жахливо складною. Набагато легше творити історію „для піднесення духу“, де „наші“ завжди хороші, а „інші“ – погані!» Про причини й наслідки волинської трагедії 1943 року, а також акції «Вісла» видатний польський історик розповідає в інтерв’ю часопису „Nowa Europa Wschodnia”.

«Украина. Точка отсчета»

12.09.2011

Документальный фильм Сергея Буковского, посвященный 20-летию со дня провозглашения Независимости Украины и распада СССР

«Бандеровцы: преступники или герои?»

25.08.2011

Попытка объективного взгляда чешских кинематографистов на проблему УПА как исторического явления, которое вызывает споры и является малоизвестным за пределами Польши, России и Украины. Какова была реальная мотивация и деятельность повстанцев по воспоминаниям свидетелей или родственников участников этого движения?

Погляд крізь мури забуття: із скорботою та надією...

10.08.2011

Варто нарешті окреслити одну з причин масштабності трагедії сорокових років у Східній Галичині: це було відчуження між національними групами та політичними силами, що часом виливалося у агресивну ксенофобію та взаємне поборювання. Драматична роз’єднаність суспільства, відсутність діалогу та порозуміння між його групами, штучне роздмухування історичних образ та героїзація насильства призвели до того, що хвилі розправ 39 – 41 років прокотилися почергово та безперешкодно по долях поляків, українців та євреїв, „лівих” та „правих”, селян та інтелектуалів...

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль