Право, законодавство та свобода: принципи справедливості та політичної економії

21.06.2019

Книга видатного мислителя ХХ століття Фрідріха Гайека – класичний зразок наукового мислення та прекрасного стилю. У томі «Правила та порядок» розглядаються основні концепції, необхідні для критичного аналізу найпоширеніших теорій справедливості та умов, яким має задовольняти конституція задля забезпечення індивідуальної свободи. До вашої уваги Вступ до 1-го тому та посилання на повний текст українського видання у форматі pdf в онлайн-бібліотеці ХПГ

Тоталитаризм, или величие лжи

04.02.2019

Лешек Колаковский (1927 - 2009) – выдающийся польский философ, писатель и публицист – написал эту статью в середине 80-х. Перевод с немецкого Бориса Хазанова. Напечатано в альманахе "Вторая навигация", вып.15, 2018.

Заметки о правах и обязанностях – 1. Два вида обязанностей

31.01.2019

Еще древние греки хорошо понимали разницу между теми обязанностями, которые берет на себя свободный человек, и теми, которые господин возлагает на своего раба. Различение этих двух видов обязанностей, которые можно обозначить как внешне-принудительные и внутренне-свободные, позволяет лучше понять, как соотносятся в общем случае права и обязанности... Права человека обладают более высоким приоритетом по сравнению с обязанностями внешне-принудительного типа, поскольку призваны защищать человека от произвола со стороны власти.

Про громадянську освіту, традиційні цінності та національно-патріотичне виховання

01.02.2018

Тези до обговорення проекту Концепції розвитку громадянської освіти в Україні. «...Отже кожного разу, коли Концепція посилається на патріотизм, потрібно чітке відмежування від його злоякісних інтерпретацій. Кожного разу, коли згадується держава, бажано нагадувати, що йдеться про державу не тільки українську та незалежну, але й також про «вільну країну для вільних людей» – конституційну демократію з верховенством права та дотриманням прав людини. Кожного разу, коли Концепція посилається на «традиції українського народу», бажано вказати, на які саме, бо традиції бувають різні, і не всі з них заслуговують на збереження»

Абетка демократії: інформація

15.10.2015

Поінформованість демократичного суспільства про все, що відбувається всередині й довкола нього, є потребою часу. Загалом, роль інформації в сучасному світі стрімко зростає. Однак майже в кожній країні зберігається протистояння інтересів громадськості й держави в інформаційній сфері. На конституційному рівні це проявляється в протистоянні публічної влади і громадянського суспільства, народного і державного суверенітету.

Абетка демократії: свобода слова

12.10.2015

Свобода слова – класичне суб’єктивне право першого покоління, яке охоплює широкий комплекс можливостей вираження поглядів людини.

Абетка демократії: свобода творчості

12.10.2015

Забезпечення свободи творчості вимагає регулятивних можливостей як міжнародного, так і національного конституційного права. Захист творчості можна також вважати імперативом глобального інформаційного права, оскільки творець є постачальником новизни, яка поширюється незалежно від кордонів. Таким чином, свобода творчості є специфічною вимогою сучасного правового регулювання.

Право громадян на зброю: pro et contra

30.09.2015

В статті розглядаються питання підстави законодавчого закріплення права громадян на придбання, носіння та використання, в якості реалізації конституційного права на необхідну оборону, короткоствольної нарізної вогнепальної зброї. Здійснено короткий історичний екскурс в історію законодавства з цього питання до 1917 р. в Російській імперії. Аналізується законодавства зарубіжних країн в цьому питанні. Коментуються основні позиції противників та прихильників прийняття такого закону в Україні.

МЕМОРАНДУМ з приводу розробки законопроекту про внесення змін та доповнень до Розділу ІІ чинної Конституції України, підготовленого Робочою групою Конституційної Комісії станом на 15 липня 2015 року

19.07.2015

Своєрідний звіт представника УГСПЛ та ХПГ в Конституційній комісії про перебіг та результати роботи її робочої групи з питань прав, свобод та обов’язків людини і громадянина.

Право на привилегию

08.11.2013

«...Принцип коллективных прав означает, что член определенной группы достоин особого отношения именно потому, что принадлежит к этой группе. По сути речь идет о привилегиях. Они укладываются в классическую оруэлловскую формулу: "All animals are equal but some animals are more equal than others"...»

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль