версія для друку

Громадянська Освіта, 2000,  №15
Різне, Релігія і школа

Коротка довідка про українську секцію Міжнародного товариства прав людини (МТПЛ-УС)

30.12.2000
Міжнародне товариство прав людини (МТПЛ) розпочало свою діяльність у 1972 році в місті Франкфурті-на-Майні (ФРН) як регіональна громадська організація, що керувалась принципами, викладеними у Загальній декларації прав людини. Поширивши свою діяльність за межі Німеччини, Товариство стає Міжнародним (1981 р.). У даний час національні секції МТПЛ працюють у 22 країнах світу. Їх діяльність координує Міжнародний секретаріат (Франкфурт-на-Майні).

На початку 80-х років МТПЛ одержує консультативний статус при Раді Європи (Страсбург), з 1990 року - асоційоване членство при Відділі громадської інформації ООН.

Товариство оприлюднює факти порушення прав людини, виступає на захист жертв таких порушень, сприяє поглибленню правосвідомості громадян і становленню громадянського суспільства. МТПЛ веде активну видавничу діяльність: публікує збірки міжнародних правозахисних документів Організації Об’єднаних Націй, Ради Європи, Організації (Наради) з питань Безпеки і Співробітництва у Європі, огляди про стан з правами людини в окремих країнах, розповсюджує інформацію про конкретні випадки порушення прав та свобод громадян.

10 грудня 1993 року (Міжнародний день прав людини) 25 українських правозахисників - членів МТПЛ - заснували громадську організацію „Міжнародне товариство прав людини - Українська Секція“. МТПЛ-УС налічує сьогодні понад 1600 членів, що об’єднані в обласні, міські відділення або робочі групи. 25 лютого 2000 року відбулася чергова звітно-виборча конференція (див. „Права людини“, №7 за цей рік, стор.10).

Головна мета та завдання Товариства зафіксовані в його Статуті. Це, передусім, захист прав громадян на життя, на свободу і на особисту недоторканність, а також обстоювання прав людини: на рівність перед законом; невтручання в особисте і родинне життя; на свободу переконань і на вільне виявлення їх; на свободу думки, сумління та релігії; на свободу шукати, одержувати і розповсюджувати інформацію та ідеї; на свободу мирних зборів та асоціацій і інших прав.

У відповідності до свого Статуту МТПЛ-УС надає допомогу і контактує тільки з тими особами й організаціями, які у своїй правозахисній діяльності відмовляються від застосування насильства, закликів до застосування насильства або пропаганди тоталітарних форм влади. Українська секція ставить перед собою такі завдання: надання правової допомоги громадянам; матеріальної допомоги багатодітним сім’ям, інвалідам, людям похилого віку; сприяння гуманізації умов утримання неповнолітніх в місцях, призначених для виконання покарань; захист прав військовослужбовців та їх сімей; участь у міжнародних акціях щодо захисту прав людини; розповсюдження серед населення ідей, викладених у Загальній декларації прав людини, Європейській конвенції захисту прав людини та основних свобод, в інших документах правозахисного змісту.

У відповідності до цих завдань МТПЛ-УС разом з Німецькою секцією проводять великі гуманітарні акції в Україні: гуманітарна аптека МТПЛ безкоштовно розповсюдила серед населення більше тонни дефіцитних медикаментів; протягом 3-х років проводиться безоплатне харчування дітей з малозабезпечених сімей; десятки багатодітних родин одержали через Українську секцію суттєву грошову допомогу від німецьких благодійників. Під опікою МТПЛ-УС знаходиться гімназія-інтернат для дітей хворих на цукровий діабет та приймальники-розподільники для неповнолітніх, сімейні дитячі будинки.

МТПЛ-УС реалізувало такі проекти:

• "Освіта в галузі прав людини для військовослужбовців України";

• "Гуманізація виховання неповнолітніх засуджених в Україні";

• Науково-практична конференція "Викладання прав людини: український та білоруський досвід";

• Консультативний центр для лідерів профспілкових організацій;

• Центр правової допомоги для військовослужбовців та членів їх сімей;

• "Актуальні проблеми реформування системи виконання покарань для неповнолітніх засуджених в Східній Європі";

• Видання брошури "Виховні колонії: важкі часи".

Українська Секція стала виконавцем великих просвітницьких проектів. Так, у 1995-1996 роках у 8 містах України проведено 28 семінарів, у яких взяло участь понад 1200 осіб. Слухачі обговорили різні аспекти правозахисної діяльності в Україні. Близько 1500 студентів і учнів середніх шкіл прослухали цикл лекцій з питань побудови громадянського суспільства в Україні. З 1996 року Українська Секція щорічно проводить Всеукраїнські конкурси учнівських та студентських робіт з прав людини.

Членами МТПЛ-УС можуть стати особи, які досягли 18-річного віку, визнають Статут Товариства, беруть участь у реалізації завдань МТПЛ-УС та сплачують членські внески. Членами молодіжного відділення МТПЛ-УС можуть бути особи з 15-річного віку.

Березень 2000 року

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль