версія для друку

Громадянська Освіта, 2000,  №12
Різне, Релігія і школа

Новий проект з громадянської освіти в Україні

30.12.2000
Українська мережа громадянської освіти

Civis : Інформаційний бюлетень проекту „Українська мережа громадянської освіти“, №2, 2000 р. (Інститут громадянської освіти Національного університету „Києво-Могилянська Академія“)


Новий проект з громадянської освіти в Україні


З ініціативи Європейського Союзу та уряду Сполучених Штатів Америки започатковано програму розвитку громадянської освіти в Україні. Партнерами українських освітян у здійсненні програми є міжнародна організація CIVITAS International, Університет штату Огайо, Instituut voor Publiek en Politiek (Нідерланди), експерти у питаннях вивчення демократії з ряду інших країн.

Головна мета проекту – широке запровадження громадянознавства і вивчення демократії у освітній процес в Україні і перш за все в 9-11 класах середньої школи. Впродовж двох років виконання програми очікується досягти таких результатів:

– розробити навчальний курс з громадянської освіти;

– створити відповідні навчальні й методичні матеріали;

– здійснити їх пілотне впровадження у 9, 10 і 11 класах;

– започаткувати практику викладання й розробки програм з освіти для демократії в інститутах підвищення кваліфікації вчителів;

– встановити мережу комунікації, поширення матеріалів та популяризації громадянської освіти.

Головні напрямки здійснення проекту:

I. Розробка політики громадянської освіти в Україні


Належить розробити концепцію громадянської освіти, визначити те, які знання, цінності й навички потрібно мати людям для активної і відповідальної участі у житті громади, демократичного суспільства. На цій базі мають бути створені моделі освіти для демократії як самостійного предмету та як такої дисципліни, що інтегрована у вже існуючі дисципліни. Разом з цим має бути сформульована стратегія впровадження громадянської освіти у навчальний процес в Україні.

II. Розробка навчальної програми та дидактичних матеріалів


Цей напрямок є одним з основних у програмі і полягає у підготовці навчальних курсів та посібників для 9 – 11 класів середньої школи. З цією метою для групи українських вчителів та керівників освіти буде організовано навчальні тури країнами Європейського Союзу та США аби сприяти коректному розумінню того, чим є громадянське суспільство, якою є практика громадянської освіти у демократичних країнах, як тут здійснюється її адміністрування.

На основі навчальної програми з громадянської освіти будуть створені програми підготовки вчителів, а також навчальні матеріали – підручники, робочі зошити для учнів, методичні посібники для вчителів, матеріали для контролю й оцінювання знань.

III. Тренінги


Цей напрямок програми полягає у створенні методичних матеріалів для вчителів, з урахуванням сучасного дидактичного досвіду, наповненні їх відповідним демократичним ідеалам змістом, у проведенні тренінгів (перепідготовки) вчителів. Усе це покликане збагатити вчителів досвідом складання уроків, їх змістовного наповнення та методичного забезпечення, інтегрування у навчальний процес у школі.

IV. Створення ресурсних центрів


Буде засновано три ресурсних центри та біля двадцяти інформаційних точок, які охоплять всю Україну. Їх завдання полягатиме у розповсюдженні інформації, навчальних і методичних матеріалів. Базою для них можуть бути бібліотеки при університетах і педагогічних інститутах, інститутах удосконалення вчителів, науково-дослідних установах, неурядові організації тощо. У перспективі вони мають бути перетворені на постійно діючі регіональні центри розвитку громадянської освіти в Україні.

V. Створення мережі громадянської освіти


Для згуртування і примноження зусиль буде проведено роботу по ідентифікації активістів громадянської освіти, налагодженню каналів інформаційного обміну між ними, контактів з зарубіжними колегами. На базі цієї мережі передбачається створити національну асоціацію громадянської освіти, яка покликана сприяти професійному росту викладачів, бути форумом для дискусій, організовувати робочі зустрічі та конференції, сприяти розробці навчальних матеріалів, їх обговоренню, впливати на державну освітню політику, поширювати кращий досвід, підтримувати зв’язок з тими, хто займається громадянською освітою на міжнародному рівні тощо.

Здійснення проекту підтримки громадянської освіти в Україні та його результати будуть висвітлюватися у щоквартальному бюлетені, який поширюватиметься по всій Україні.

Щоб отримати більш детальну інформацію, звертайтеся за адресою:

Instituut voor Publiek en Politiek

Ruud VELDHUIS

Prinsengracht 911-915

1017 KD Amsterdam

The Netherlands

Tel: +31 20 5217600. Fax: +31 20 6383118

E-mail: [email protected]

http://www.publiek-politiek.nl

Обговорення проблем громадянської освіти


За ініціативою Міжнародної фундації виборчих систем 9-го лютого відбувся методичний семінар за участі вчителів ряду середніх закладів освіти міста Києва і області, на якому обговорювалися питання про те, як варто здійснювати громадянську освіту в умовах сучасної України. Незважаючи на відсутність офіційних директив, багато де вже докладають ініціативних зусиль для запровадження демократичної освіти громадян у навчальний процес, прагнуть надавати учням якомога більше практичних знань і навичок участі у конкретних громадських справах. Контактний телефон: 044/ 293-8029.

* * *

Семінар вчителів історії, правознавства, географії та основ економічних знань на тему „Громадянська освіта в Україні: досвід і проблеми“ відбувся у Миколаєві 29 лютого. В обласному Інституті удосконалення вчителів розроблено програму курсу „Громадянознавство“, автором якої є методист Ганна Іванівна Михайлович. Контактний телефон: Миколаївський обласний Інститут удосконалення вчителів – 0512/ 35-63-35.

* * *

Асоціація керівників шкіл України за підтримки Міністерства освіти і науки України й Академії педагогічних наук України провела 10–12 лютого 2000 року у Києві Всеукраїнську педагогічну конференцію „Роль Асоціації керівників шкіл України та інших освітянських організацій щодо реалізації освітньої політики держави“. „Громадянська освіта та її роль у демократизації українського суспільства“ – такою була одна з тем обговорення на конференції.

Контактний телефон: Асоціація керівників шкіл України – 044/ 274-4225.

Координування проектів з громадянської освіти


1 лютого 2000 року відбулася зустріч-нарада представників організацій та агенцій, які здійснюють або підтримують міжнародні проекти з громадянської освіти. На нараді відзначалося, що розвиток громадянської освіти в Україні поступово стає одним з пріоритетних напрямків міжнародного співробітництва. Учасники зустрічі домовилися регулярно інформувати один одного про свою діяльність у галузі розвитку громадянської освіти, про здобутки й проблеми. Нижче наведено перелік адрес в Інтернеті, за якими можна отримати інформацію про роботу кожного з учасників наради.

Canadian International Development Agency –
http://www.acdi-cida.gc.ca


International Renassance Foundation – http://www.irf.kiev.ua

Німецька Агенція академічних обмінів – http://www.daad.de/kiev

Goethe Institute – http://www.goethe.de

International Research and Exchanges Board (IREX) – http://www.irex.kiev.ua

Public Affairs Section US Embassy in Kiev – http://www.usis.kiev.ua

Information Center of the Council of Europe in Ukraine – http://www.coe.kiev.ua

International Foundation for Election Systems – http://www.ifes.kiev.ua

Civic Education Project – http://www.cep.org.hu

Якщо ви бажаєте регулярно отримувати бюлетень „Civis“ або надсилати до нього інформацію, будь ласка, звертайтеся за адресою: 01070, Київ, вул. Сковороди, 2, Проект „Українська мережа громадянської освіти“.

Тел.: 044/ 238-2491. Факс: 044/ 463-6783.

E-mail: [email protected]  

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль