версія для друку

Громадянська Освіта, 2000,  №12
Різне, Релігія і школа

30.12.2000
Вацлав Гавел, президент Чеської республіки:

...Я зовсім не проти інституту держави як такого. Я просто кажу про те, що є цінність вища за Державу, і ця цінність – людство. Держава служить людям, а не навпаки. Якщо людина служить своїй державі, то така служба має йти не далі від того, що є необхідним державі, аби добре служити своїм громадянам. Права людини стоять вище за права держав. Громадянські свободи являють собою більшу цінність, аніж державний суверенітет. У контексті міжнародного права гарантії, що захищають людину, мають переважати над гарантіями, які захищають державу.
Отже, у зовнішній політиці окремим державам належить поступово позбутися категорії, яка досі була її наріжним каменем, – категорії „національних інтересів“, яка має тенденцію швидше розділяти, ніж об’єднувати. Кожен із нас має свої особливі інтереси. Це природно, і немає причин, через які ми повинні відмовитися від наших законних хвилювань. Та є щось, що стоїть вище від наших інтересів – це принципи, які ми сповідуємо.
Принципи, швидше, об’єднують, аніж роз’єднують; вони – обмежувачі для виміру законності наших інтересів. Мені видається неправомірним, коли різні державні доктрини стверджують, що дотримання такого-от принципу відповідає інтересам держави. Принципи належить поважати і дотримуватися їх заради них самих; інтереси повинні бути другорядними щодо принципів...

(Див. статтю „На шляху до суверенітету“,
газета „День“, 21.04.2000)

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль