версія для друку

Громадянська Освіта, 2000,  №30
Різне, Релігія і школа

„Як розв’язати конфлікт?“, „Як захищати свої права?“

05.12.2000
автор: Галина Цибко (м. Львів)
Урок № З. Всі діти мають право на ім’я, сімейні зв’язки, громадянство

/Продовження. Початок курсу див. „ПЛ. Громадянська освіта“, № 27(211), вересень, 2000 р.)/



Мета:
сприяти розумінню поняття громадянства. Показати зв’язок „людина – родина – держава“, коло держави у захисті прав людини. Тип уроку: комбінований.

Обладнання:
ілюстративний матеріал, таблички з розшифруванням імен, таблички „Громадянство“, кольорові малюнки.

Основні поняття:
громадянство, громадянин.

Хід заняття.


I. Перевірка Д/3, обговорення підписів і промінців.

II. Фізкультхвилинка.

III. Вчитель:
Сьогодні ми продовжимо знайомитися з вашими правами. Кіт Вогник відкриє нам нову сторінку Конвенції про права людини, яка називається "Всі діти мають право на ім’я, сімейні зв’язки, громадянство". Вогник пропонує гру „Знайомство“ (треба заздалегідь приготувати таблички з розшифровкою імен дітей, що є в класі).

Першим називає себе вчитель і пояснює своє ім’я, потім він представляє Вогника – „таке ім’я, тому що рудий, аж червоний“.

Далі діти. Наприклад: „Я – Віктор“, „Я –Володимир“, „Я – Лариса“ і т.д. Кожному під час знайомства вчитель роздає таблички із тлумаченням його імені: Лариса – „Чайка“, Віктор –“Переможець“, Володимир – „той, хто володіє світом“ тощо.

Коли всі отримають свої таблички, вчитель просить підняти їх вгору. Вчитель: Подивіться, які люди зібралися сьогодні Петро - „Камінь“, Катерина - „Чиста“, Олексій -“Захисник“, Андрій - „Мужній“, Марина - „Морська“, Софія - „Мудра“, Вікторія - „Переможниця“ і т.д. Всі імена означають найкращі риси характеру.

Бесіда:


– Навіщо дітям давали ім’я ?

– Які імена обирали батьки своїм дітям?

– Які риси характеру хотіли бачити батьки в своїх дітях, даючи їм такі імена?

Висновок:
дітям давали імена, які означали певну рису характеру, щоб бачити її в своїх дітях. Адже кожна дитина має право на ім’я, на життя в сім’ї, свої почуття, думки. Ніхто не може позбавити її цього права. З цим ми зустрічалися в старих казках і зустрічаємося зараз.

Гра „Казка -Підказка“: „Аленький цветочек“.


Вчитель. Раніше українці дуже часто давали ім’я дитині на честь святого чи святої. Наприклад, якщо дитина народилася 19 вересня, ’її називали Михасем або Михайлиною - бо був день Михайлове диво, якщо 14 січня називали Василем або Василиною на честь святого Василя. Ім’я, дане на честь святого (за наших предків), ще й охороняло дитину. Дітей в українських сім’ях було багато (10 - 13). Родини буди численні, всі підтримували сімейні зв’язки. Майже так, як в українській пісенні про гарбуза.

IV. Фізкультхвилинка під пісню „Ходить гарбуз по городу...“

V. Вчитель:
У гарбуза було багато родичів, а у вас? Давайте пограємо у гру „Ми – соціологи“. Соціологи – це вчені, які опитують людей про будь-які події їхнього життя і роблять висновки. От і ми зараз будемо спочатку опитуваними, потім – соціологами. Скільки людей у вашій родині? Яку цифру ви чули частіше всього? (Частіше всього діти називають 3-6 членів родині)

Чи зменшилась сучасна українська сім’я у порівнянні з минулими роками? (Для порівняння малюнки „Гарбуз з родичами“/ „Сучасна сім’я“ – 3-5 чоловік.)

Бесіда.


У якій родині ви хотіли б жити? Великій чи малій?

Чи ви знаєте своїх родичів?

(Вчитель роздає аркуші з малюнками генеалогічного дерева, пропонує як домашнє завдання, записати або намалювати родичів, заповнити вільні місця.)


Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її босоноге дитинство. То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини. У кожного з вас теж є своє родинне вогнище, є дім, в якому ви живете, де живуть ваші батьки. А от коли скласти маленькі батьківщини кожного з вас, вийде наша велика Батьківщина - Україна.

Україна – це наша земля, каш рідний край, наша країна зі славною історією і мудрими, талановитими людьми, з чарівною піснею, мальовничою природою. Це велика держава в Європі, що налічує понад 52 млн. чол., де живуть різні народи – українці, росіяни, поляки, євреї, татари та ін. І всі вони – громадяни України.

Громадянство
– належність до „сім’ї“, величезної сім’ї всіх людей, що живуть на території держави. І як будь-яка родина зробить все. щоб захистити вас від біди та неприємностей, так і держава повинна захищати своїх громадян на випадок загрози порушення прав.

Висновок:
громадянство - це зв’язок між окремою людиною та державою (до „скриньок“).

Потім вчитель пропонує скласти „кольорову мозаїку“ – вибрати з комплекту табличок написи синьою кольору, які характеризують громадянство. В кожної групи – комплект та аркуш картону з прозорими кишенями.

1. Громадянин України проживає в Україні чи за її межами.

2. Громадянин України має документи, які підтверджують його громадянство – паспорт або свідоцтво про народження.

3. Право на громадянство записано у Конвенції про права дитини та у Конституції України.

4. Діти мають громадянство своїх батьків.

5. Не можуть стати громадянами України люди, які осуджені за тяжкі злочини.

6. Якщо людина хоче стати громадянином України, вона повинна визнавати Конституцію України, її закони, знати українську мову.

Вчитель зачитує разом з дітьми складену мозаїку. Робить висновок, що діти – такі ж громадяни, як і дорослі. Каже, що ніхто не може позбавити дитину права на ім’я, сімейні зв’язки і громадянство. Держава повинна захищати ці права дитини. (За бажанням дітей!)

Вчитель пропонує взяти інтерв’ю у батьків і рідних: Громадянами якої держави вони є? Як вони розуміють, що таке громадянство?

Урок № 4. Всі діти мають право на батьківську любов, гідне ставлення і повагу до своєї особистості.


Мета:
пояснити суть поняття „гідність“, „батьківська любов“, сприяти розумінню того, що дитина, як і доросла людина, має право на таємницю.

Обладнання:
аркуші з зображенням сердечка, ілюстративний матеріал, таблички до „скриньок“, картки „Лото з помилками“.

Хід заняття

Обговорення і перегляд генеалогічних дерев, бесіда

Термінологічне лото.

Вчитель:
Вогник пропонує пограти в лото. Але мені здається, що він припустився помилок. Порівняйте ці таблички з тими, що є у вас в „скриньках“.

1. Конституція – угода між державами про захист прав дитини.

2 Конвенція - Основний закон держави.

3. Закон - людина з своїми думками, здібностями, характером.

4. Особистість - обов’язкові правила, які приймаються та охороняються державою. Діти виправляють помилки Вогника

Вчитель:


- Молодці допомогли Вогнику. Він вдячний і пропонує вам пограти.

III. Фізкультхвилинка у вигляді будь-якої рухливої гри.

IV. Вчитель:
Ми тільки що згадували, що таке особистість і з’ясували, що це людина зі своїми думками, почуттями, ідібностями. Життя і здібності кожної людини – велика цінність для всього людства. Саме тому кожна людина має право на повагу до себе. Повага до себе, знання своїх прав, своєї цінності називається гідністю. (Діти кладуть до „скриньок“ таблички „Гідність – повага до себе, знання своїх прав і своєї цінності“.)

Висновок.
Отже, кожна дитина має право на гідне ставлення до своєї особистості.

Бесіда:


1. Чи люблять вас батьки?

2. За що вони вас люблять?

З Як ви гадаєте, якби ви були менш розумними, менш слухняними, менш красивими, перестали б вашібатьки любити вас?

Висновок.
Ваші батьки люблять вас не за якусь певну рису, а тому, що ви їхня дитина. Кожна дитина має право на батьківську любов. Коли ви виростите і будете батьками, ви теж будете любити своїх дітей. 14 лютого завжди відзначається День Святого Валентина. Це свято любові до рідних, близьких людей. Цього дня можна надсилати „валентинки“ (листівки у вигляді сердець) тим, кого любиш. Ми не будемо з вами чекати 14 лютого, зробимо „валентинки“ зараз.

Вчитель роздає аркуші з контуром серця. Напишіть, кого ви любите і поважаєте. Можете придумати для нього якесь привітання.

V. Перегляд малюнків і обговорення.

VI. Фізкультхвилинка.

VII. Вчитель:
Якщо кожна дитина – це особистість, то вона має право на особисте життя. Хлопець чи дівчина можуть обирати собі друзів.Ніхто не має права їм наказувати: з цим не дружи, таку музику не слухай, думай тільки так, а не інакше. Звичайно, це не означає, що батькам може бути все рівно з ким ви дружите, де буваєте, як одягаєтесь. Вони можуть порадити, переконати, пояснити вам, що їм не подобається у вашій поведінці. Але ніхто не має права втручатися і переробляти життя людини. Інколи це призводить до великого лиха.

Гра „Казка -Підказка“. Уривок з казки „Царівна Жаба“: Навіщо ти, Іване-царевичу, спалив мою жаб’ячу шкіру. Шукай мене тепер в тридев’ятому царстві, у Кощея Безсмертного.

Бесіда


1. Яке право порушив Іван-царевич? (На особисте життя, таємницю). Висновок. Якщо ставитися до дитини з любов’ю, повагою, поважати її право на особисте життя, таємницю, то дитина стане розумною, вільною, толерантною дорослою людиною.

Д/з.
Намалювати промінець, подарувати „валентинку“ тому, про кого написав.

Урок №5. Всі діти мають право на повноцінне харчування і надійне житло


Мета:
дати розуміння важливості цього права, пам’ятати, що таке повноцінне харчування і надійне житло; на основі українського законодавства пояснити як реалізується право на житло.

Обладнання:
м’яч, „Whiskas“, карта-схема – „Цікава географія“

Хід уроку.


I. Обговорення д/з.

II. Фізкультхвилинка.

III. Вчитель:
Діти. сьогодні Вогник познайомить нас з правом, без якого неможливе життя. Це – право кожної дитини на повноцінне харчування і надійне житло. Вогник вирішив вам нагадати загадку. У нього у сумочці те, чим треба годувати своїх домашніх Мурок і Барсиків. Як ви гадаєте, що там? (Може бути „Whiskas“, малюнок м’яса, риби.) Це повноцінне котяче харчування. Чому? (Можливі відповіді - тому що подобається кішці, корисне, багато вітамінів.) А що таке повноцінне харчування для людей? Зараз пограємо і побачимо, чи ви про це знаєте.

Гра в м’яч. Хто отримує м’яча, той відповідає.


1. Корисно об’їдатися цукерками та тістечками. Так чи ні?

2. Ви повинні їсти 16 разів на день. Так чи ні?

3. Ви повинні вживати корисну та свіжу їжу, яка зберігає ваше здоров’я. Так чи ні?

4. Ви повинні їсти різноманітні продукти - м’ясо, рибу, молоко. Так чи ні?

5. Вам корисно їсти тільки макарони. Так чи ні?

6. Ви повинні їсти більше овочів та фруктів, тому що в них багато вітамінів. Так чи ні?

7. Корисно їсти смажену масну їжу. Так чи ні?

Висновок:
Отже, дітям корисно їсти різноманітні свіжі продукти: молоко, рибу, м’ясо. Не можна вживати якийсь один продукт, тоді ваш організм не отримає потрібних йому речовин. Треба їсти більше овочів то фруктів, тому що там багато вітамінів. Не можна їсти солодощі надмірно, бо це шкодить зубам і шлунку. На жаль, на світі є багато місць, де не вистачає продуктів харчування, особливо в країнах Африки. Там (в Сомалі, Руанді, Ліберії тощо) - справжній голодомор. (Можна використати карту-схему Африки). В нашій країні багато дітей не отримують повноцінного харчування, вживають одноманітну і некорисну, а інколи шкідливу їжу. Право дітей на повноцінну їжу ще не виконується так, як треба.

Не менш важливим є право на житло. Про нього теж сказано в Конвенції ООН про права дитини. Дах над головою потрібен кожній людині. Маючи його, вона почуває себе набагато впевненіше, може створити сім’ю. Право на житло записано і в законах України. Людина може збудувати дім, купити квартиру. ( Демонстрація малюнків). Якщо людина не має коштів, інколи держава може надати житло. Але це буває рідко. Яке повинно бути житло, дім? (Теплим, зручним, надійним.) Тобто не таким, яку героїв однієї казки.

Гра „Казка -Підказка„. Уривок з „Казки про 3-х поросят“, демонстрація ілюстрацій.

Бесіда.
3 чого будували свої хатки Ніф-Ніф, Нуф-Нуф, Наф-Наф? Чий дім був надійнішим? Як називав свій дім Наф-Наф? (фортеця)

Вчитель:
справжній надійний дім повинен бути фортецею. У англійців є навіть прислів’я „Мій дім – моя фортеця“. Хочете дізнатися, яке житло було у різних народів, давайте зіграємо в „Цікаву географію“. Треба розташувати (на мапі) житло різних народів. Є підказки: на житлі і на мапі є однакові назви. Це означає, що цей дім саме цієї місцевості.

От тепер для Вогника право на житло і повноцінне харчування, записане у Конвенції про права дитини, здійснилося.

Д/з.
Намалюйте, у якому домі ви хотіли б жити. „Дім, який збудую я“.

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль