версія для друку

Громадянська Освіта, 2000,  №27
Різне, Релігія і школа

Літні табори та школи ІНФОРМАЦІЙНо-методичного центру „Дебати“

05.12.2000
„Країна молодіжного лідерства“

У липні 2000 року ІМЦ "Дебати" спільно з Всеукраїнською асоціацією уповноваженої освіти та комунікацій проводили літній навчальний табір "Країна молодіжного лідерства". Вперше в такому таборі приймав участь Чернігівський дебатний клуб "Фенікс". Враження від 2-тижневої роботи надзвичайні. Але одне з них стосується саме дебатів. На протязі 3-х днів у таборі проводилися навчальні дебати на тему: "Діти в Україні захищені законодавством". 20 команд дебатували "за" і "проти" цього твердження. Учасники і учасниці команд перегорнули безліч документів, статей, шукали консультації у правників, аби знайти аргументи та докази на підтримку своєї точки зору. Не одна година була витрачена на побудову промов. А коли у фіналі змагань найсильніші промовці виголошували їх, зал зустрічав оплесками кожного і кожну. На мою думку цей пошук і є найкращим чинником гри для справи громадянської освіти. А співпереживання промовам на тему прав дитини - прекрасним результатом роботи.

Особисто для нас було приємним і те, що наша команда була названа однією з кращих. Тетяна Боровик, Олена Бардіна, Женя Карпенко стали одними з кращих промовців табору. Мабуть це тому, що всі вони є членами правозахисної групи молодіжної організації і тема захисту дітей в нашому законодавстві їм досить знайома.

Дебати ще раз підтвердили, що правові знання навіть в грі перетворюються у частину світогляду і громадянська освіта оточує нас всюди, а не тільки в навчальних закладах.

Ігор Сущенко, координатор правозахисної групи „ЗОНТ“, м. Чернігів


Літня школа за програмою „Практичне право“


З 16 по 23 серпня цього року в Пущі Водиці під Києвом завдяки організації Інформаційно-методичного центру (ІМЦ) „Дебати“ та за підтримки Міністерства освіти і науки України, Міжнародного фонду „Відродження“ та Інституту відкритого суспільства (США) відбулась літня школа за програмою „Практичне право“. Учасниками і учасницями цієї літньої школи були, в основному, вчителі і вчительки загальноосвітніх шкіл, гімназій, ліцеїв з усіх регіонів України. Це були, здебільшого ті педагоги, які не тільки самі по-новому, ефективніше намагаються й уже проводять свої уроки, але й готові завжди поділитися своїм досвідом роботи зі своїми колегами.

Програмою літньої школи було передбачено вироблення і засвоєння методики викладання за програмою „Практичне право“ у 8 класі загальноосвітньої школи, проведення практичних занять з метою створення експериментальних майданчиків для апробації програми в школах та інших середніх навчальних закладах України.

Дуже важливим моментом занять в літній школі я вважаю їх чітку спланованість і спрямованість, наявність, зокрема, конкретних правил поведінки на цих заняттях (бути позитивними, не критикувати себе і інших, добровільність виступу і т.д.).

Не менш важливою особливістю занять в цій школі стала їх демократичність і направленість на розкриття найкращих індивідуальних якостей кожного учасника (і кожної учасниці). Наші викладачі і викладачки, які, в основному, входять в авторський колектив навчального посібника „Практичне право“, спілкувались з нами досить невимушено і відкрито. Вони стали для нас не тільки наставниками, але в першу чергу колегами, а тому й „заслужили“ від нас, здебільшого, звертання до них по імені, а не більш якось офіційно і звично в таких випадках.

Ще одним цікавим і необхідним моментом роботи літньої школи я вважаю її практичну направленість на досягнення результату. На її заняттях кожен учасник і кожна учасниця змогли побувати як в ролі вчителя або вчительки, так і в ролі учня або учениці, а тому мали можливість з різних сторін оцінювати плюси і мінуси запропонованих уроків.

Своєрідними кураторами літньої школи були керівник програми „Практичне право“ для середніх навчальних закладів, професор кафедри соціальної педагогіки Київського Інституту внутрішніх справ п. Олена Пометун та директор програми ІМЦ „Дебати“ п. Ела Ламах. Їм учасники і учасниці висловили особливу подяку за добру організацію роботи школи.

За час проведення літньої школи її відвідав чільний представник Міносвіти п. Павло Полянський, засвідчивши підтримку зусиль організаторів і організаторок, учасників і учасниць літньої школи по впровадженню і розвитку програми „Практичне право“ в середніх навчальних закладах України.

ІМЦ „Дебати“ зумів також всім бажаючим наочно показати механізм проведення справжніх дебатів та надав додаткову інформацію в друкованому вигляді щодо їх організації.

В останній день роботи літньої школи кожний і кожна з її учасників і учасниць досить нетрадиційним, цікавим способом отримали сертифікати, які засвідчують, що майже в усіх областях України появились фахово підготовлені спеціалісти за програмою „Практичне право“. Взагалі-то нетрадиційність була також характерною рисою роботи літньої школи. На цьому можна було б завершити розповідь, але...

В перший же день роботи школи учасники і учасниці висловили свої очікування від її діяльності. В цих очікуваннях є і бажання набути нових знань, досвіду, інформації, натхнення на роботу, але разом з тим не менш поширеним серед висловлювань було бажання зустрічі з колегами, старими друзями, здобуття нових друзів, бажання простого людського спілкування. Власне, чого не очікували учасники і учасниці літньої школи, так це, напевно, такої нестерпної, ледве не сорокаградусної жари в кінці літа. Але ми це все успішно перетерпіли, перенесли, перебули. Ми, можливо, на ці всі нелегкі погодні умови й не так часто звертали увагу. Тут промовистим є той факт, що люди різного віку, педагогічного досвіду, з різних місцевостей України, майже невідомі один одному до цього, за такий короткий час зуміли стати добрими знайомими чи й друзями. Часто складалося враження, що ми давно вже знаємось. А допомогла зробити ці чудеса тільки така прекрасна мета, ідея й уже реальність, як програма „Практичне право“, яка дорослих перетворює в дітей, а дітей в дорослих, але обов’язково всіх, хто вірить в неї, робить щасливими і впевненими в собі.

Від’їжджаючи додому, учасники і учасниці літньої школи, яка завершилась, не говорили один одному „Прощай“, вони говорили „До зустрічі!“ А що ця зустріч відбудеться досить скоро, ні в кого не виникає сумніву, так як вже є попередня домовленість на початку листопада цього року обговорити перші кроки, перші успіхи і прорахунки в роботі експериментальних майданчиків, які працюватимуть за програмою „Практичне право“ по всій Україні.

Олег Фецяк, вчитель правознавства та історії СШ№7, м. Борислав Львівської обл.

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль