Мілітаризація освіти в окупованому Криму

20.03.2018
автор: Олег Охредько
джерело: education-ua.org

Російська Федерація в ХХІ ст. стрімко рухається шляхом перетворення на тоталітарну державу. Основним напрямком в освітній сфері, у сфері державної політики в молодіжній та дитячій площині стала мілітаризація. Росія йде декількома шляхами щодо мілітаризації освіти й роботі з дітьми та молоддю. Основний шлях – це державна система освіти.

У сфері загальної системи навчання впровадження мілітаризації в основному відбувається через патріотичне виховання. Патріотичне виховання не є «знахідкою» Росії. Шляхом побудови системи патріотичного виховання йдуть багато держав, але нам потрібно дивитися на зміст системи, наповнення контенту та методи, які використовуються на окупованих територіях. Показово, що уже в грудні 2014 р. з’являється «Концепция патриотического и духовно-нравственного воспитания населения в Республике Крым» та безліч документів на її виконання (планів, заходів, програм).

За останні півтора року окупаційна влада витратила мільйони рублів на проведення заходів «патріотичного» характеру. Відсоток дітей, які вступили до воєнізованої дитячої організації Юнармія в анексованому Криму найбільший, мережа її осередків тут найрозвинутіша.
Чому так? Усе дуже просто – в окупованому Криму російська влада створює воєнізовані дитячі загони з метою утримання цієї території.

«Мілітаризація» кримських дітей

У Радянському Союзі була чітка система підготовки молоді до майбутньої служби в лавах радянської армії, особливо для підготовки офіцерів через мережу суворовських та нахімовських училищ. Після розпаду СРСР в державах, які утворилися, цю систему продовжували калькувати. Проте невдовзі, в Російській Федерації почали виникати й інші структури – своїми шкільними навчальними закладами вирішили «завести» МВС, МНП та Прикордонна служба ФСБ. Буквально протягом декількох років виникають окремі заклади на балансі цих служб, куди почали тягнутися юнаки. Але на цьому створення мілітаризованих закладів та класів не завершилося – і по всій Росії почали виникати (і продовжують утворюватися) кадетські класи вже в системі Міністерства освіти Росії.

Окупація Російською Федерацією українського Криму привело до перенесення всієї державної «машини» і на анексований півострів. Не залишилася осторонь і мілітарний напрямок. На початок 2017 р. в тимчасово окупованому Криму вже діє 12 кадетських класів. І знов таки калькуючи «старших братів» кадетські класи відкривають або патронують різні установи. Так в сімферопольській школі №28 діє кадетський клас під патронатом окупаційного МВС в Криму. Ще один «спеціалізований» клас відкрився у вересні 2017 року на базі Сімферопольської академічної гімназії (колишня Українська школа-гімназія). На цей раз 26 п’ятикласників почали навчатися в кадетському класі Міністерства з надзвичайних ситуацій Росії.

З вересня 2017 р. запрацював ще один «спеціалізований» клас в окупованому Криму – це кадетський клас Слідчого Комітету Росії. Відкриття спеціалізованого класу не перші кроки СКР в цьому напрямку – влітку 2017 р. в дитячому таборі «Артек» відбулось декілька «спеціалізованих» змін «Юний слідчий».

Окрім того російські окупанти швидко «переназвали» українські військові навчальні заклади на анексованому півострові. Так, уже в лютому 2015 р. Рада Міністрів окупованого Криму перетворила Кримський республіканський інтернет-ліцей з підсиленою військово-фізичною підготовкою (відкритому в 2001 р.) у Державний бюджетний загальноосвітній заклад Республіки Крим «Кадетська школа-інтернат «Кримський кадетський корпус». І сотні українських ліцеїстів «перетворилися» російських кадетів.

Але не тільки силові державні органи Російської Федерації відкривають свої «дитячі філії». У багатьох «окраїнних» територіях Росії ще з 90-х років ХХ ст. йшло відродження та розвиток козацького руху. «Новонароджений» російський козацький рух не обійшов увагою і шкільний простір. Перші козачі навчальні заклади виникають на базі звичайних шкіл в «козачих» регіонах, в Ростові-на-Дону, Новочеркаські та інших «козачих» містах. У результаті поширення «козацької» освіти тільки на Кубані(в Краснодарському краї) зараз працює декілька тисяч козачих класів, в яких навчається понад 63 тисячі дітей.

Російський козачий рух, який активно підтримується державою, не залишив осторонь український Крим. На півострові виникають так звані «козачі» організації. Перший козачий навчальний заклад був заснований Ялтинським козачим куренем в с. Белоглінка Сімферопольського району ще у … 2004 році.

Ось як визначали свою мету засновники (подається мовою оригіналу):

«Основная цель создания Корпуса была в противодействии насильственной украинизации в учебных заведениях и воспитание казачьей молодежи в традициях казачества, преданности православной Вере и жизненных устоев русского народа. 10 лет кадеты кроме украинского варианта истории изучали историю СССР, факультативно изучали историю Великой Отечественной войны, кадетам доводилась информация альтернативная официальной, объяснялись многие вопросы политики и предыстории мировых конфликтов».

І якщо врахувати, що набір до «козачого» навчального закладу проходив з 6 класу, то напередодні окупації відбулося вже декілька випусків козачат.

Окупаційна влада в Криму у вересні 2016 р. на базі Сімферопольської школи-ліцею №10 відкрила перший на анексованому півострові козацький клас, в якому навчається 36 «козачат та козачок».

У серпні 2017 року окупаційна структура - Держкомнац (Державний комітет у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян республіки Крим) Ради Міністрів анексованого Криму замовила 83 комплекти форми кубанських козаків на 870 тисяч рублів. За словами так званого отамана Кримського козачого округу Володимира Миронова, в майбутньому планується відкрити ще з десяток класів, а помічник голови окупаційної Ради міністрів Криму з питань козацтва Антон Сироткін пояснював російським журналістам, що в сусідній Кубані такі класи є у всіх загальноосвітніх закладах, так що Криму є на кого орієнтуватися.

Ще одним напрямком «мілітаризації» дітей стають різноманітні змагання та святкування. Так, 8 вересня 2017 р. в Севастополі на території одного з кластерів майбутнього військово-патріотичного парку "Патріот" відбулися військово-спортивні ігри. У змаганнях взяли участь 50 команд зі шкіл Севастополя, Криму та табору «Артек». Діти долали смугу перешкод, виконували нормативи «Готов к труду и обороне». А після змагань, за традицією, були виступи військових з показовими діями. Кількість «визначних дат», пов’язаних з військовим минулим зростає, і кожна така «червона» дата відзначається військовими інсценуваннями, концертами та парадами, з обов’язковою присутністю військових, представників російського або «кримського» козацтва, ветеранів та учасників військових дій на сході України. Навіть негода не завадила відзначити 23 лютого в 2018 р. в Севастополі черговою демонстрацією зброї. Військові окупантів на площі Леніна демонстрували зброю, активно залучаючи до цього дітей.

«Юнармія»

Розпад Радянського Союзу, припинив існування всіх державних «радянських» структур і систем, в тому числі й дитячих та молодіжних.
Спроби створити державні дитячі та молодіжні організації в Російській Федерації приймалися практично з самого початку її існування. Це були культурологічні та спортивні, політичні та економічні проекти. Політичні проекти, такі як «Молода гвардія», «Наші», «Росія молода» були вузько направлені та не мали широкого поширення. Відроджена «піонерська» організація – «Союз піонерських організацій – Федерація дитячих організацій» (СПО – ФДО), хоча й отримувала певну державну підтримку, проте масовою стати не змогла (на кінець 10-х років ХХІ ст. декларувалося біля 4 млн членів СПО-ФДО, проте скоріш за все ця цифра є перебільшеною).

Російська влада зрозуміла, що втрачає величезний ресурс і почала створювати державні дитячі організації, які імплементувалися в державну систему. У жовтні 2015 роках указом президента Російської Федерації створюється «Російський рух школярів» («Российское движение школьников»), який використовує організаційну форму піонерії. З вересня 2016 року вже запрацювало 200 пілотних шкіл РРШ (РДШ) і цей рух зараз активно поширюється. Проте це був все ж таки не той напрямок, який би дозволив формувати надійну опору російської влади.

Тому на початку 2016 року, в рамках державної програми «Російського руху школярів» (ще до початку розгортання самого РРШ), міністр оборони Російської Федерації Сергій Шойгу ініціює створення нового направлення - Всеросійського дитячо-юнацького військово-патріотичного руху «Юнармія» (Всероссийское военно-патриотическое общественное движение Юнармия (ВВПОД). «Ініціатива» була стрімко підтримана на всіх рівнях і дуже швидко почала оформлюватися коштом Міністерства оборони Росії, ДТСААФ (Добровільне товариство сприяння армії, авіації і флоту) – (Добровольное общество содействия армии, авиации и флоту (ДОСААФ) та ЦСКА (Центрального спортивного клубу армії).

Установчий зліт Юнармії пройшов вже 28 травня 2016 р. на майданчику парку «Патріот» в підмосковній Кубинці. Зліт зібрав близько 500 делегатів з усіх 85 російських регіонів, в ньому взяв участь міністр оборони РФ Сергій Шойгу. А 29 липня 2016 р. юнармійський рух отримав державну реєстрацію і з того часу почалося створення оргструктур по всій Росії. Таким чином з’явилася дитяча воєнізована організація, яка має зовнішні ознаки демократичної спілки, проте, якщо подивитися прискіпливіше, є ще однією державною структурою, яка працює з дітьми.

Юнармію очолює Головний штаб, який складається з дорослих. Що це декоративна структура зрозуміло з його складу – олімпійські чемпіони та коміки (наприклад, Галустян), телеведучі-продюсери (Канделакі) та вчені-мандрівники (Чілінгаров), кінорежисери та спортивні коментатори, і навіть дочка міністра оборони (Ксенія Шойгу) – керують тисячами юнаків.

Для штабу Юнармії був виділений історичний будинок в центрі Москви. Відділення дитячої мілітаризованої організації є у всіх суб’єктах Російської Федерації.

Структура руху прив’язана до місць дислокації військових частин, військово-навчальних закладів, інфраструктури ДТСААФ і ЦСКА. Від Міноборони Росії рух курує статс-секретар - заступник Міністра оборони Росії.

Окреме місце займає уніформа, яку розробляли відомі дизайнери. Червоні берети та футболки (поло), форма та інші атрибути притягують погляди не тільки дітей, а й дорослих. Частина юнармійців отримує форму безкоштовно, проте її можливо придбати у «Воєнторзі» (комерційна організація, яка займається мілітаристським напрямком і поширює футболки із «зеленими чоловічками», «вежливими людьми» та іншими атрибутами «руської весни»). Вартість комплекту складає біля 20 тис. рублів.

З 1 вересня офіційно розпочалася діяльність цієї мілітаризованої дитячої організації . Проводяться військові навчання (із використанням справжньої зброї та бойової техніки), табори та зльоти, волонтерська та громадська діяльність охопила всю країну. Ведеться активна рекламна кампанія. Друкується щотижнева газета (наклад 10 тисяч екземплярів) та журнал (наклад 5 тисяч примірників).
Юнармійців активно залучають до всіх помпезних офіційних заходів. Так, 9 травня 2017 р. 240 юнармійців взяли участь у параді в Москві на Красной площі.

Чисельність хлопців та дівчат, які одягають червоні берети й приносять присягу зростає. 85 регіональних штабів та біля 2 тисяч місцевих відділень розкинули щупальці по всій Росії. Поспіх, з яким створюється структура Юнармії вражає, часто юнармійські відділення виникають паралельно або замінюючи громадські або державні організації. Навіть в дитячій школі-студії ансамбля пісні та танцю ім. А. В. Александрова було створено відділення юнармійців, які нещодавно виступали на святковому концерті в Державному Кремльовському Палаці.

На початок березня Юнармія вже налічувала біля 210 тисяч юнаків та дівчат. Діяльність Юнармії в багатьох випадках, - це дещо осучаснене радянське минуле з його військово-спортивними рухами («Зарница», «Орльонок»), почесними вартами тощо.

У цілому в юнармійскій системі дуже активно використовують різні «героїзовані» моменти радянського минулого, частіше всього – часів Другої Світової війни (періоду, який отримав назву в радянські часи – Великої Вітчизняної війни). Звісно ж, військово-дитяча організація Юнармія не могла забути окупований Крим. За день до отримання офіційного свідоцтва про реєстрацію, відбулася презентація кримського відділення Юнармії, яку проводило … окупаційне Міністерство освіти.

За його підтримки, ще у червні місяці (практично за два місяці до реєстрації) окупанти вже створили регіональне відділення Юнармії на анексованій території. А починаючи з 1 вересня 2016 р. почалася активна діяльність Юнармії на всій території тимчасово окупованому Криму. Перше приймання до лав «Юнармії» відбувалося з величезною помпезністю за підтримки всього окупаційного керівництва.
У Севастополі близько 1,5 тис. юнаків, після показових виступів морських піхотинців, отримали значки юнармійців від курсантів морського училища. На площі була розгорнута виставка військової техніки.

Зараз юнармійський рух в тимчасово окупованому Криму активно поширюється. І це не дивно, адже кримське відділення «Юнармії» створено за підтримки колобараційного Міністерства освіти, державної бюджетної установи РК «Кримпатріотцентр», Громадської палати РК, «Народного ополчення Республіки Крим», Сімферопольської міської Спілки ветеранів війни, праці та військової служби, Кримського регіонального відділення ДТСААФ, військового комісаріату Республіки Крим. За наказом севастопольського очільника загони «Юнармії» були створені в усіх закладах освіти м. Севастополя (уже восени 2016 р. осередки Юнармії були відкриті в 55 севастопольських школах).

Схожа ситуація відбувається по всьому окупованому Криму. Так, наприклад, створено військово-патріотичний центр «Юнармія-Крим Роздольненського району» при відділі освіти, молоді та спорту окупаційної Адміністрації Роздольненського району.
В Євпаторії юнармійський осередок створений на базі громадської організації «Федерації кунг-фу Крима», а в Джанкої на базі Автономної некомерційної організації «Центр військово-патріотичного виховання і науково-технічної творчості молоді «Сиваш». А з 2018 р. в окупованому Криму почне працювати цілорічний підлітковий «Табір героїв» військово-патріотичного руху «Юнармія» та Міноборони РФ.

Якщо порівняти діяльність юнармійців в Росії та в окупованому Криму то можливо побачити певні особливості.

По-перше, в Криму значно більшим є охоплення дітей у відсотковому відношенні (відносна кількість кримських юнармійців суттєво перебільшує загальноросійські показники). Наприклад, у Севастополі загони Юнармії діють в кожній школі й на сьогодні охоплюють близько 3 тис. дітей. Юнарммійські відділення є в усіх районах окупованого Криму.

По-друге, спостерігається особливо активна діяльність державних окупаційних органів в житті Юнармії. Засновниками кримської Юнармії стало окупаційне Міністерство освіти. А в Севастополі мілітаризованим дитячим рухом опікується окупаційний очільник міста.

По-третє, діяльність Юнармії повністю фінансується державою і для цього виділяють великі кошти. Один комплект форми юнармійця коштує біля 20 тис. рублів, і більшість школярів окупованого Криму отримують її безкоштовно. Тільки на «патріотичні» заходи в окупованому Криму в останні роки було виділене понад 2 млн. рублів. Окрім цього потрібно утримувати штат Юнармії, утримувати приміщення та нести багато інших витрат.

По-четверте, однією з основним із основних завдань кримської Юнармії є викорінення української ментальності та формування образу ворога з України. Якщо в Російської Федерації виховання побудовано на певних стереотипах ворогів («фашисти». «НАТО» та інші), то в анексованому Криму до стандартного набору «ворогів» додаються ще й «бандеровці». Тим паче, що серед «дорослих» учасників кримської Юнармії є представники тих, хто взяв участь в окупації Криму та бойових діях на сході України в Донецькій або Луганській областях.

По-п’яте, кидається в очі особлива увага російської влади саме до кримської Юнармії. Керівник ЦСКА М. Баришев заявив, що головний спортивний клуб російської армії та його активісти «впротную занялися военно-патритическим воспитанием молодежи в Крыму».

Підбиваючи підсумки потрібно констатувати:

1. Російська Федерація активно просувається по шляху створення тоталітарної держави. Створення воєнізованої молодіжної організації Юнармія ще раз підтверджує тоталітарний шлях розвитку Росії.

2. Активна діяльність Юнармії в тимчасово окупованому Криму суперечить основам міжнародного гуманітарного права.

3. Методи, які використовуються під час діяльності Юнармії повністю маніпулятивні й суттєво впливають на дитячу психіку.

4. Створення та діяльність Юнармії в анексованому Криму має чітку антиукраїнську спрямованість (звісно, про це не пишуть в офіційних документах).

5. Після звільнення окупованого Криму у нас виникне велика проблема з реадаптацією дітей, які пройшли через юнармійський рух.

Основне питання, а що робити нам у цій ситуації?

Перш за все нам не слід забувати, що кримська земля – це територія України, і діти, які знаходяться там – це українські діти, яких сьогодні Росія перетворює на яничарів.

Тож, зараз нам варто зробити принаймні три наступних кроки:

1. Терміново потрібно підняти питання на міжнародному рівні щодо мілітаризації освіти та деструктивного впливу на дітей на окупованій території.

2. Правоохоронним органам України теж слід звернути увагу на проблему. Прокуратура АР Криму повинна відкрити карні справи щодо залучення дітей анексованого Криму до мілітаризованих організацій.

3. Міністерству інформації, Міністерству освіти України й іншим державним органам слід розгорнути пропагандистську компанію, яка б роз’яснювала ситуацію для громадян України, що залишилися на окупованій території.


Олег Охредько, експерт та аналітик Центру громадянської просвіти "Альменда"

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль