версія для друку

Громадянська Освіта, 2013,  №12

Відгуки на статтю «Права вчителя та громадський рух «За якісну освіту»

12.04.2013

Відгуки на статтю «Права вчителя
та громадський рух «За якісну освіту»

Перш ніж познайомити читачів з відгуками на статтю, що була надрукована у попередньому випуску бюлетеня, коротко нагадаю її основні положення.

Безправне становище та низький соціальний статус вчителя, свавілля з боку органів управління освітою, які часто не стільки допомагають, скільки заважають вчителю в його роботі з дітьми – це те, що фатальним чином відбивається на якості освіти та призводить до подальшої деградації всієї української системи освіти.

Як завжди, в галузі освіти протидіють жива та мертва тенденції. Зараз певну перевагу має мертва тенденція, яку нав’язує застаріла бюрократична система управління, неспроможна відповісти на виклики часу. Ситуація не зміниться, якщо невеликим та розрізненим групам людей, які давно активно намагаються зрушити систему з мертвої точки, не прийде на допомогу більш широкий загал небайдужих громадян.

Громадянське суспільство, зокрема – правозахисна спільнота, керуючись загальними суспільними інтересами, має допомогти освітянам самоорганізуватись для противаги та відсічі проявів свавілля з боку органів управління (які іноді ведуть себе просто як органи знищення освіти), а в перспективі – для рівноправної та більш плідної співпраці з реформованими органами управління.

Освітяни, мабуть, краще знають, що треба змінити в першу чергу. Правозахисники, як люди більш вільні та незалежні, вміють вимагати та тиснути. Я уявляю, наприклад, кампанію «За оптимізацію паперової звітності» та пікети біля управлінь освіти з плакатами «Управління освіти! Допомагайте, а не заважайте навчати дітей!» і т.ін.

Першим кроком має бути створення ініціативної групи для обговорення стратегії та, в її рамках, планування окремих взаємодоповнюючих проектів. Потім кожним проектом займатиметься окрема робоча група. Але на всіх етапах треба залучати до обговорення та співпраці якнайширше коло зацікавлених громадян – освітян, батьків, правозахисників, журналістів і т.д.

Одним з перших проектів може бути створення інформаційного ресурсу, на якому провідні експерти на постійній основі, а також всі зацікавлені громадяни (із забезпеченням, коли потрібно, конфіденційності та розумної модерації) зможуть відверто висловити все, що вони думають з приводу ситуації в системі освіти. Треба продумати та забезпечити умови, за яких цей ресурс буде дійсно постійно активним і плідним.

Паралельно має бути створена система постійного моніторингу системи управління освітою, який включатиме соціологічне опитування якнайширшого кола учасників навчального процесу та представників управління освітою різного рівня (на умовах конфіденційності) із запитаннями, які стосуються вертикальних відносин у системі освіти. Це дозволить виявити конкретні проблеми, навколо вирішення яких забажають та зможуть об’єднати зусилля більшість освітян, батьків та організацій громадянського суспільства.

Функції «Центру правової допомоги в системі освіти» не повинні обмежуватись рамками «питання – відповідь». Розвиток кожної ситуації має простежуватися та супроводжуватись до кінця. Особлива увага має приділятись вертикальним відносинам «начальник»–«підлеглий» та «школа – органи управління». На основі конкретних випадків мають бути створені типові ситуації для широкого обговорення та навчання. Аналіз типових ситуацій може виявити вади системи, наслідком чого мають бути вимоги певних системних змін.

Володимир Каплун

Оксана Дрєпіна:

Об’єднання зусиль – будь то мережа, коаліція чи рух – це завжди добре. Наша організація як грантер Освітньої програми МФВ познайомилася з НДО Івано-Франківська, Донецьку, Вінниці, що надають правову допомогу вчителям. Навіть є ініціатива он-лайн юр консультацій http://www.osvitaua.com/shkilniy-svit/konsultaciya-dlya-osvityan/index.html/ Однак є проблема: дуже малий відсоток вчителів навіть по інтернет бояться задавати питання та активно діяти. Результати цих консультацій та нашої діяльності це доводять.

 

Олег Охредько

Вітаю Володимир! Тема, яку підіймаєш дуже важлива! Проте існує декілька моментів на мій погляд:

– Готовність вчителів боронити свої права під великим питанням – на жаль школа залишається останньою барикадою комунізму – вибори показують це, особливо це характерно для сільських шкіл.

– Будь-який рух потребує ресурсів – людських та матеріальних. Якщо з людськими ресурсами не дуже велика проблема (як казав В.І.Ленін про маленьку партію революціонерів-професіоналів). На сьогодні можливо знайти вчителів, готових відстоювати ідею. А от проблема з матеріальним забезпеченням дуже велика.

– Дійсно першим кроком найкраще підходить Інтернет-ресурс. Він зможе розпочати дію. Але подивись, кількість відвідувачів сайтів програми «Розуміємо права людини» та інших. Створення сайту потребує його розкрутки, а правда життя показує, що вчителі не дуже активно користуються Інтернетом. Проте починати потрібно з чогось і твоя ідея дуже цікава..

– Центр правової допомоги знов таки може працювати в он-лайн режимі і потрібно бути готовим до анонімних запитань. Краще викладати інформацію про питання, а також зробити сторінки для роз’яснення останніх нововведень держави і їх правове забезпечення. Проте для цього центру потрібен обов’язково юрист, який орієнтується в освітній сфері, а то дуже часто на освіту переносять інші юридичні лінії, а освіта має багато нюансів.

– Можливо першими кроками було б створення невеликої групи, яка б почала займатися проблемами правового нігілізму в освіті серед вчителів. І бути готовим до того, що Інтернет ресурс не буде мати велику аудиторію. Може розглянути питання випуску невеликої кількості порадників з правовими питаннями.

Ще раз – ідея дуже гарна і була потрібна вже позавчора! Буду готовий допомогти в міру власних можливостей.

Думаю ще потрібно додати питання створення мережі через Фейсбук та інші мережі.

І останнє – щодо аналітики – на жаль думаю що тут потрібний матеріальний ресурс – потрібно щоб працювали фахівців і була можливість запитати за результат і терміни. А саме головне – якість матеріалу. Фахівців на жаль в Україні не багато і безкоштовно працювати постійно вони не погодяться. Хоча можливо спробувати співпрацю з центром Полянського та інших.

…Потрібно шукати грант для початку діяльності. Можливо декілька варіантів – проведення семінару для вчителів, які зацікавлені правовою освітою (саме вчителів), створення ресурсу з правових питань - простіше всього постійно моніторити сайти профспілок (наприклад, http://www.pon.org.ua/pravovy-zahyst/pytannja-ta-vidpovidi ) і зібрати відповіді в одному місці (проте потрібно, щоб хтось займався цією справою). Окрім того потрібно поширити інформацію про таке місце - а оце вже проблема, тому що звичайний вчитель не дуже читає інтерент (та й такі видання), хіба через платну рекламу в освітніх виданнях. Можливо й друкований ресурс, проте він буде застарівати у звязку із змінами законодавства, хоча як рекламний матеріал (відповідь на одне два загальних питання, напрклад комплектація або виплата добових чи відпускних, розрахунок відпускних) на 2-3 аркушах з рекламою ресурсу. Знов таки - потрібна хоча б пару людей, які будуть постійно підтримувати такий ресурс. можливо подумати про мережу блогів (наприклад нещодавно посольство США надавала гранти на розвиток мережі блогів).

 

Олександр Войтенко

Привіт, Володимире! Ми вже говорили з Вами, що проблема не просто актуальна і важлива, а й така, що може вирішуватися за умови координації зусиль та постійній ініціативі координаційного ядра.

Маю кілька своїх міркувань з приводу Ваших ініціатив:

1.      Найбільше протиріччя вбачаю у ідеї об’єднання кількох зацікавлених сторін у єдиний рух. Мені видається, що мотивація до змін у вчителів та батьків і учнів дещо різна, а іноді може бути й конфліктна у пріоритетах. Маючи різні спонукальні мотиви, що виникають з різного типу домагань, ці групи не лише по різному можуть бачити шляхи вирішення проблем, їх пріоритетність, але й взагалі не розуміти їх чи не поділяти. Тому координація такого об’єднання може бути проблематичною і мі-стити в собі деструктивні, конфліктні момент Можливо, це може бути кілька об’єд-нань, чиї зусилля координуються створеною Радою.

2.      Щодо Центру правової допомоги – його існування може бути ефективним за умови підготовки хоча б невеликої групи юристів, які добре знаються як на питаннях правового регулювання в освітньому просторі так і у питаннях, пов’язаних з правами людини і їх захистом. Такі юристи потрібні як для консультування, так і для напрацювань рекомендованих алгоритмів дій у типових ситуаціях порушення прав, створення шаблонів звернень, запитів, скарг чи позовних заяв. Це стосується як проблем, що виникають у педагогів так і проблем, з якими зіштовхуються батьки і учні. Робота такого центру змогла б з часом, накопичивши інформацію про стан справ, віднайти й спільні інтереси усіх трьох груп, продемонструвати і зробити зрозумілими для всіх необхідність спільних дій та об’єднання.

3.      Координаційна рада громадського руху «За якісну освіту» дещо дублює фу-нкції Центру. Але головним протиріччям все ж таки є різні мотивації до змін їх три-валість та сталість. Адже вчитель зацікавлений у змінах зараз та у перспективі, в той час як батьки чи учні, в першу чергу, зацікавлені в змінах тут та зараз. Далеко не завжди батьки чи учні можуть сформулювати і побачити системні проблеми освіти, розуміти шляхи їх вирішення, вони можуть видаватися їм не актуальними. Мені зда-ється, що сприяння батьківському рівню домагань у питаннях захисту прав людини в системі освіти – головне завдання на даний момент. Акумулювавши подібні запити з’явиться і можливість побачити системні проблеми і, відповідно, узагальнити пропозиції щодо законодавчих змін.   

 

Олександра Матвійчук

Центр Громадянських Свобод висловлює підтримку даній ініціативі та зацікавленість у співпраці у мірі наших можливостей.

 

Сергій Єрмошкін, колишній учитель, юрист

Абсолютно підтримую.

 

Олена Горбунова

Дякую за таку ідею. Буду рада допомогти у її втіленні. Особливо мене зацікавив пункт:

 "...Формулювання типових проблемних ситуацій, створення бази даних типових ситуацій, деякі з яких використовуватимуться як навчальні приклади та як предмет відкритого обговорення на спеціалізованих інтернет-майданчиках", – так як для простого вчителя (батьків чи учня) це буде найкращим "путівником" у вирішенні своєї власної проблеми на прикладі. Бо майже ніхто не хоче "світитися" без впевненості, що є вихід, а так знайшов подібну ситуацію з рекомендаціями фахівців і можеш діяти (якщо захочеш!).

 

«Сер Б.»

Мне кажется ваша идея интересной… Пока две, как мне кажется важные вещи. Думаю, что это очень важно, что предполагаемый центр правовой помощи, если я не ошибаюсь, не только для учителей, но для школ. Это позволяет не «сползти» в только социальные вопросы и трудовые права педагогов. И это позволяет не подменять собой профсоюзы учительские. Второе. Мне кажется, эту идею нужно дополнить взаимодействием с учительскими профсоюзами. Может в рамках такой стратегии стоит сделать анализ работы учительских профсоюзов. Подумать – как можно содействовать усилению их активности и влиянию.

 

Володимир Щербаченко

Ініціатива варта підтримки. Давно не вистачало такого узагальнюючого підходу до захисту якісної освіти.

Ми восени на семінарі обговорювали подібну ініціативну із громадсько-активними вчителями – попит на таку діяльність є.

 

Ольга Кучер

Инициатива- актуальная и эффективная! Нет дополнений, тем более – критических замечаний. Спасибо за инициативу Вашу. Поддерживаю целиком и готова оказать поддержку и помощь.

 

«Свет К.»

Идея с правами учителей хороша, но мне не верится, что эти стены можно пробить. Количество приказов, распоряжений и всякой прочей бумажной кутерьмы зашкаливает. Может, еще кто-то более конструктивно среагирует. Но главное, о чем все говорят – это бесконечные бумаги, отчеты, ненужные мероприятия и т.п. .

 

Ярослав Кічук (Одеська область)

Я підтримую цю ініціативу і готовий долучитися до цих проектів.

 

Віктор Громовий

Звісно, обома руками за щодо цієї ініціативи. Я вже пробував ініціювати і громадський рух і Маніфест громадсько-педагогічного руху "За свободу в освіті" писав. http://narodna.pravda.com.ua/discussions/4e6d05ad678cb/

На жаль, освітянська спільнота залишається вкрай пасивною, але "лупати сю скалу" потрібно.

 

«Директор»

На підставі Вашої статті «Права вчителя та громадський рух «За якісну освіту» (Права людини. Громадянська освіта, грудень 2012 року, №36 (652)) пропоную свою кандидатуру до складу ініціативної групи, яка розроблятиме та оприлюднюватиме для загального обговорення плани та проекти, пов’язані з правовим захистом учителя, завуча та директора школи. Наш педагогічний колектив схвально поставився до проектів створення Центру правової допомоги та Всеукраїнського громадського руху «За якісну освіту». Ми повністю підтримуємо Ваші пропозиції у вищеназваній статті. Пропонуємо адресу нашої школи внести до бази даних Ваших проектів.

З повагою, директор школи (Ми отримали лист на офіційному бланку школи з підписом директора, але про всяк випадок вирішили не оприлюднювати цю інформацію – прим. ред.)

 

Олександр Субботін

Доброго дня пане Володимире!

Міркування з приводу Вашої статті про співпрацю та солідарність правозахисників та освітян.

Думка слушна, особливо з огляду на те, що і школа, і вчителі сьогодні знаходяться у дуже жалюгідному стані, особливо в сільській місцевості. Жалюгідність не в плані забезпечення, хоча і це є проблемою, якщо брати до уваги сучасні технології навчання та виховання, а жалюгідність моральна, соціально-економічна, правова, помножена на безглузду систему адміністративного керівництва.

Сьогодні, на жаль, дитина стоїть далеко не на першому місці в нашій системі освіти. Коли відверто спілкуєшся з вчителями, вихователями, деякими керівниками навчальних закладів, то все частіше доводиться чути тільки одне: пустіть нас до дитини, заберіть від нас непотрібну паперовотворчу діяльність, в якій ми сьогодні глибоко погрузли та стали дійсними «асами». Окрім нескінченних планів, заходів і розгорнутих звітів про їх виконання ми не встигаємо майже нічого роботи з дитиною, заради якої повинна існувати школа. До речі, всі ці конкурси, олімпіади, МАНи, огляди є непрозорими, часто надуманими, корумпованими (все купується і продається, з наступним нагородженням потрібних людей, які, як правило, і перемагають). І ця бумаготворчість нав’язується зверху, на рівні міста (району), області, міністерства. При цьому головним покажчиком діяльності освітянського закладу є масова участь у багаточисельних заходах «опущених» з верху.

Пояснення цьому є. Держава зобов’язана, але не має можливості (а чи так це?) забезпечити заклади освіти  належним фінансуванням. Тому оплата ремонту приміщень, придбання обладнання, підручників, іншого інвентарю, все здійснюється за рахунок поборів з батьків. Перенесення обов’язків держави на плечі батьків дуже необхідно чиновникам. Тому, мабуть, і спускається у школу, садочок шквал паперових, електронних указівок, настанов, щоб відірвати від реальності керівництво навчальних закладів освіти та поставити у «стійло» всіх «неугодних» чи зробити оргвисновки про невідповідність займаній посаді за орфографічну чи стилістичну помилку (що мало місце у Житомирі). Що ж залишається робити освітянському загалу? Ясна річ: чи пристосуватися, чи змиритися і залишатися у авторитарному полі, де найбільш дієвим і найефективнішим режимом є режим вседозволеності, хамства, авралу. До цього додається «високий-високий рівень», на який підняла держава вчителя, обрікаючи його жити за жалюгідні копійки. А дітися нема куди, в країні безробіття. Або корись, або шукай роботу на ринку чи де інде, або ставай бомжом.

Таким чином, напрямками роботи і центру правової допомоги і Всеукраїнського громадського руху «За якісну освіту», на мій погляд, крім означених Вами, п. Володимире, є наступні:

  • Зміна пріоритетів реформ в освітній галузі: на перший план має бути поставлено виховання дитини з урахуванням її індивідуальності, самобутності та неповторності, на засадах загальнолюдських цінностей, християнської моралі; на другому місці – навчальний процес, за різноманітними, а не єдиними, виданими міністерством програмами. Програмами, які по кожній навчальній дисципліні створять не тільки вчені професора, а й вчителі-практики; далі, що дуже актуально, реформування управлінської діяльності, позбавлення її авторитарних рис, впровадження демократичних принципів управління.
  • Широке лобіювання всіма зацікавленими, небайдужими до майбутнього держави політиками, депутатами всіх рівнів, освітянським загалом, недержавними правозахисними, освітянськими громадськими організаціями змін у соціально-економічному становищі педагогів, у фінансуванні освіти державою, місцевими органами влади.
  • Пошук меценатів, готових надати кошти та підтримати діяльності центру і руху.
  • Перетворення освітніх закладів (чи їх об’єднань) у автономні, більш незалежні від влади інститути, при більш дієвому контролю з боку громадських громад.
  • Посилення статусу освітніх профспілок, які на сьогоднішній день де-юре захищають своїх членів, а де-факто майже всі потрапили під вплив адміністрацій: шкільних, районних, міських, обласних.

 

Ніна Залімська

Сподіватися на якісь зрушення, допоки МО буде очолювати Табачник, якось не випадає. Нинішня система освіти – «скованниє одной цепью, связанниє одной целью». Однак треба щось робити – «треба перти воза» (І.Франко). Якщо із запропонованого хоч якась частка буде реалізована – це вже певною мірою успіх, адже під лежачий камінь вода не тече. Запропоновані кроки, які я всіляко підтримую, потребують і людського, і значного! матеріального та (головне) часового ресурсу.

Деякі думки-пропозиції з певною конкретикою:

1. Почати все-таки з простого, але певною мірою матеріально затратного. Враховуючи те, що багато вчителів не користуються Інтернетом (або не мають можливості), варто було б виготовити для таких брошуру-пам’ятку «Центру правової допомоги», поступово розсилаючи по всій Україні та налагоджуючи контакти. У самій брошурі: І – а) Інтернет-адреси щодо багатьох питань якісної освіти; б) посилання на закони, що захищають учителя; б) законодавство на захист прав дітей; ІІ – матеріал у публіцистичному стилі для вчителів щодо дотримання прав людини всіх учасників навчального процесу в школі, насамперед дітей. ІІІ – права дитини в школі. ІУ – інформація для батьків (акцент для батьківських комітетів). У – конфлікти та способи їх розв’язання. Питання освіти мають тісно бути поєднані з дотриманням прав людини, аби не збитися на манівці чисто юридичних моментів (хоча вони теж є важливими). УІІ – як і до кого можна звернутися за допомогою, консультацією тощо.

2. Варто було б розширити в ХПГ та інших організаціях України медіативний рух (для цього слід навчити групу медіаторів) або створити  на базі існуючих організацій консультаційні центри (слід залучити психологів, педагогів) з тим, щоб надавати таку послугу школам і садочкам, водночас дати приклад учителям як залагоджувати або розв’язувати конфлікти. До речі, такі консультації можуть бути виїзними.

3. Варто знов розпочати пропагування прав людини, використовуючи всі наявні засоби, способи, методи, враховуючи низький рівень долучення вчителів до Інтернету.

4. Слід активно долучитися (чи продовжити) до вивчення ПЛ в школі (хоча б через інтелектуальну гру «Дебати», можна навіть конкурс на кращу команду в області провести; омбудсман у школі).

5. Розробити план залучення до роботи волонтерів.

6. Особливо актуальна якісна освіта для дітей в інтернатах (варто подумати), наприклад, у гімназії для незрячих дітей (м.Харків) навчається багато талановитих дітей, для яких це є вкрай важливим.

7. Не менш важливою є освіта (до того ж якісна) для дітей, які знаходяться у колоніях.

8. Нинішня система освіти регламентована владою до максимуму, однак слід шукати шляхи співпраці з освітніми установами, бо нині директор будь-якої школи настільки підконтрольний владі, що навряд чи зможе прийняти самостійне рішення стосовно якогось заходу, який ініційований громадською організацією.

9. Прекрасні ідеї «Центру». Як і хто це буде виконувати? Має бути створена робоча група, яка матиме чіткі завдання для кожного свого члена і безперечно має бути координатор. Без належної організації «Центру» неможливі зрушення. Від декларації – до реалізації!

Буду дуже вдячна, якщо хтось зі мною подискутує і від того з’явиться ще якась путня думка, яку можна втілити в життя.

 

 

Від редакції: Нижче – посилання на деякі матеріали, які раніше друкувались у бюлетені «Права людини. Громадянська освіта»:

Громадські платформи освітньої реформи в Україні. – Г.Касьянов, С.Клепко, Т.Харламова. – «ПЛ.ГО», №9, березень 2008.

Біла книга (Сила змін та вектори руху но нової освіти України) – упорядник Віктор Громовий. – «ПЛ.ГО», №21, 2009.

«Школа – теріторія прав людини» – навчальний курс для адміністраторів та вчителів загальноосвітніх навчальних закладів в рамках Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» (Сергій Буров, Олександр Войтенко. –  «ПЛ.ГО», №24, 2009)

Чого хочуть вільні профсоюзи? – Андрій Соколов. – «ПЛ.ГО», №9, 2010.

Ідея проекту, який об’єднає навчання правам та захист прав людини в школі – Володимир Каплун. – «ПЛ.ГО», №30, жовтень 2010.

Маніфест Громадсько-педагогічного руху «За свободу в освіті» – Віктор Громовий.– «ПЛ.ГО», №12, квітень 2011

 

 

 

 

 

Освітня програма
Міжнародного фонду «Відродження»
[1]

Мета програми – сприяти системним змінам в освітній галузі України, спрямованим на її наближення до найкращих європейських практик, покращення якості освіти, перетворення її на засіб формування громадянського суспільства.

Серед стратегічних напрямків Освітньої програми МФВ вказані наступні.

Забезпечення впливу громадськості (суспільства) й експертного середовища на розвиток системи контролю / моніторингу якості освіти:

- формування моделі позадержавного моніторингу якості освіти

- створення й апробація методології оцінювання якості освіти

- зміцнення інституту громадського моніторингу

- створення експертної бази моніторингу якості освіти

- розширення мережі експертів з аналізу освітньої політики, їх мережування, залучення іноземних експертів

Сприяння змінам в освітньому законодавстві, які наблизять його до європейських стандартів; покращення правових знань освітян:

- моніторингові дослідження щодо дотримання правових норм в освіті

- розвиток ініціатив із реформування освітнього законодавства

- розвиток ініціатив для становлення освітнього права як окремої галузі в системі правових відносин України

- створення умов для підготовки фахівців з освітнього законодавства й освітнього права

- підвищення рівня правових знань освітян через налагодження системи правової освіти в інститутах післядипломної педагогічної освіти

Сприяння формуванню ефективної, прозорої та демократичної системи фінансування й управління освіти:

- розробка та впровадження моделей освітньої політики, спрямованих на децентралізацію, прозорість і підзвітність управління та фінансування шкільної освіти

- розвиток ініціатив із самоуправління навчального закладу

- підготовка директорів шкіл із питань фінансового менеджменту (на базі пілотних обласних інститутів післядипломної освіти)

Створення моделі громадянської освіти на принципах культурної та етнічної толерантності, громадянської солідарності:

- узагальнення наявного досвіду політики в галузі громадянської освіти (дисципліни гуманітарного циклу й окремі проекти під гаслами “громадянська освіта”)

- аналіз шкільних програм і підручників гуманітарного циклу (правознавство, література, географія), подальша розробка методичних рекомендацій для вчителів-предметників та апробація цих рекомендацій

Цільова аудиторія програми: учні та їхні батьки; викладачі та студенти вищих навчальних закладів; учителі загальноосвітніх шкіл; громадські організації й аналітичні центри, що займаються проблемами освіти; наукові й освітні інституції.

 

Серед проектів, що були підтримані Освітньою програмою Міжнародного фонду «Відродження» (директор – Георгій Касьянов), багато таких, які стосуються питань прав людини та демократичних реформ у системі освіти. Нижче перелік деяких з цих проектів. Вказані: назва проекту, дата реєстрації, короткий опис проекту, назва та контакти організації-виконавця.

«Право на освіту та права освітян в Україні: дослідження теорії і практики»

2012/12/14. Моніторингове дослідження обізнаності освітян з правами й обов’язками та готовності їх захищати, вивчення ситуації із дотриманням/забезпечення прав суб’єктів освітнього процесу (адміністрація та вчителі загальноосвітніх, викладачі вищих навчальних закладів, студенти і школярі, працівники органів управління освітою). Організація: Громадська організація "Європейська дослідницька асоціація". Адреса організації: 01030, м. Київ, вулиця Пирогова, буд. 4/26, кв. 9. Телефон: (044) 235-53-70. Ел. пошта: . Керівник проекту: Горна Світлана Дмитрівна

Підвищення правової обізнаності педагогів через розробку комплекту брошури із захисту прав освітян "Поради освітянам з правових питань"

2012/12/14. Підготовка, видання та розповсюдження брошур для освітян «Трудові та інші права у сфері освіти: настільна книга освітянина» та інформаційного буклету «Де отримати правову допомогу: путівник для освітянина», розміщення електронних версій брошур в мережі Інтернет. Організація: Громадська організація "Центр громадської адвокатури". Адреса організації: 79058, м. Львів, пр. Чорновола, 63/706. Телефон: (032) 244 46 59. Ел. пошта: [email protected], [email protected], . Керівник проекту: Коваль Оксана Ярославівна.


Поради освітянам з правових питань

2012/12/13. Розробка та публікація комплекту брошур з правових питань для освітян, об’єднаних у п’ять тематичних блоків. Організація: Громадське об’єднання "Самопоміч". Адреса організації: 79034, м. Львів, вул. Карбишева, 8. Телефон: (032) 297-1000.

Ел. пошта: . Керівник проекту: Стельмащук Дмитро Михайлович.

Права педагогів будуть захищені!

2011/07/06. Розробка та впровадження освітніх тренінгових програм «Підвищення правової освіченості педагогів» у 4-х областях України з подальшим відбором і підготовкою тренерів з числа педагогів. Організація: Благодійний християнський фонд "Солідарність". Адреса організації: 76000, м. Івано-Франківськ, вул. Січових Стрільців, 34. Телефон: (0342) 77 73 31. Ел. пошта: . Керівник проекту: Микитин Андрій Миколайович.

Педагоги мають знати як правам навчати

2011/07/01. Розробка навчального правового курсу для методистів, психологів, керівників навчальних закладів. Організація: Громадська організація "Центр європейської співпраці". Адреса організації: 83092, м. Донецьк, вул. 230-ї Стрілецької дивізії, 4/187. Телефон: (050) 654-56-21 Ел. пошта: . Керівник проекту: Борисенко Ольга Вікторівна

Управління освітою та шкільна автономія: погляд зі школи.

2012/12/19. Дослідження різних видів надлишковості (функціональної, інформаційної, структурної та ін.) та бюрократизму в управлінні загальною середньою освітою України. Організація: Громадська організація "Асоціація керівників шкіл м. Києва". Адреса організації: 04215, м. Київ, пр-т Радянської Ураїни, 32-Є. Телефон: (044) 434 84 64. Веб-сайт: http://www.lecos.org.ua. Ел. пошта: . Керівник проекту: Паращенко Людмила Іванівна

Громадсько-експертний моніторинг освітньої політики

2012/03/01. Налагодження конструктивної взаємодії з громадським сектором задля ефективного реформування національної системи освіти; підготовка узагальнюючого Аналітичного огляду «Українська освіта в 2012 році: виклики, тенденції, результати». Організація: Громадська організація "Центр освітнього моніторингу".

Адреса організації: 01042, м. Київ, вул. Філатова, 1/22, офіс 106. Телефон: (044) 521-24-72. Ел. пошта: [email protected], . Керівник проекту: Полянський Павло Броніславович

Громадський центр аналізу освітньої політики

2011/03/15. Моніторинг освітньої політики (нормативних актів та їх проектів), підготовка альтернативних політик, інформування громадськості та експертного середовища щодо основних поточних тенденцій освітньої політики та альтернативних пропозицій. Організація: Громадська організація "Центр освітнього моніторингу".

Адреса організації: 01042, м. Київ, вул. Філатова, 1/22, офіс 106. Телефон: (044) 521-24-72. Ел. пошта: [email protected], . Керівник проекту: Полянський Павло Броніславович

Громадське спостереження за вступною кампанією до вищих навчальних закладів у 2011 році

2011/04/22. Правовий захист абітурієнтів 2011 р.; верифікація впроваджуваних умовами прийому нововведень; ретрансляція через ЗМІ зафіксованих здобутків та прорахунків з метою формування суспільного тиску задля покращення систему вступу; просвітницька робота з абітурієнтами з малих населених пунктів, що мають обмежений доступ до інформації. Організація: Всеукраїнська громадська організація "Громадянська мережа "ОПОРА".

Адреса організації: 04070, м. Київ, Підвисоцького, 10/10. Телефон: (044) 503-08-23. Веб-сайт: http://www.opora.org.ua. Ел. пошта: [email protected]; . Керівник проекту: Косий Василь Васильович

Формування експертного середовища для аналізу системи моніторингу якості освіти в Україні. Створення громадської платформи для моніторингу якості освіти в Україні

2011/05/17. Формування групи експертів для розробки методології та проведення аналізу і оцінки системи моніторингу якості освіти в Україні, лобіювання ідей необхідності функціонування такої системи, підготовки в майбутньому пропозицій щодо її удосконалення. Підготовка громадського експертного середовища для участі в оцінюванні якості освіти. Організація: Міжнародна благодійна організація "Центр тестових технологій і моніторингу якості освіти". Адреса організації: 01133, м. Київ, вул. Філатова, б. № 1/22, пом. 106. Телефон: (044) 254-40-97. Ел. пошта: . Керівник проекту: Лікарчук Ігор Леонідович. Проект завершено

Розвиток правосвідомості суб’єктів освітнього процесу через освітнє право.

2010/04/13. Розробка навчально-методичних комплексів з освітнього права для денної та дистанційної форм навчання; апробація навчального курсу у Луганському національному університеті ім. Т. Шевченка та Луганському державному університеті внутрішніх справ ім. Е.О.Дідоренка; фахове обговорення концепції курсів; організація роботи юридичних клінік з освітнього права; видання навчально-методичної літератури з проблематики освітнього права. Організація: Регіональна громадська організація "Луганська правова фундація". Адреса організації: 91051, м. Луганськ, квартал Якіра, 8/33. Телефон: (0642) 61 43 22. Ел. пошта: [email protected], [email protected]. Керівник проекту: Валєєв Руслан Гельманович. Проект завершено.

Правова підтримка забезпечення рівного доступу осіб до якісної вищої освіти в Україні

2010/06/04. Розробка системи правового захисту права осіб на вищу освіту на справедливих конкурсних засадах; розробка правових рекомендацій для громадських організацій щодо правового захисту права осіб на вищу освіту та надання безпосередньої правової допомоги у відстоюванні законних прав та інтересів на здобуття вищої освіти у судовому порядку. Організація: Всеукраїнська громадська організація "Інститут виборчого права". Адреса організації: 04070, м. Київ, вул. Волоська, 8/5, к. 324, 04070. Телефон: (044) 463-65-93. Ел. пошта: ; Керівник проекту: Галайчук Вадим Сергійович. Статус проекту: Проект завершено.

Формування відкритого навчального середовища для розвитку правової компетентності освітян

2010/04/09. Запровадження у Київському міському університетів ім. Б. Грінченка навчальних модулів з освітнього права, спрямованих на формування правової компетентності майбутніх педагогів. Організація: Громадська організація "Інститут лідерства, інновацій та розвитку" Адреса організації: 01014, м. Київ, вул. Бастіонна, 9, пов. 8. Телефон: (044) 332-26-45. Веб-сайт: http://www.ilid.org.ua. Ел. пошта: Керівник проекту: Калашнікова Світлана Андріївна. Статус проекту: Проект підтримано

2011/04/22. Дофінансування проекту "Формування відкритого навчального середовища для розвитку правової компетентності освітян".. Опис проекту: Проведення міжнародної конференції "Ефективна школа: фактори успіху". Організація: Громадська організація "Інститут лідерства, інновацій та розвитку"

Реалізація права на освіту в Україні: моніторинг 2010

2010/04/15. Розробка методології проведення національного моніторингового дослідження реалізації права на освіту в Україні. Мета проекту – виявити «проблемні зони» у реалізації конституційного права громадян на отримання якісної освіти різних рівнів; привернути увагу громадськості до проблем реалізації права на освіту в Україні. Організація: Молодіжна громадська організація "Фонд сприяння захисту прав людини" Адреса організації: 04211, м. Київ, проспект Героїв Сталінграду, 1, к. 26. Телефон: 410-47-17. Ел. пошта: . Керівник проекту: Белінський Павло Євгенович.

Пілотний проект "Юридична консультація освітян України"

2010/09/20. Розробка та запуск на базі сайту www.osvitaua.com веб-сторінки юридичної консультації з правової підтримки педагогічних працівників системи загальної середньої та дошкільної освіти. Організація: Благодійна організація "Благодійний фонд "Перше вересня". Адреса організації: 01014, м. Київ, вул. Тимірязєвська, 2. Телефон: (044) 286-45-94. Ел. пошта: [email protected], . Керівник проекту: Мосієнко Марина Володимирівна. Проект завершено. Мета проекту: допомогти педагогам системи загальної та дошкільної освіти дізнатися про свої права та навчитися їх відстоювати шляхом отримання безкоштовної юридичної підтримки.

Інформацію про проект педагогічні працівники отримували з різних джерел, зокрема з газет «Директор школи», «Управління освітою» та «Дитячий садок», електронного дайджесту «Освітній дайджест. Управління» видавництва «Шкільний світ». Сподіваємось, що така інформаційна послуга є своєчасною і корисною для педагогів і, незважаючи, на те, що проект завершився, консультація продовжує працювати і набуває нових форм.

Видання книги "Словник-довідник основних понять та визначень українського освітнього законодавства"

Дата реєстрації: 2010/10/21. Опис проекту: Видання та розповсюдження книги "Словник - довідник основних понять та визначень українського освітнього законодавства". Організація: Благодійний фонд "Фундація видавництва "Кальварія". Адреса організації: 01054, м. Київ, а/с 108. Телефон: (0322) 98-00-39. Ел. пошта: [email protected], [email protected] . Керівник проекту: Сімонова Елеонора Дмитрівна. Проект завершено

Навчальний курс "Освітнє право в Україні"

2010/04/13. Розробка та обговорення навчального курсу з освітнього права України; розробка, друк та апробація навчального посібника з підготовленого курсу в Народній українській академії. Організація: Приватний вищий навчальний заклад "Харківський гуманітарний університет "Народна українська академія". Адреса організації: 61000, м. Харків, вул. Лермонтовська, 27. Телефон: (057) 714-20-07. Ел. пошта: . Керівник проекту: Нестеренко Поліна Віталіївна. Статус проекту: Проект завершено

Дослідження системи фінансування шкільної освіти у Донецькій області

2010/09/27 Проведення дослідження системи фінансування шкільної освіти у трьох пілотних районах Донецької області: Новоазовському, Артемівському, Ясинуватському з метою визначення тенденцій у системі фінансування освіти області. Організація: Донецька обласна громадська організація "Центр законодавчих ініціатив" Адреса організації: 83050, м. Донецьк, бул. Пушкіна, 32, офіс 7. Телефон: (0623) 34 26 24. Ел. пошта: . Керівник проекту: Коваленко Юлія В’ячеславівна. Статус проекту: Проект завершено

Дослідження системи фінансування шкільної освіти у Львівській області

2010/05/30. Проведення дослідження фінансування шкільної освіти у трьох пілотних районах Львівської області: Сокальському, Перемишлянському, Старосамбірському. Підготовка звіту на основі дослідження та проведення тренінгу з питань управління шкільним бюджетом. Організація: Львівська міська громадська організація "Центр освітньої політики" Адреса організації: 79008, м. Львів, Пл. Ринок, 8. Телефон: (0322) 354-861. Ел. пошта: . Керівник проекту: Хобзей Павло Кузьмович. Статус проекту: Проект завершено

Створення організаційної платформи громадського центру аналізу освітньої політики. 1-ий етап

2010/06/04. Створення громадського центру аналізу освітньої політики (підбір експертів та проведення тренінгів з методик аналізу освітньої політики), розробка рамкових методичних рекомендацій з аналізу освітньої політики та здійснення пілотного аналізу наявних тенденцій освітньої політики в Україні. Організація: Міжнародна благодійна організація "Центр тестових технологій і моніторингу якості освіти". Адреса організації: 01133, м. Київ, вул. Філатова, б. № 1/22, пом. 106. Телефон: (044) 254-40-97. Ел. пошта: . Керівник проекту: Торопова Анна Валеріївна.

Створення організаційної платформи громадського центру аналізу освітньої підтримки. 2-ий етап

2010/07/12. Здійснення моніторингу та аналізу основних тенденцій освітньої політики в Україні, зокрема, нормативних актів, що регламентують освітню сферу, а також їх проектів, які готуються органами законодавчої та виконавчої влади на предмет відповідності загальноєвропейським тенденціям, національній стратегії розвитку та практичного їх впливу на забезпечення рівного доступу громадян до якісних освітніх послуг. Організація: Громадська організація "Центр освітнього моніторингу". Адреса організації: 01042, м. Київ, вул. Філатова, 1/22, офіс 106. Телефон: (044) 521-24-72. Ел. пошта: [email protected], . Керівник проекту: Полянський Павло Броніславович

Аналітичний освітній сайт "Освітній монітор"

2010/05/26. Створення аналітичного інтернет-ресурсу, який надасть можливість розвиватися експертній дискусії з проблем стратегії розвитку школи в Україні, громадському обговоренню концептуальних документів у освіті, аналізу навчальних програм, посібників, моніторингу освіти, експертизі ЗНО, правовій освіті громадян (http://osvitamonitor.org/). Організація: Харківська правозахисна група. Адреса організації: 61002, м. Харків, а/с 10430 Телефон: (057) 700-67-71, (098) 236-52-07. Ел. пошта: . Керівник проекту: Епштейн В’ячеслав Григорович. Проект завершено

Веб-підтримка сайту проекту "Громадські платформи освітньої реформи в Україні"

2010/12/06. Веб-підтримка, технологічний супровід та хостинг сайту проекту "Громадські платформи освітньої реформи в Україні - www.upper.org.ua. Організація: Громадська організація "Інформаційно-аналітичний центр "Громадський простір". Адреса організації: 02140, м. Київ, вул. Б.Гмирі, буд. 3, кв. 140. Телефон: (044) 572-93-37. Ел. пошта: . Керівник проекту: Прунь Алла Борисівна


Законодавче та нормативно-правове забезпечення автономії загальноосвітніх навчальних закладів

2009/12/08. Аналіз законодавчої бази, якою регулюється управління та фінансування середніх загальноосвітніх закладів в Україні; проведення громадських акцій для визначення готовності шкіл та громади до автономії; підготовка законодавчих пропозицій щодо забезпечення школам автономного статусу. Організація: Громадська організація "Асоціація керівників шкіл м. Києва" Адреса організації: 04215, м. Київ, пр-т Радянської Ураїни, 32-Є. Телефон: (044) 434 84 64. Веб-сайт: http://www.lecos.org.ua. Ел. пошта: . Керівник проекту: Шукевич Юрій Володимирович. Проект завершено

Правова компетентність освітян – запорука верховенства права в освіті

2009/01/23. Розробка комплексу навчально-методичних матеріалів для дисципліни "Правові аспекти управління навчальним закладом", змістовоного блоку "Освітнє законодавство"; підготовка тренерів для читання даних навчальних курсів; апробація курсів в КМПУ ім. Б. Д. Грінченка та Інституті післядипломної педагогічної освіти. Організація: Громадська організація "Інститут лідерства, інновацій та розвитку". Адреса організації: 01014, м. Київ, вул. Бастіонна, 9, пов. 8. Телефон: (044) 332-26-45. Веб-сайт: http://www.ilid.org.ua. Ел. пошта: . Керівник проекту: Калашнікова Світлана Андріївна. Проект завершено.

Громадська законодавча ініціатива з модернізації та демократизації системи освітньо-трудових відносин

2009/01/23. Розробка текстів законодавчих актів з проблем модернізації структури, статусу навчальних закладів, системи вищої освіти, ліцензування та акредитації, підвищення якості освіти, створення нових механізмів фінансування та управління ВНЗ, модернізації системи освітньо-трудових відносин; організація громадської підтримки проекту та внесення розроблених законодавчих актів до Верховної Ради України. Організація: Асоціація "Українська Асоціація з розвитку менеджменту та бізнес освіти". Адреса організації: 02002, м. Київ, вул. М.Раскової 11, офіс 605. Телефон: (044) 541-01-00. Веб-сайт: http://www.uamdbe.org.ua. Ел. пошта: . Керівник проекту: Горохова Людмила Петрівна. Проект завершено

Розробка та апробація курсу "Порівняльне освітнє право" для магістратури

2009/01/26. Розробка навчального курсу та навчально-методичного комплексу дисципліни з порівняльного освітнього права для магістерських курсів на юридичних факультетах університетів. Організація: Міжнародний благодійний фонд "Міжнародний фонд досліджень освітньої політики". Адреса організації: 04080, м. Київ, вул. Фрунзе, 24-б, офіс 1. Телефон: (044) 455 69 81. Веб-сайт: http://www.edupolicy.org.ua. Ел. пошта: [email protected]; . Керівник проекту: Мережко Олександр Олександрович. Проект завершено

Приватна школа як чинник розвитку громадянського суспільства

2009/01/26. Проведення аналітичного дослідження щодо проблематики правового статусу приватної школи в Україні; розробка проектів внесення змін до освітнього законодавства щодо введення приватних навчальних закладів у правове поле української освіти; лобіювання прийняття таких змін парламентом.

Організація: Громадська організація "Асоціація приватних закладів освіти м. Києва". Адреса організації: 02121, м. Київ, вул. Вербицького, 24 б. Телефон: 560-96-58. Веб-сайт: http://www.privateschools.org.ua. Ел. пошта: . Керівник проекту: Олексюк Світлана Валентинівна. Проект завершено

Забезпечення розробки рукопису посібника "Шкільний бюджет в умовах неповного державного фінансування"

2008/07/04. Аналіз нормативно-правової бази шкільної освіти; узагальнення досвіду окремих шкіл м. Києва, які працюють в умовах фінансової самостійності; підготовка практичного посібника для директорів шкіл. Організація: Громадська організація "Асоціація керівників шкіл м. Києва". Адреса організації: 04215, м. Київ, пр-т Радянської Ураїни, 32-Є. Телефон: (044) 434 84 64. Веб-сайт: http://www.lecos.org.ua. Ел. пошта: . Керівник проекту: Шукевич Юрій Володимирович.

Впровадження освітніх дебатів як механізму демократизації школи

2007/06/08. Подолання відірваності українських учнівських дебатних клубів від міжнародних вимог, зокрема поширення стандартів Міжнародної дебатної асоціації. Участь національної команди у Молодіжному дебатному форумі 2007 року та Генеральній Асамблеї Міжнародної дебатної асоціації. Проведення семінарів для керівників шкільних дебатних клубів Національного чемпіонату шкільних дебатних клубів України. Організація: Благодійна організація "Вчителі за демократію та партнерство". Адреса організації: 02166, м. Київ, вул. Жукова, 45, к. 409 Телефон: (044) 228-86-77. Ел. пошта: . Керівник проекту: Сущенко Ігор Михайлович. Проект підтримано

Моніторинг якості роботи школи шляхом її самооцінки.

2002/02/20. Проведення самооцінювання якості роботи у школах м. Львова та Львівської області. Створення всеукраїнської моделі моніторингу шкіл. Організація: Львівська міська громадська організація "Інститут політичних технологій". Адреса організації: 79008, м. Львів, пл. Ринок, 8. Телефон: (032) 235 48 61. Ел. пошта: . Керівник проекту: Комарницький Михайло Степанович. Проект завершено



[1] Інформація з сайту МФВ – www.irf.ua  (Головна сторінка > Програми > Освітня програма > Проекти)

 

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль