версія для друку

Громадянська Освіта, 2012,  №06
Демократія і освітня система

Нове покоління на порозі дорослого життя: цінності, життєві плани, вибір професії

07.02.2012
джерело: dif.org.ua

Загальнонаціональне дослідження випускників середньої школи 2012 року було проведеного спільно співробітниками Інституту соціології НАН України та Інститут педагогіки НАПН України у вересні-жовтні 2011 року. Усього було опитано 1134 випускників та 1066 вчителів старших класів. Вибірка репрезентативна, розроблена на основі статистичних даних Держкомстату України, похибка вибірки у межах 3, 2%.

Співкерівники проекту – доктор педагогічних наук Наталія Лавріченко, доктор соціологічних наук Олена Злобіна.

 

  • На порозі дорослого життя у випускників переважають позитивні настрої: інтерес (65%), оптимізм (57%), надія (50%). У цьому прийдешнє покоління істотно відрізняється від дорослого населення України, у настроях якого значно менше виражений оптимізм (28%), ще менше інтерес (17%), натомість значно більше виражені негативні настрої (песимізм, безвихідь, тривога).
     
  • Більшість випускників пишається тим, що вони є громадянами України (60%), не пишаються 15%. Таку саму позицію мають і вчителі. Водночас йти на певні жертви заради держави готові лише 3% і серед випускників і серед вчителів. Абсолютна більшість випускників (78%) і вчителів (83%) вважають, що це держава має більше піклуватися про людей. Готові виявляти ініціативу та самі піклуватися про себе 12% випускників і 11% вчителів.
     
  • Основні життєві плани випускників традиційно полягають у тому, щоб створити сім’ю (59%), мати цікаву роботу, займатися улюбленою справою (44%), здобути гарну освіту (40%). Показово, що значна частина випускників (31%) планує зробити успішну кар’єру в суспільно-політичній або бізнесовій сфері, що є новою тенденцією у життєвих орієнтаціях учнів. У життєві пріоритети лише 12% випускників включили намір виїхати жити та працювати за кордон. Випускники досить оптимістично розцінюють сучасні можливості, котрими може скористатися молодь, вступаючи в самостійне життя. Вважають їх цілком достатніми або достатніми 36% учнів. Натомість серед учителів таких «оптимістів» лише 10%.

 

  • Лише 0, 3% опитаних учнів обирають як майбутню професійну спеціалізацію робітничі професії, 0, 6% планують працювати у сільському господарстві й 1, 7% у сфері обслуговування. Більшість випускників віддають перевагу наукам (природничим 25%, суспільно-політичним 16%, гуманітарним 14%). Бізнесом, менеджментом планують займатися 11%, творчі професії приваблюють 10%. Інженерна справа цікавить 7% випускників. Не визначилися зі своїм професійним майбутнім 4%. Найбільше на професійний вибір впливають поради батьків, родичів, консультації та настанови вчителів, Інтернет, роль якого для учнів істотно вища за інші ЗМІ.

 

  • Якби сучасним випускникам несподівано поталанило отримати велику кількість грошей, то вони налаштовані  вкласти їх у якусь солідну справу або заснувати власний бізнес (64%), дещо менше таких, хто витратив би ці гроші на власний будинок, автомобіль, інші дорогі речі для себе і своїх близьких (58%). На третьому місці за значущістю – здобуття гарної освіти у престижних закладах в Україні чи за кордоном, в яку вклали б гроші 40, 8%. Понад чверть учнів (27%) заощадили б більшу частину коштів у банку.
     
  • Головними чинниками, які сприяють досягненню людиною високого соціального становища в нашій країні,  учні вважають впливових родичів (44%) та високий інтелект, здібності (42%), уміння іноді йти в обхід закону (36%), гарна освіта (35%), заможні батьки (35%), гарне здоров’я (33%),  готовність іти на ризик (30%). Водночас для досягнення високого становища у розвинених країнах Заходу потрібно, на думку учнів, мати у першу чергу високий інтелект, здібності (61%), гарну освіту (59%), знання іноземних мов (43%), чесність, принциповість (33%), політичну грамотність (31%). Загалом учні вважають, що для досягнення успіху у розвинених країнах Заходу позитивні моральні якості набагато більш потрібні, ніж для успіху в Україні.

 

  • Найбільш вагомими життєвими цінностями сучасні випускники вважають міцне здоров’я, сім’ю, благополуччя майбутніх дітей. Порівняно з учителями учні вище оцінюють важливість підприємницької ініціативи та участі у громадському і політичному житті. Натомість для них дещо менше важливі такі державницькі цінності,  як незалежність України, демократичний розвиток країни, національно-культурне відродження, а також участь у релігійному житті.

 

  • Загалом більшість випускників оцінює стан свого здоров’я як добрий (49%) та дуже добрий (15%), 31% вважає стан свого здоров’я задовільний і лише 3% – як поганий, а 1% – дуже поганий. Проте 25% учнів відповіли, що мають одне хронічне захворювання, а 6% – кілька хронічних захворювань. Головну причину,    що заважає старшокласникам дотримуватися здорового способу життя, більшість учнів вбачають у власній ліні, браку сили волі та самоконтролю (72%) і бажанні «жити наповну», не обмежуючи себе (57%). В обмежених фінансових можливостях вбачають заваду для здорового способу життя лише 10% випускників.

 

  • Більшість старшокласників (62%) вважає, що головною мірою на їхнє здоров’я впливає стиль життя (режим, харчування, фізична активність, звички тощо), на медицину покладають провину лише 3%. Палять 14% 17-річних школярів, вживають слабоалкогольні напої щомісяця 42% (6% – кілька разів на тиждень),  вино, шампанське – 22%, міцні алкогольні напої – 8%. Особисто знайомі зі кількома учнями,  які вживають наркотичні речовини, 20% школярів і ще 9% знають принаймні одного такого учня.

 

  • Мають вдома Інтернет 82% учнів (серед учителів – 72%). А користувалися Інтернетом протягом місяця 95% випускників. В Інтернеті учні головним чином шукають інформацію для навчання та підвищення кваліфікації (72%), спілкуються в чатах, іСQ, соціальних мережах ("Однокласники", "В контакті" тощо) – 74%, знаходять й слухають та переписують музику, фільми (66%), шукають інформацію на теми, які їх цікавлять (кулiнарiя, автомобілі, спорт, живопис тощо) – 61%, знайомляться з останніми новинами, поточною інформацією (55%). Цікаво, що частина старшокласників (12%) відвідує сайти державних та громадських структур, а 16% здійснює покупки он-лайн.
  • Найбільше задоволені школярі своєю підготовкою з таких предметів, як фізична культура (4.4 за 5-бальною шкалою), трудова підготовка (4.3), зарубіжна література (4.1), медико-санітарна підготовка (4.1), українська мова (4.1), українська література (4.1), географія (4.1), найменше – підготовкою з фізики (3.6), хімії (3.7) та іноземної мови (3.7).

 

  • Якби школярам запропонувати обирати додаткові предмети для навчання, безумовну першість набрав предмет «основи психології» (54%), значна частина школярів обрали також автосправу (36%), та правознавство (32%). Християнська етика,  що її впровадження в школу постійно пропонується, посіла у списку бажаних предметів останнє місце, набравши лише 7%.   

 

  • Глибоко релігійними (такими, що регулярно відвідують церкву (мечеть, молитовний дім), дотримуються в житті релігійних приписів тощо) вважають себе 5% старшокласників, проте й переконаних атеїстів стільки ж – 5%. Решта або помірковано релігійні ( час від часу відвідують церкву (мечеть, молитовний дім тощо) – 34% або вірять у Бога, але не сповідують конкретної релігії – 33%, а 10% байдужі до релігії та церкви.

 

  • Більшість вчителів задоволені своєю фаховою діяльністю (24% - цілком і ще 61% - скоріше задоволені). Проте лише 11% вчителів хтіли б, щоб їхні діти обрали професію вчителя (не хотіли б цього 59%). Основна причина незадоволеності – це мала зарплата і необхідність брати додаткові підробітки (76%).

 

  • Переважна більшість вчителів (42%) вважають, що сучасна школа потребує певної ідеології (протилежну думку поділяє 24%). Водночас вчителі (77%) переконані, що школа повинна бути поза політикою. 

 

  • На думку вчителів, у нашій країні найбільше сприяють досягненню людиною високого соціального статусу насамперед – впливові родичі (55%), походження з родини з високим соціальним статусом (54%), заможні батьки (51%), і вже у другу чергу – високий інтелект, здібності (37%), а також уміння іноді йти в обхід закону (35%). А от у розвинених країнах Заходу, вважають вчителі,  для досягнення успіху у першу чергу потрібні високий інтелект, здібності (80%), гарна освіта (69%), знання іноземних мов (35%) та уміння правильно розпоряджатися грошима (33%).

 

Докладніше про результати дослідження див. на сайті Фонду "Демократичні ініціативи"

А також:

Олена ЗЛОБІНА: Зробити успішну кар’єру молодь воліє більше, ніж досягти високого матеріального добробуту

Любов БЕВЗЕНКО: Більшість українських випускників вважає, що у здобутті кар’єри потрібні впливові родичі

Андрій ЗОТКІН: Більшість випускників українських шкіл пишаються тим, що вони є громадянами України

Максим ПАРАЩЕВІН: Стан свого здоров’я старшокласники загалом оцінюють добре

Наталя БОЙКО: Вчителі та учні в 2011 році продемонстрували активне входження в інтернет-інформаційний простір

Наталя ЛАВРИЧЕНКО: Більшість учнів завдячують своїми знаннями вчителям, але чимало школярів вказало й на самоосвіту




 

 

 

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль