версія для друку

Громадянська Освіта, 2011,  №15
Права дитини

Підсумкова регіональна конференція проекту «Права дітей в дії»

19.05.2011
автор: Оксана Агаркова
джерело: www.civicua.org

Напередодні Міжнародного Дня сім'ї, 13 травня 2011 року у Херсоні під час підсумкової регіональної конференції проекту «Права дітей в дії» були представлені результати та досягнення проекту, діяльність якого була спрямована на дотримання і врахування прав дитини в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу в контексті запровадження альтернативних форм сімейного виховання в Україні.

Проект проваджувався впродовж 2009-2011рр. на території Херсонської області молодіжною організацією «Нова генерація» у партнерстві з Новокаховською громадською молодіжною організацією «Перспектива» за фінансової підтримки Європейського Союзу. У конференції взяли участь (96 осіб) - прийомні батьки, батьки-вихователі та діти з прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, які були залучені до реалізації проекту, представники місцевих органів виконавчої влади, які також були учасниками проекту; представники служб у справах дітей та центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Миколаївської області та АРК.

Відкрив конференцію Андрій Яценко, заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації, який у своєму виступі зазначив важливість співпраці громадського сектору з органами влади та подякував команді проекту за ініціативу в такій співпраці, спрямовану на захист прав дитини.

Запрошений до участі у конференції експерт з прав дитини, правозахисник та член правління Української Гельсінської спілки, Сергій Буров підняв і розкрив у своєму виступі важливе питання механізмів дотримання прав дитини, зокрема яким чином можна забезпечити врахування інтересів дитини, її думки під час прийняття рішень дорослими – як батьками так і представниками соціальних служб.

Наталя Чермошенцева, директор проекту, представляючи результати проекту, розповіла про тренінговий курс «Школа з прав дитини», який був проведений у 2009р. для практиків соціальної сфери, про практичні інтерактивні заняття з дітьми за методикою «Компасіто», які проводились в пілотних районах та про надані психологічні та юридичні консультації прийомним сім’ях, в яких самі родини відчували велику потребу.

Під час конференції також відбулись презентації результатів діяльності Клубів сімейного дозвілля, які були створені у 2010р. в 5 пілотних громадах Херсонської області – Нововоронцовському, Скадовському, Чаплинському, Генічеському та Білозерському районах. Працівниками проекту були представлені інформаційні продукти проекту, зокрема відеоролики «Один день з життя великої родини», які знімались у створених прийомних сім’ях та ДБСТ, транслювались на обласному ТБ та використовувались під час проведення інформаційної кампанії в 19 районах області.

Для 30 дітей, які взяли участь у конференції, спочатку були проведені майстер-класи з виготовлення листівок, свічок та декоративного розпису та організована розважальна програма, а після обіду діти підключились до роботи конференції, працювали в практичних сесіях, а потім і представляли результати своєї роботи – якою вони бачать майбутню діяльність Клубів сімейного дозвілля, адже плани щодо продовження їх діяльності є майже в кожного з районів. В деяких районах виділено приміщення, в деяких в районному бюджеті закладено фінансування на щорічну підтримку діяльності Клубу, а в деяких районах прийомні батьки, створивши громадські організації, вже шукають та залучають ресурси на діяльність Клубу через написання та реалізацію самостійних проектів. Це і є головним результатом будь-якого проекту – продовження життя створених ініціатив після офіційного завершення проекту.

Джерело : Молодіжна організація "Нова генерація"

Автор : Оксана Агаркова

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль