версія для друку

Громадянська Освіта, 2011,  №15
Права дитини

Донецьких сиріт вчать жити самостійно

19.05.2011
автор: Ольга Доровських
джерело: www.radiosvoboda.org

На Донеччині, у місті Сніжне, відкрилась перша тренувальна квартира для дітей-сиріт, що виховуються в дитячих будинках. Для більшості сиріт випуск із інтернату є шоком, адже вони не пристосовані до дорослого життя. Щоб вирішити проблему, в одному з дитячих будинків на кошти донорів із Данії створили спеціально обладнаний майданчик для підготовки до самостійного життя.

Вихованці дитячих будинків, закінчуючи школу чи ПТУ, опиняються на вулиці, абсолютно безпорадні і непристосовані до життя. Попри виховання і шкільну освіту, цим дітям бракує найголовнішого – практичних побутових навичок, адже в інтернатах вони не обслуговують себе самі, не мають доступу до жодних побутових приладів. Сироти, що виховувались державою, потрапляють у сумні, а іноді і курйозні випадки – ріжуть хліб кубиками, а не скибочками, і можуть місяцями носити брудний одяг.

Щоб допомогти вихованцям пристосуватись до життя, у Сніжнянській школі-інтернаті створили спеціальну тренувальну квартиру, де діти можуть навчитись господарюванню – від планування фінансів до кулінарії.

«Другий клас вчора спробував духовку. Вчора вони ліпили пиріжки з готового тіста. Так, база потрібна. Ці пиріжечки були такі незграбні, але вони свої. Діти клали їх на лист, і потім кожний мав з’їсти свій пиріжок. Це чудово!» – розповідає методист, що проводить заняття з дітьми на громадських засадах, Людмила Бабушкіна.

На Донеччині це перша тренувальна квартира такого типу, створена на базі дитбудинку.

Попри те, що в інтернатах вивчають відповідний предмет, діти все одно не мають повного доступу до побутових служб, каже представник громадської організації «Мартін клуб» Олена Горгадзе-Кузнецова.

«Подібні проекти, практичні проекти, мають доленосне значення для цих дітей, адже в іншому місці набути цих навичок у них просто немає можливості – є більш стресовий варіант: навчитись усього цього в дорослому житті», – зазначає Горгадзе-Кузнецова.

Практика «соціальної квартири» дуже популярна в дитячих будинках європейських країн, говорить автор проекту і керівник Донецького дебатного центру Валентина Дьомкіна. За її словами, після закінчення курсу для дітей Сніжнянського інтернату все приладдя квартири залишиться у дитбудинку.

Така квартира обійшлась інвесторам у 78 тисяч гривень. Це кошти данського донора, і це приблизно сума, яку витрачає держава на виховання однієї дитини-сироти на рік.

Джерело : Радіо Свобода

Автор : Ольга Доровських

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль