версія для друку

Громадянська Освіта, 2009,  №33
Права дитини

ЄС відзначає 20-ту річницю захисту прав дитини та дивиться у майбутнє

26.11.2009
джерело: www.civicua.org

ЄС відзначає 20-ту річницю захисту прав дитини та дивиться у майбутнє


20 листопада світ відсвяткував двадцяту річницю Конвенції ООН про права дитини – договір у сфері прав людини, який ратифікувала найбільша кількість країн.Конвенція є першим міжнародним документом з обов’язковою юридичною силою, який встановлює мінімальні стандарти захисту та гарантії повного комплексу громадянських, політичних, соціальних, економічних і культурних прав всіх дітей у світі.

Внутрішня політика ЄС та його зовнішні відносини базуються на повному дотриманні принципів Конвенції та сприянні їхньому виконанню. Ця річниця надає можливість не тільки відзначити прогрес, досягнутий у справі забезпечення та захисту прав дитини, але й згадати про проблеми, що залишились, вирішення яких дозволить дітям в усьому світі повністю користуватись своїми правами. Європейська Комісія, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) і Регіональний інформаційний центр ООН для Західної Європи планують спільно відзначити 20-у річницю прийняття Конвенції ООН про права дитини, аби привернути увагу громадськості до спільної відповідальності за дотримання проголошених Конвенцією принципів.

У цьому зв’язку Віце-президент Європейської Комісії, Комісар ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки Жак Барро заявив: "Я дуже переймаюсь правами дитини. Ми мусимо зробити все, що в наших силах, аби захистити дітей і дозволити їм повною мірою розвивати свій потенціал, таким чином, щоб вони стали силою, з якою рахуватимуться у майбутньому."

Комісар ЄС з питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер і Комісар ЄС з питань розвитку та гуманітарної допомоги Карел де Гухт заявили: “Конвенція ООН про права дитини – це значний, у правовому та етичному значенні, етап діяльності міжнародної спільноти, спрямованої на захист дітей в будь-якій частині світу і без будь-якого винятку. Діти сподіваються, що ми боротимося за них, що ми дамо голос тим, хто його не має. Європейський Союз завжди намагався виконувати свої зобов’язання щодо забезпечення прав і потреб дітей, таким чином, щоб положення Конвенції перетворились на реальні факти на користь дітей. Незважаючи на успіхи, досягнуті протягом останніх років, підстав для самозадоволення немає. В ЄС і в усьому світі все ще дуже багато випадків порушення прав дитини.”

Підтримка високих стандартів у сфері захисту прав дитини, встановлених Конвенцією ООН про права дитини, яка була ратифікована всіма 27-ма країнами-членами ЄС, визначено Європейською Комісією як пріоритетний напрямок її діяльності.

У ЄС та в усьому світі досягнуто відчутних результатів. В країнах-членах ЄС впроваджуються чи вже існують системи сповіщення про випадки викрадення дітей – механізми, які приводяться у дію поліцейськими чи судовими органами. Доопрацьовуються можливості взаємодії цих систем у транскордонних справах. Поступово реального значення набуває в ЄС номер телефону гарячої лінії "116" – соціальної служби, призначеної для надання допомоги та підтримки у випадках пропажі та експлуатації дітей. Для прискорення прогресу у напрямку досягнення цими ініціативами повного ефекту, на національному рівні мають докладатись подальші зусилля.

Було досягнуто значного поступу у сфері кібербезпеки та боротьби з дитячою порнографією, зокрема, у рамках Програми "Безпечніший Інтернет".

Для позитивних зрушень у сфері охорони та покращення здоров’я і добробуту дитини Європейська Комісія реалізовує кілька заходів, спрямованих на розв’язання питань, що стосуються основних загроз здоров’ю, психічного здоров’я та травматизму.

На міжнародному рівні ЄС активно реалізовує політику у сфері прав дитини за допомогою різних інструментів. У нашому політичному діалозі з третіми країнами ми прагнемо досягти загальної ратифікації та виконання положень Конвенції ООН про права дитини. У відповідних випадках країнам-партнерам пропонується конкретна підтримка, у тому числі що стосується прийняття чи перегляду відповідних національних законів, спрямованих на заборону насильства проти дітей. Далі, ЄС намагається виконувати свої зобов’язання, передбачені Комітетом ООН з прав дитини, шляхом надання технічної та фінансової підтримки третім країнам, наприклад, для впровадження національної політики у сфері освіти. За останні 20 років донорами з ЄС було надано з цією метою майже 350 мільярдів євро. Хоча більшість проектів для дітей за фінансування ЄС реалізовується шляхом виділення коштів третім країнам і регіонам за географічним принципом, певна кількість заходів фінансується в рамках Європейського інструмента з питань демократії та прав людини і тематичної програми "Інвестування в людей".

Потужним інструментом забезпечення прав дитини залишається процес розширення ЄС. Одним з критеріїв членства в ЄС є стабільність інституцій, що гарантують демократію, верховенство права, права людини, повагу до меншин та захист їхніх прав. Упродовж всього процесу вступу тієї чи іншої країни до ЄС Європейська Комісія сприяє проведенню реформ, націлених на захист дітей, та ретельно стежить за прогресом у сфері прав забезпечення дитини в усіх країнах-кандидатах і потенційних кандидатах на вступ до ЄС.

Загалом, будь-які з інструментів – політичний діалог, допомога з метою розвитку, внутрішня політика чи торгові стимули – набудуть більшої ефективності за умови їхнього спільного застосування та взаємної підтримки в рамках загальної стратегії, зосередженої на питаннях забезпечення розвитку та викорінення бідності. Отже, ефективні та оновлені заходи у відповідь, що застосовуються на політичному рівні для боротьби проти дитячої праці, включаючи заходи у сфері викорінення бідності та в галузі освіти – починаючи з наймолодших, повинні бути всеохоплюючими і націленими на усунення першопричини. Це відображає пріоритети, визначені Цілями розвитку тисячоліття.

І останнє, але не менш важливе – Європейський форум з прав дитини має на меті зібрати разом усіх відповідних учасників: Представників країн-членів, омбудсманів з прав дитини, представників інституцій ЄС, Ради Європи, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і неурядових організацій. Форум продовжуватиме надавати підтримку Європейській Комісії у її діяльності на благо дітей. Обговоренню прав дітей також було присвячено організований цього року Європейським Союзом і неурядовими організаціями Форум з прав людини – найбільшу консультаційну платформу, що забезпечує співпрацю ЄС з громадянським суспільством.

У наступні роки діяльність Європейської Комісії у цій сфері буде зосереджена на наступних пріоритетних напрямках: насильство проти дітей, використання дітей в збройних конфліктах, бідність і діти в ситуаціях, коли вони стають особливо уразливими (наприклад, діти без супроводу, цигани), "невидимі" діти (у тому числі використання дитячої праці та торгівля дітьми). Також будуть активізовані зусилля, спрямовані на те, щоб надати можливість дітям самим висловлювати свої думки. Крім того, у 2010 році планується провести всебічну оцінку впливу заходів ЄС у сфері прав дітей.

Більш докладну інформацію Ви знайдете за адресами: http://ec.europa.eu/justice_home/fsj/children/fsj_children_intro_en.htm

http://ec.europa.eu/external_relations/human_rights/child/index_en.htm

Джерело : Представництво Європейської Комісії в Україні

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль