версія для друку

Громадянська Освіта, 2008,  №36
Права дитини

Суд, дружній до дитини

20.12.2008
автор: Костянтин Рєуцький

– таку назву має проект, якій розпочався у жовтні цього року і триватиме майже до кінця року наступного. Його автори хотіли б, щоб діти мали можливість скористатися правом на справедливий суд і почувалися в стінах судів захищено та впевнено.  Для цього, на їхню думку, треба, щоб суди створили відповідні умови для приходу до них дітей.

Президент фундації «Громадська альтернатива» Марія Ясеновська вважає, що проект «Суд, дружній до дитини» допоможе зробити судовий захист дітей більш ефективним. Ця ідея, за її словами, виникла після тогорічного моніторингу судів, якій проводила їх організація. «Під час моніторингу нами було побачено низку системних проблем щодо судових справ, пов’язаних із позбавленням батьківських прав, які заважають дотриманню якнайкращих інтересів дитини і її права на виховання в сімейному оточенні» - розповідає Марія Ясеновська, - «Існують суттєві прогалини у національному законодавстві, в першу чергу у сфері тлумачення оціночних тверджень таких як «жорстоке поводження з дитиною». Суди переважно покладаються на висновки органів опіки і піклування, які часто ґрунтуються на емоційній оцінці і не стандартизовані. Часто обґрунтування підстав позбавлення батьківських прав будується на невиконанні аліментних зобов’язань батьків, що невірно трактується, як ухилення від виховання дитини». Доступ до правосуддя, за словами виконавців проекту, ускладнюється через недостатнє забезпечення окремими судами належного інформування громадськості про графік проведення судових засідань. Крім того, існує усталена практика нехтування справами, які стосуються дітей, на користь інших справ, зокрема кримінальних.

Інший комплекс проблем, виявлений під час моніторингу судів, пов’язаний із механізмом врахування думки дитини. «За нашими спостереженнями, - каже Марія Ясеновська, - для запровадження ефективних механізмів врахування думки дитини у суді судді потребують додаткових знань з основ дитячої психології та стандартів прав дитини. Однак, для розробки конкретних рекомендацій судам по запровадженню дієвих механізмів врахування думки дитини нам не вистачало інформації, бо через обмежений час виконання проекту та розгляд виключно справ специфічної спрямованості ми не змогли відстежити достатню кількість випадків допитування дітей у суді. Ці ж причини завадили дослідити достатню кількість справ до моменту винесення рішення і побачити результати врахування думки дитини та забезпечення її якнайкращих інтересів у рішенні суду».

Цю прогалину має заповнити  цьогорічний проект, фокус якого буде зроблено саме на справах, в яких беруть участь діти. Під час реалізації проекту буде здійснено моніторинг п’яти судів Харківщини за результатами якого експерти оцінять наскільки суди дотримуються у своїй діяльності стандартів прав дитини та враховують думку та інтереси дітей, при винесенні рішень у цивільних справах. В рамках проекту буде проведено громадські дослідження цивільних справ у судах, підготовлено посібник з дитячої психології для суддів, проведено науково-практичний семінар з основ дитячої психології і прав дитини для суддів Харківської області. Проект реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), проекту «Україна: верховенство права», в рамках програми «Моніторинг судів: громадські дослідження з метою удосконалення діяльності суду».

Дослідників цікавитимуть всі чинники, які впливають на дитину під час розгляду судової справи:  наскільки відкритим є процес, наскільки інформація у суді доступна для дитини, чи використовуються спеціальні заходи по забезпеченню доступності і зручності діяльності суду для дітей, чи залучаються психологи для створення дружньої до дитини атмосфери у суді. Буде з’ясовуватися чи мають суди спеціальні приміщення для організації допитування дитини, чи розуміють судді дитячу психологію і чи можуть організувати допитування дитини у відповідності до її вікових особливостей. Предметом громадського дослідження стануть і достовірність дат слухань, і рівень навантаження на суддю, який працює із справами пов’язаними із правами та інтересами дітей, і відповідність термінів розгляду справ нормам законодавства, тощо. За результатами дослідження буде розроблено пакет рекомендацій щодо підвищення ефективності розгляду справ із врахуванням інтересів та думки дитини.

В рамках моніторингового компоненту вже відбулася підготовка групи волонтерів, які будуть вести громадське дослідження зазначених цивільних справ в обраних судах Харківської області. Долучити до проекту планується  Ленінський та Київський районні суди Харкова, Богодухівський районний суд та Чугуївський і Первомайський міські суди Харківської області.

Що ж, враховуючи попередній досвід фундації «Громадська альтернатива», можна сподіватися, що проект, якщо й не вирішить всіх існуючих у цієї сфері проблем, то принаймні стане важливим кроком вперед у їх розв’язанні.

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль