версія для друку

Громадянська Освіта, 2008,  №36
Права дитини

У Польщі запроваджують нову модель дитячих будинків

05.12.2008
джерело: www.civicua.org
У Польщі переконані, що колишня радянська система залишила застарілу мережу дитячих будинків. Педагоги вважають, що це не осередки з виховання безпритульних дітей, а гігантські комбінати, що породжують насильство малолітніх, викривлюють їхню психіку, сприяють відчуженості майбутніх громадян від суспільства. Уряд готовий запровадити нову систему сімейних будинків дитини.

Перед польським урядом стоїть завдання впродовж наступних 11 років перетворити державні дитячі будинки у мережу сімейних будинків для дітей.

У чому полягає суть так званої польської моделі дитячих будинків?

По перше, метою сімейних дитячих будинків є виховання безпритульних дітей у звичайній родинній обстановці.

Однак проблему ускладнює те, що така сім’я підлягатиме фінансовим законам, так само, як інші державні установи. За «польською моделлю» сімейний дитячий будинок створюють батьки та їхні біологічні діти, плюс ті діти, виховання яких родині доручається за рішенням суду. Загалом кількість «своїх» та «не своїх» дітей у такій сім’ї не повинна перевищувати 10-ти. Штатним директором такого дитячого будинку призначають одного з батьків, іншого – вихователем на неповну ставку. Штатними співробітниками можуть бути також педагоги, так би мовити «із зовні». Діти залишаються у сімейному будинку до того часу, коли їхнім біологічним батькам суд поверне батьківські права або до повноліття вихованців.

На утримання дітей в сімейних дитячих будинках держава призначає понад 180 доларів на місяць на одну особу.

З’явиться нова професія – «замінний батько»

Міністерство праці Польщі підготувало реформу системи сімейних дитячих будинків.

Співробітник міністерства Ґжеґож Зиґан зазначає: «Передбачаємо запровадити систему державних контрактів для «замінних батьків». Ця система на багато років гарантуватиме «замінним батькам» фахову роботу. Усі їхні професійні права будуть записані у такому контракті».

Представник міністерства також зауважив, що за урядовим законопроектом «замінним батькам» час контракту мав би бути зарахований до трудового стажу. Згідно з реформою, в країні буде створено нову професію: «замінний батько».

Суть урядового законопроекту полягає в тому, що держава перебирає на себе обов’язок оплачувати та координувати роботу мережі сімейних дитячих будинків.

Найближчим часом уряд має схвалити законопроект, за яким до 2020 року перевагу в країні здобудуть дитячі будинки сімейного типу.

Державні дитячі будинки переходитимуть на інший статус. У них зможуть перебувати лише діти старші 10 років або ті, що не змогли потрапити до сімейних дитячих будинків. У таких освітньо-виховних закладах кількість дітей не перевищуватиме 14, пояснив представник польського міністерства праці Ґжеґож Зиґан.

Джерело : Радіо Свобода

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль