версія для друку

Громадянська Освіта, 2008,  №33
Оголошення та повідомлення

П’ятий міжнародний фестиваль «Docudays Ua» в Харкові

27.11.2008

ХАРКІВ
Кінотеатр «БОММЕРЪ»

 

28 листопада – п’ятниця. Сеанс: 18:00

Відкриття П’ятого міжнародного фестивалю «Docudays Ua»

Мати/  Мать -
режисери Антуан Катен, Павло Костомаров/  Швейцарія/Франція/Росія/80 хв., 2007
Головний приз в номінації «кіно без плівки» Кіношок 2007
Приз кінокритики Кіношок 2007
Головний приз XVIII Відкритого фестивалю документального кіно "Росія"
Приз кінопреси XVIII Відкритого фестивалю документального кіно "Росія"
Приз фонду Романа Кармена XVIII Відкритого фестивалю документального кіно "Росія"
Приз За кращий східноєвропейський фільм  50-Міжнародного фестивалю Лейпциг 2007
Фільм – відкриття 5-го кінофестивалю в Києві
(Нова робота режисерів фільмів «Трансформатор» та «Мирне Життя»)
Вона мати. У неї дев’ятеро дітей. Вона біжить. Від чоловіка – до в’язниці, від пологового будинку – до школи, від роботи – в лікарню. Що далі?...

29 листопада – субота. Сеанс: 20:00  

Із самого серця Одеси/ Андре Шройдерс/Нідерлани /60хв. 2007
Музична подорож Молдаванкою, колишнім єврейським поселенням в Одесі та «батьківщиною» старих одеських бандитських пісень. У цих гумористичних і жорстоких єврейських піснях – душа Одеси. «В Одесі ти не народжуєшся євреєм, ти ним стаєш», – каже Іван, якого ми випадково зустріли, коли спостерігали за Володимиром, приязним пенсіонером, що вештався дворами напівзруйнованої Молдаванки, шукаючи самогону.
Єврейський музикант Алек Копит, який народився в Одесі, але зараз мешкає в Амстердамі, шукає хто б йому підіграв у ресторані. Режисер разом із героєм шукає Світло, а знаходить лише згорілу лампочку. Смішна і водночас болісна подорож уже в Амстердамі завершується меланхолійною піснею «Темні ночі»…
Андре Шройдерс кінорежисер, філософ та міський проектувальник. Від 2001 року він працює як режисер та сценарист поетичних і філософських документальних та ігрових картин. Крім того, його власна компанія AS Film є продюсером багатьох короткометражних фільмів.

„Музичні партизани”
режисер Мирослав Дембінскі/ Польща/ 52 хв. 2007
Спеціальне згадування правозахисного журі „За музику, гумор і реальність”
Документальний фільм про молоді рок-гурти, які виступають проти режиму Лукашенка. Вони висловлюють своє ставлення за допомогою музики, одягу, поведінки.Мірослав Дембінський: Народився 1959 року. Закінчив математичний факультет Торунського університету, відділення режисури Польської національної кіношколи (Лодзь, Польща), викладає режисуру документального кіно з 1990 року. Зняв майже 30 фільмів, багатосерійних та документальних стрічок, які були відзначені майже 80-ма нагородами на міжнародних кінофестивалях.

30 листопада – неділя - Сеанс: 18:00

Перший день/The First Day
Режисер Марчiн  Заутер/Польща, 21хв., 2007
Приз журі творчого конкурсу  - за лаконічність втілення теми національної ідентичності в пострадянському просторі. 
Це розповідь про найважливіші моменти у житті кожного з нас. Про перші перешкоди, які має подолати молода людина, щоб стати дорослою. Для цього фільму декілька дітей переїхали з тундри до міста.Фільм було зняти у рамках проекту „Росія – Польща. Новий погляд”, друга спроба. Проект був реалізований компанією Eureka Media та Інститутом Адама Міцкевича за фінансової підтримки Польського Інституту Кіно.

52 відсотки / 52 Percent
Режисер Рафал Скальський / Польща /  19хв. 2007
Перший приз фестивалю в Лодзі
Приз кращому продюсерові Польщі 47 МКФ у Кракові 2007
Приз кращому операторові 47 МКФ у Кракові 2007
Приз за кращій монтаж 47 МКФ у Кракові 2007
52 відсотки – це ідеальне співвідношення довжини ніг та зросту людини, це один із основних критеріїв відбору, встановлених Академією російського балету (Санкт-Петербург). Алла має два місяці, аби досягти цих омріяних пропорцій. Чи зможе вона вступити до академії?  

„Есма”/Esma
режисер Ален Дрієвіч/Боснія та Герцеговина/ 26хв., 2007
Спеціальне згадування правозахисного журі „За повагу до людської гідності”
Із табору ООН в Боснії та Герцеговині, де проводилися офіційні переговори між двома сторонами конфлікту, сербські вояки викрали полковника Авдо Паліча, представника боснійської сторони. Відтак його дружина Есма починає пошуки свого зниклого чоловіка, які тривали кілька років.

Гормональний акваріум 
Режисер Тереза Тара / Чехія /  21хв., 2007
Протизаплідна таблетка – символ сексуального звільнення. Але які наслідки її застосування? Чи дійсно люди вільно ухвалюють рішення? Жінки перебувають під впливом синтетичних гормонів, риби змінюють стать, чимдалі більше чоловіків страждає від безпліддя, а вчені розводяться про нові речовини, котрі заполонили довкілля.

Ти хотіла зняти фільм?
режисер Галі Вайнтрауб/Ізраїль/ 25 хв., 2007
Спеціальне згадування правозахисного журі „За жагу до життя” 
Я народилася з фізичними вадами. Коли на світ з’явився мій племінник, мені стало цікаво, як фізично або розумово неповноцінні люди можуть виховувати дітей.
Я зустріла Зехаву Паднес, хворого на поліомієліт, що мріяв про танці, та Орена Брайєра, який займався народними танцями та від самого дитинства спостерігав, як його батько танцював у інвалідному візку. Вони гадали, що я робитиму фільм про їхній виступ. Я з великим ентузіазмом взялася до роботи над проектом. Мені допомагали друзі та моя матір, яка підтримувала мене, хоча інколи надто сильно втручалася. Та в моїх стосунках із танцювальною парою почали виникати ускладнення. Дійшло до того, що мені заборонили знімати прем’єрний виступ, про який вони так мріяли. Минуло два роки, і я усвідомила, що мені доведеться зустрітися з ними і разом подивитись фільм. Моя мати запитала мене: «Ти хотіла зняти фільм?» І ось я стою під дверима Зехави, моє серце калатає. Що буде зараз? Як закінчиться фільм?

 

* * *

 

П’ятий міжнародний фестиваль «Docudays Ua»
Дні документального кіно про права людини

Мета фестивалю – засобами кіномистецтва привернути увагу українського суспільства до проблем “звичайної” людини, сприяти розвитку відкритого діалогу про права людини, утвердженню ставлення до людської гідності як найвищої цінності.

Тематика фільмів охоплює наступні напрямки: захист прав дітей, протидія торгівлі людьми, дотримання прав громадян на мирні збори, протидія домашньому насильству, робота з мігрантами та шукачами притулку, захист від катувань та жорстокого поводження, протидія расизму та ксенофобії.

Діапазон тем, розкритих документалістами, – від екстремальних історій про людей, які живуть в умовах війни, природних або інших катастроф, – до проблем ґендерної рівності, дискримінації, порушення прав дітей чи людей із обмеженими можливостями. Особливе місце посідають історії людей, які перемогли життєві обставини, обстояли свої права й досягли мети.

У цьому році учасниками фестивалю стали фільми з 22 країн світу. У тому числі: з Боснії та Герцеговини, Грузії, Канади, Китаю, Індії, Ізраїлю, Латвії, Македонії, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Росії, США, Чехії, Швеції, Швейцарії та України.

Навесні 2008 року П’ятий міжнародний фестиваль «Дні документального кіно про права людини «Український контекст» відбувся у Києві.

За традицією, з жовтня до грудня „Дні Документального Кіно” продовжують свою роботу в якості мандрівного фестивалю. Протягом року перегляди та спеціальні заходи фестивалю відвідують більш ніж п’ятдесят тисяч глядачів.

У цьому році фестиваль запросили більш ніж у тридцять міст України. У тому числі: Вінниця, Дніпропетровськ,  Кривий Ріг, Донецьк, Івано-Франківськ, Луганськ, , Луцьк, Львів, Одеса, Полтава, Рівне, Севастополь, АР Крим: Сімферополь, Армянськ, Джанкой, Новоозерне, Євпаторія, Керч, Красноперекопськ, Роздольне, Феодосія, Ялта,  Суми, Глухів, Шостка, Лебедин, Харків,  Херсон, Чернігів.

У цьому році фестивальні перегляди відбудуться більш ніж у тридцяти містах України.

У кожному з регіонів фестиваль має місцевих партнерів з числа провідних громадських та правозахисних організацій, допомогу у проведенні надають державні адміністрації та приватні підприємства.

В Харківській області з 1 жовтня по 1 грудня 2008 року показ кінофільмів фестивалю відбувається у Балаклійському, Валківському, Зміївському, Золочівському, ЛозовськомуКуп’янському, Шевченківському районах області, а також у Чугуєві та Мерефі .

Новиною цього року є проведення окремої презентації фільмів кінофестивалю для працівників органів внутрішніх справ України. Така ініціатива у січні 2008 року була підтримана Громадською радою з питань забезпечення прав людини при МВС України. За сприянням начальників ГУМВС, УМВС України в період з 6 жовтня по 22 грудня планується провести презентацію фільмів в усіх регіонах із залученням членів обласних громадських рад. Організаційні обов’язки при цьому покладаються на створене в МВС Україні Управління моніторингу дотримання прав людини та його регіональних співробітників - помічників Міністра з прав людини.

В ході проведення кінофестивалю керівництву ГУМВС, УМВС будуть передані компакт-диски з фільмами у власність підрозділів для їх постійного  використання в рамках занять зі службової підготовки та підвищення кваліфікації. На замовлення дирекції кінофестивалю науковцями Харківського національного університету внутрішніх справ був спеціально розроблений методичний посібник для проведення таких занять із використанням документальних фільмів з прав людини. У посібнику наведено основні методи активного навчання у поєднанні з нормами міжнародного та національного законодавства в галузі захисту прав людини. Він адресований у першу чергу працівникам патрульної служби, карного розшуку, слідчим, дільничним інспекторам та керівникам підрозділів.

 

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль