версія для друку

Громадянська Освіта, 2008,  №12
Оголошення та повідомлення

Вчимося толерантності

23.05.2008
автор: Валентина Дьомкіна
джерело: www.civicua.org
20 нових тренерів, найактивніших вчителів Донецької області, пройшли навчання за тренінговим курсом «Вчимося бути толерантними» та готові розпочати роботу зі школярами в 11 містах та районах Донецької області в рамках проекту «Молодь за взаєморозуміння та повагу до етнічних різноманітностей». Під час тренінгу, що проходив в м. Святогорську
19-21 травня 2008 року, вчителі ознайомились з такими поняттями як стереотипи, упередження, ксенофобія, розглянули витоки дискримінації та расизму як однієї з форм дискримінації. Велика увага приділялась методам та формах формування у молоді поваги та взаєморозуміння культурних різноманітностей. Тренінговий курс базується на методичному посібнику кампанії «Всі різні-всі рівні» та методичному посібнику з освіти з прав людини «Компас» Ради Європи. Тож вчителі Донеччини оволоділи європейськими методиками у вихованні поваги до прав людини та культурної різноманітності. Найбільшу зацікавленість під час тренінгу викликали теми «моя ідентичність», «моя особиста роль в запобіганні расизму та дискримінації», «роль стереотипів у сприйнятті відмінностей». Учасники отримали знання та практичні навички щодо неформальної освіти та інтерактивних методів і форм навчання молоді.

Проблема расизму та ксенофобії існує та набирає обертів в Україні. Протягом останнього року Україна все частіше фігурувала в новинах та звітах міжнародних правозахисних організацій через різке підвищення нападів на людей іншої національності. Не зважаючи на це питанням взаємоповаги та толерантності не достатньо приділяється уваги в сфері формальної освіти.

Учасники тренінгу разом прийшли до висновків, що формування поваги до будь-яких відмінностей має бути важливим елементом сьогоденної освіти.

Серед найближчих планів нових тренерів є проведення освітніх тренінгів для дітей та молоді, поширення інформації серед колег та знайомих.

Наступним етапом проекту є проведення дебатів для школярів та студентів для обговорення теми „Роль молоді в процесі формування толерантного суспільства” які відбудуться в жовтні - листопаді цього року.

Проект реалізується Донецьким молодіжним дебатним центром за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.


Джерело : Донецький молодіжний дебатний центр

Автор : Валентина Дьомкіна

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль