Зовнішнє тестування: тест на чесність

05.04.2008
автор: Юрій Чумак

Система вступу до вищих навчальних закладів, що існувала раніше, була корупційною. Зовнішнє тестування, за умови дотримання чесної процедури, мусить в значній мірі подолати цю проблему. Тому «Комітет виборців України» прийме участь у загальнонаціональній кампанії спостереження за зовнішнім незалежним оцінюванням якості знань випускників середніх шкіл.

Про це заявив 3 квітня на прес-конференції у Харківському прес-клубі голова Харківського обласного відділення Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Михайло Камчатний.

Він зазначив, що кампанію спостереження здійснюватимуть цього року в Україні МБФ «Центр Тестових Технологій», ГМ «ОПОРА» та ВГО «Комітет виборців України». Метою кампанії є попередження порушень процедур зовнішнього незалежного тестування (ЗНО) та інформування громадськості про об’єктивність та неупередженість тестування абітурієнтів. Діяльність КВУ в межах кампанії підтримується Міжнародним фондом «Відродження».

На думку М. Камчатного, система зовнішнього незалежного тестування абітурієнтів покликана зруйнувати «кругову поруку хабарництва при вступі до ВНЗ». Саме тому зараз відбувається опір цій системі з боку ректорів ВНЗ, адже «вони втрачають своє джерело корупційних доходів».

Голова Правління ХОВ ВГО КВУ назвав низку можливих порушень під час тестування, на які незалежні громадські спостерігачі звертатимуть увагу в першу чергу. Це, зокрема:

1.  Штучний зрив проведення тестування: цілеспрямоване створення неналежних умов тестування (недостатня площа приміщень, зайві шумові ефекти, присутність сторонніх осіб, інсценовані конфлікти в аудиторії).

2.  Надання допомоги абітурієнтам з боку адміністрації пунктів тестування: підміна інструкторів в аудиторіях, ігнорування інструкторами порушень з боку абітурієнтів, безпосередня допомога в складанні тестів («підказування» під час тестування).

3.  Порушення з боку абітурієнтів: реєстрація на тестування «підставних» осіб, використання технічних засобів, що передають інформацію, списування, інсценування конфліктних ситуацій.

Разом з тим Михайло Камчатний повідомив і про деякі системні проблеми, що вже зараз загрожують якісному проведенню тестування. В першу чергу це щільний графік організації ЗНО, який спричиняє брак інформації та породжує негативні чутки й недовіру громадян до зовнішнього тестування.

КВУ також не виключає можливість «кумівства» (обумовленого наявністю дружніх або родинних зв’язків між представниками адміністрації пунктів тестування та абітурієнтами чи їх батьками), що може спричинити певні корупційні дії під час тестування.

Щоб попередити подібного роду порушення, КВУ в Харківській області планує провести спостереження більше ніж на 20-ти відсотках пунктів тестування з кожного предмету. На всіх цих пунктах будуть присутні по 3 спостерігачі КВУ (2 – в аудиторіях, 1 – поза ними). Спостерігачі здійснюватимуть свою діяльність згідно з пунктами «Положення про громадський контроль за проведенням в Україні ЗНО», затвердженого Міністерством освіти і науки України, – зазначив М. Камчатний.

По закінченні спостереження на кожному пункті буде складатись відповідний протокол. Якщо під час проведення зовнішнього незалежного оцінювання якості знань будуть певні ексцеси, і абітурієнти оскаржуватимуть неналежно організоване тестування, дані, зафіксовані спостерігачами, можна буде використовувати в якості додаткових доказів порушень.  

Михайло Камчатний закликав узяти участь у спостереженні за процесом тестування представників батьківських комітетів, ЗМІ та зацікавлених громадських організацій. Зараз КВУ проводить спеціальні тренінги для майбутніх спостерігачів за тестуванням.

Нагадаємо, що 1-й тест – з української мови та літератури – абітурієнти складатимуть вже 22 квітня.

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль