версія для друку

Громадянська Освіта, 2007,  №15
Позашкільна виховна робота

Назустріч сонцю

06.06.2007
автор: Оксана Демченко

Середина місяця вересня видалася сонячною та погожою, як і належить порі бабиного літа. На зміну дещо прохолодним ранкам швидко приходили майже спекотні години полудня.

16 вересня багато хто з мешканців Пролетарського здивовано визирав на вулицю, якою у напрямку Попельнастого, назустріч сонцю, весело перегукуючись та сміючись, ішли десятки дітлахів, поміж якими було видно дорослих – керівників туристичного походу. А в тому, що вулицями Пролетарського йшли саме туристи, сумніватися не доводилося: рюкзаки, похідні казанки, згорнуті туристичні палатки, біноклі та фотоапарати чітко вказували на це.

Саме 16 вересня розпочався похід, організований Олександрійським районним центром дитячої та юнацької творчості до села Братське (Шевське) Пролетарської сільської ради та до села Михайлівка. Представники 8 шкіл району рушили у мандрівку рідним краєм. Всі вони – учасники туристичних та краєзнавчих гуртків які діють при ЦДЮТ. Зі словами особливої вдячності хотілося б звернутися до директорів Добронадіївської, Куколівської, Червонокам’янської, Улянівської, Косівської, Цукрозаводської, Протопопівської та Ізмайлівської шкіл, які з розумінням поставилися до важливості цього виховного міжшкільного заходу, та зуміли знайти можливість вивільнити на ці два дні своїх вчителів – керівників гуртків. 64 чоловіки прийняли участь у цьому туристично-краєзнавчому заході.

Вів нашу туристично-краєзнавчу експедицію в недалекому минулому вчитель, співробітник нашого ЦДЮТ, а нині працівник Улянівської сільської ради з питань сім’ї та молоді Сергій Коломоєць. Ще за часів свого вчителювання він неодноразово сходив всю довколишню місцевість, здійснив запис багатьох місцевих переказів та легенд, разом зі своїми хлопцями проводив краєзнавчі пошукування у цій частині Олександрійщини. Саме завдяки цьому кожен привал для юних туристів-краєзнавців являв собою по справжньому цікаву розповідь саме про ту місцевість, в якій безпосередньо на той момент знаходилися учасники походу. Скільки цікавого вони довідалися з історії виникнення Пролетарського; побували на місці колишнього розташування села Єленівка, знищеного за часів сталінщини, та вислухали трагічну історію цього українського села; довідалися про деякі трагічні сторінки цього краю часів громадянської війни.

А потім учасники походу мальовничим схилом балки вийшли до села Шевського, яке офіційно іменують Братським. Керівник туристичного гуртка ЦДЮТ при Добронадіївській школі Вадим Миколайович Федоров повідомив, що в цьому селі бере свій початок одна з малих річок України – Омельник. Саме біля витоку Омельника і розташувалися на привал туристи-краєзнавці. Опісля привалу Сергій Коломоєць розповів учасникам заходу найцікавіші сторінки історії цього невеличкого степового українського села. Та найцікавішим моментом не лише його оповіді, а, мабуть, і всієї експедиції, був огляд підземних штучних печер, таємниця появи яких так і не розгадана до сьогоднішнього дня. Захопленню дітей (та і керівників гуртків) не було меж. Діти на власні очі побачили, що таємниче та загадкове зовсім поряд, його треба лише розгледіти.

Побачили учасники походу і село Дохторове (сучасне Тарасово-Шевченкове) та розриту козацьку могилу на околиці цього села; довідалися, чому шлях, по якому вони просувалися у напрямку села Михайлівки, називався „большаком”.

Михайлівка зустріла юних туристів по-справжньому гостинно: чудова вечеря у їдальні СТОВ „Надія” (від імені всіх учасників та організаторів походу висловлюємо найщирішу подяку директору цього сільгосппідприємства Вибрик Раїсі Павлівні), дискотека в Михайлівському Будинку культури. І варто було лише залунати музиці, як де й поділася втома та болючі мозолі. Тож завершення дня було не гіршим, ніж його початок.

А на другий день учасники експедиції оглянули витік річки Жовтої, визначили її екологічні проблеми, пройшли за її течією, оглядаючи всі її невеличкі притоки та джерела. Просуваючись за її течією, туристи підійшли до околиці села Сухинове, колишнього маєтку поміщиків Сухинових. Представник цього роду І.І.Сухинов, поручик Чернігівського полку, уродженець Червоної Кам’янки став одним з найактивніших учасників руху декабристів. Розповів Сергій Коломоєць місцевий переказ про Богданову криницю...

Закінчився похід. Прощалися з Михайлівкою гомінливі гуртківці і щиро сподівалися, що наступні походи будуть ще більш захоплюючими та цікавими.

Директор Олександрійського районного ЦДЮТ
Оксана Демченко

 

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль