версія для друку

Громадянська Освіта, 2006,  №27
Різне

Молодіжні ініціативи для місцевого самоврядування

02.10.2006
автор: Олександра Цимбал

Літо особливе своїм палким сонцем, відпочинком та хоча б якоюсь кількістю вільного часу. Найспритніші та найамбітніші молоді люди використовують цей час для реалізації власного потенціалу та здобуття досвіду. Беручи до уваги ці факти активісти Люботинської дитячо-молодіжної організації “Спілкування без кордонів” створили ініціативну групу, яка взяла участь у конкурсі “До добробуту через розвиток громади” в рамках проекту «Активізація громадянських ініціатив у Харківській області».

Конкурс проводився Харківським обласним відділенням Всеукраїнської громадської організації Комітет виборців України (КВУ) за підтримки Фонду ім. Стефана Баторія (Польща). Ідеї щодо вироблення ефективного механізму доведення молодіжних ініціатив до конкретних результатів проблискувались і раніше, але тепер ми вже чітко побачили перспективи та конкретну матеріальну форму цієї ідеї – новостворена Молодіжна експертна група (МЕГ). Через реалізацію конкретних проектів талановита активна молодь змогла б донести власні ідеї та ініціативи хоча б до рівня місцевого самоврядування і зробити свій внесок у визначення та, головне, вирішення власних проблем.

Звісно, на шляху до такої ефективної моделі виникатиме чимало поточних проблем. До найгостріших можна віднести недостатню ініціативність серед більшості молодих людей, а також недостатній рівень їх компетентності. Серйозним поштовхом до вирішення цих та інших проблем має стати громадянська освіта. Вона навчає молодь залучатися до громадських справ.

Для остаточного занурення у сутність програми, КВУ організував інформаційно поживні семінари з написання проектів, механізмів впливу громад на органи місцевого самоврядування та взагалі, як слід поводитися громадським організаціям у сучасному суспільстві.

Отже, добре підготувавшись, розробивши проектну пропозицію, ми спробували свої сили. Вже в середині серпня ми розпочали реалізацію проекту “Молодіжні ініціативи для місцевого самоврядування” у співпраці з Люботинською дитячо-молодіжною громадською організацією “Спілкування без кордонів”, Люботинською міською радою, Центром вільного доступу до Інтернет (IATP, м. Харків), редакцією бюлетеня Харківської правозахисної групи „Права людини. Громадянська освіта”.

Цільовою аудиторією нашого проекту була активна люботинська молодь віком від 16 до 25 років. Мета проекту заключалася в налагодженні ефективної взаємодії міської молоді та ОМС, шляхом створення МЕГ та навчання її учасників підчас літньої школи “Демократичне самоврядування”.

На сьогоднішній день для нашого регіону проблеми участі молоді є  актуальними, адже лише в цілковито “здоровому” суспільстві кожна молодіжна ініціатива знаходить своє місце у просторі і, безумовно, вона завжди присутня в житті. Молодь як ніхто несе відповідальність за ефективне вирішення власних проблем. Хоча такий розвиток громад час-від-часу здається навіть трохи утопічним, проте із кожним кроком до “здорового” суспільства чим раз більше відчувається реальність поставленої мети. Саме такі відчуття виникали підчас роботи за проектом.

На підготовчому етапі проекту переважали організаційні питання та процеси підготовки семінарів. Приємно, що всі наші старання та  метушня виправдали себе під час реалізації проекту, коли літня школа представляла особливий інтерес для всіх – і для організаторів, і для викладачів, і для самих учасників. У центрі роботи літньої школи були наступні питання:

  • Демократизація місцевого самоврядування: громадська участь, партнерство, зарубіжний досвід і перспективи
  • Практична діяльність місцевого самоврядування, його структура та механізми прийняття рішень
  • Можливості використання Інтернет технологій та Інтернет-ресурсів в роботі Молодіжної експертної групи

·  Громадянська журналістика: практика застосування для місцевого розвитку 

  • Фандрейзинг в діяльності молодіжних ініціативних груп
  • Лобіювання інтересів: сучасні методи та технології
  • Системний метод в аналітичній діяльності
  • Знання проектних технологій як умова реалізації молодіжних ініціатив тощо.

Запропоновані до обговорення теми виявилися новими для учасників, тому кожен день представляв велику цінність для кожного. Перший день мав більш теоретичну форму, але за об’ємом та корисністю інформації він неоціненний. Учасники семінару засвоїли тенденції демократизації ОМС, а секретар Люботинської міської ради відкрив нам “таємниці” рідного міста та звернув увагу на болючі проблем громади і механізми їх вирішення.

 Наступні дні ми сторонилися великих об’ємів теорії і віддали перевагу практичним знанням та навичкам. Місцем роботи літньої школи була Люботинська міська рада, але в один з днів учасники мали змогу опрацьовувати матеріал в Центрі вільного доступу до Інтернет (IATP, м. Харків). Саме тут учасники навчилися створювати електронну скриньку, отримали корисні поради для подальшої діяльності МЕГ, наприклад, де і як можна розмістити власну Веб-сторінку, де шукати партнерів, інформацію щодо конкурсів та проектів, вивчити успішний досвід подібних молодіжних об’єднань та місцевого самоврядування в цілому. Результатом роботи в Центрі стало те, що ми засвоїли досвід роботи з сайтами і розпочали формувати свої думки і пропозиції на форумі Люботинської міської ради.

  До успіхів літньої школи можна додати також психологічний блок навчання., який отримав найбільше позитивних відгуків та емоцій. Психологічні аспекти взаємодії із партнерами: як краще лобіювати інтереси та переконати всіх, що без запропонованого вами конкретного проекту існування громади просто неможливе – викликали загальну зацікавленість. Відтепер  фандрейзинг, від  вперше почутого слова, перетворився на зрозумілу систему механізмів збирання коштів для організації, яку тепер лишилось лише закріпити на практиці.

  Літня школа пройшла в приємному інформаційному напруженні. Після дискусії першого дня щодо створення молодіжної експертної групи, сумніватися в тому, що ідея знайде підтримку серед молоді не було сенсу. Головними стали організаційні питання та визначення напрямків подальшої роботи, створення перспективного плану дій. Серед напрямків діяльності ми виділили найголовніші:

·  Просвітницька діяльність у сфері громадянської освіти;

·  Формування громадянської компетентності міської молоді в сфері молодіжної політики;

·  Активізація молоді в роботі місцевого  самоврядування;

·  Залучення до вирішення молодіжних проблем міста;

·  Участь у формуванні молодіжної політики;

·  Розробка проектів та їх реалізація тощо.

Сьогодні можна зробити короткі висновки із досвіду реалізації проекту. По – перше, молодь має можливості добровільно залучатися до участі у літній школі, планувати її роботу. Більшість студентської та учнівської молоді  вперше брали участь у літній школі і залишилися задоволеними. По-друге, літні школи дають можливість обрати нові теми і форми навчання, в яких зацікавлена молодь. По – третє, учасники проекту отримали не тільки нові знання, але і практику партнерських взаємовідносин з органами місцевого самоврядуванням та організаціями третього сектору. Та саме головне, молодь зорганізувалася, дійшла висновку, що навчання громадянській освіті потрібно поєднувати з практичним втіленням її ідей, і активніше залучатися до життя місцевої громади.

 

 Олександра Цимбал, керівник проекту
“Молодіжні ініціативи для місцевого самоврядування”,
студентка Харківського національного
 університету внутрішніх справ

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль