версія для друку

Громадянська Освіта, 2006,  №21
Права дитини

Лист Генеральної прокуратури стосовно захисту прав неповнолітніх

06.09.2006

ГЕНЕРАЛЬНА ПРОКУРАТУРА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 31.07.2006 р. N 07/3-90

Прем’єр-міністру України
Єханурову Ю. І.

 

Шановний Юрію Івановичу!

Захист прав дітей, передусім від насильства, постійно перебуває у полі зору органів прокуратури України і є пріоритетом наглядової діяльності.

Конституцією України, Конвенцією ООН про права дитини, Законом України "Про охорону дитинства" та іншими законами України дітям гарантовано особисту недоторканість та захист їх життя і здоров’я. Водночас упродовж 2005 - 2006 років судами визнано потерпілими від злочинів понад 8 тис. неповнолітніх. На профілактичному обліку в службах у справах неповнолітніх перебуває майже 45 тис. неблагополучних родин, в яких утримуються 94 тис. дітей. Проте на облік в органи внутрішніх справ поставлено лише 2,5 тис. осіб, які вчиняють насильство в сім’ї. Внаслідок жорстокого поводження батьків діти змушені залишати домівки, бродяжити, жебракувати, вчиняти злочини. Лише за 2006 рік підлітками скоєно 10,5 тис. злочинів, до притулків для неповнолітніх доставлено понад 12 тис. дітей, що бродяжили та жебракували.

Прокурорськими перевірками встановлено, що органи внутрішніх справ, опіки та піклування, освіти, служб у справах неповнолітніх порушують вимоги Закону України "Про попередження насильства в сім’ї".

У переважній більшості областей ними не розроблено програми щодо запобігання насильству в родинах, не визначено потребу регіонів у спеціалізованих установах для жертв насильства, не вивчаються причини та умови, що сприяють цим негативним проявам. Взаємодія цих органів зводиться до обміну статистичною інформацією. Як наслідок, відсутні достовірні дані про кількість дітей, які потерпають від насильства, жорстокого поводження з ними та потребують захисту.

Значну кількість складають злочини проти неповнолітніх, що вчинені у неблагополучних сім’ях де батьки зловживають спиртними напоями, наркотичними засобами, злісно ухиляються від виконання обов’язків щодо догляду, виховання та утримання дітей.

Водночас прокурорськими перевірками встановлено, що відповідними органами і службами не вжито вичерпних заходів до попередження цих негативних явищ, захисту дітей, які утримуються у неблагополучних сім’ях. Неналежно ведеться облік таких родин, через що більшість з них не охоплено профілактичною роботою. Питання про вилучення дітей з небезпечних умов проживання вчасно не вирішуються, що нерідко призводить до вчинення відносно дітей тяжких злочинів, а в окремих випадках - їх загибелі. Так, батьки малолітньої Микитини О. тривалий час злісно не виконували обов’язки по догляду за нею. Нехтуючи погіршенням стану здоров’я дитини у зв’язку з тяжкими травмами, батьки за медичною допомогою не звернулися, що призвело до смерті дівчини. Прокурором Сколівського району Львівської області за цим фактом порушено кримінальну справу, яку розглянуто судом з винесенням обвинувального вироку.

Всупереч вимогам Законів України "Про міліцію", "Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх", "Про попередження насильства в сім’ї" органи внутрішніх справ України не надають переваги профілактичній роботі з неблагополучними сім’ями. Як правило, робота щодо виявлення таких сімей проводиться формально, не завжди з’ясовують причини сімейного неблагополуччя, не вживають заходів до їх усунення, нормалізації обстановки в родинах. Так, мешканець смт Лисянка Черкаської області Куліш І. А., який систематично зловживав спиртними напоями та вчиняв у сім’ї бійки, не перебував під профілактичним впливом міліції. Під час сварки у стані алкогольного сп’яніння жорстоко знущався над своєю двомісячною дитиною, спричинивши їй тяжкі тілесні ушкодження. За вказаним фактом прокуратурою Черкаської області порушено кримінальну справу, слідство у якій триває.

Ігноруючи вимоги законів, органи внутрішніх справ не завжди притягують до відповідальності батьків чи осіб, що їх заміняють, які не виконують своїх обов’язків щодо виховання і утримання дітей, втягують їх у протиправну діяльність. Органи міліції допускають випадки відмови у реєстрації звернень про насильство у сім’ї та порушенні кримінальних справ за фактами вчинення злочинів проти життя і здоров’я неповнолітніх. Зокрема, дільничним інспектором Олександрійського РВ УМВС України у Кіровоградській області відмовлено в порушенні кримінальної справи за зверненням про знущання та побої неповнолітнього С. батьком та його співмешканкою. Передбачених законом заходів щодо проведення перевірки, негайного вилучення підлітка з небезпечного оточення не вжито, внаслідок чого неповнолітній отримав тяжкі тілесні ушкодження. Прокурором району порушено кримінальну справу та питання про відповідальність винних службових осіб.

Останнім часом набули поширення факти жорстокого поводження та сексуального насильства над неповнолітніми працівниками кримінальної міліції у справах неповнолітніх. Так, прокуратурою Запорізької області у квітні поточного року порушено кримінальну справу за фактом незаконного затримання та зґвалтування працівниками кримінальної міліції у справах неповнолітніх Оріхівського РВ УМВС України неповнолітнього Д. (Прізвища дітей у даній публікації не вказуються. - Ред.) Слідство у справі триває.

Працівниками Заводського РВ Дніпродзержинського МУ УМВС України в Дніпропетровській області до затриманого у підозрі вчинення крадіжок неповнолітнього В. у нічний час застосовувалися побої та катування. Підлітка підвішували до стіни, били пляшкою по голові, чим спричинили фізичні страждання та тілесні ушкодження.

Прокуратурою Дніпропетровської області за даним фактом 19.06.2006 порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 365 КК України.

Всупереч Закону України "Про соціальну роботу з дітьми та молоддю" не забезпечено ефективної профілактичної роботи з неблагополучними сім’ями центрами соціальних служб для молоді. Систематичне інспектування неблагополучних родин з метою поточного контролю ними не здійснюється, соціально-профілактичні заходи проводяться формально. Така діяльність зводить нанівець результати соціальної підтримки та не сприяє виходу з кризи неблагополучних сімей, ефективному захисту дітей, які в них виховуються.

Так, до центру соціальних служб для молоді Луцького міськвиконкому Волинської області звернулися неповнолітні К., які постійно зазнавали насильство від батька. Втім, центром спільно з відділом сім’ї і молоді міських органів влади за результатами відвідування сім’ї складено лише акт про умови проживання неповнолітніх. Інформації про застосування до дітей насильства в органи внутрішніх справ не направлено. На усунення порушень закону прокурором внесено подання місцевим органам виконавчої влади, за результатами розгляду якого винна особа притягнута до дисциплінарної відповідальності.

Незважаючи на те, що Законом України "Про попередження насильства в сім’ї" передбачено створення спеціалізованих установ для осіб, постраждалих від насильства, їх відкриття в окремих регіонах невиправдано відкладається. Майже 5 років не створюються кризові центри для жертв насильства в сім’ї та центри медико-соціальної реабілітації для постраждалих у Кіровоградській, Одеській, Черкаській та інших областях.

Порушуючи вимоги Законів України "Про освіту" та "Про загальну середню освіту", педагогічні працівники самоусунулися від виконання покладених на них обов’язків щодо захисту дітей та молоді від будь-яких форм фізичного чи психічного насильства. Інколи інформація про вчинення насильства щодо дітей приховується. Не вживаються заходи щодо посилення відповідальності батьків або осіб, які їх заміняють, за стан виховання дітей у родинах. Психологічна служба та соціальний патронаж в органах системи освіти не налагоджено, учнів за місцем проживання не відвідують, педагоги не обізнані з умовами їх утримання у сім’ях. Інформація про неблагополучні сім’ї, в яких проживають учні, відсутня, внаслідок чого не вживаються заходи щодо вчасного вилучення дітей з небезпечного оточення, охорони їхнього життя і здоров’я.

Непоодинокими є факти жорстокого поводження педагогічних працівників з учнями на уроках та у позаурочний час. Зокрема, учитель Цюрупинської загальноосвітньої спеціальної школи-інтернату Херсонської області Білоус А. Р. під час уроку вдарив шестикласницю Ю. головою об парту, а учнів М. та В. бив за межами класу по голові. Прокурором району порушено кримінальну справу, слідство триває. Факти жорстокого поводження з дітьми працівниками навчальних установ виявлено прокурорами Вінницької, Хмельницької, Чернівецької та інших областей.

Невиконання органами опіки та піклування вимог Законів України "Про попередження насильства в сім’ї", "Про охорону дитинства", Сімейного кодексу України щодо своєчасного виявлення дітей, які потребують захисту, вилучення з небезпечного оточення, передачу їх під опіку (піклування), здійснення контролю за умовами проживання, утримання та виховання дітей в сім’ях сприяє тому, що неповнолітні залишаються проживати в умовах, які загрожують їхньому життю та здоров’ю. Так, опікун неповнолітнього Білоуса В. кошти на утримання і виховання підопічного витрачала на алкоголь, вела аморальний спосіб життя, за дитиною не доглядала, що призвело до суттєвих ускладнень його здоров’я. Прокурором м. Коломия Івано-Франківської області за цим фактом порушено кримінальну справу, яка розглянута судом з винесенням обвинувального вироку. Службові особи органів опіки та піклування, які винні у порушені прав дитини, притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Подібні факти виявлено прокурорами Волинської, Луганської, Запорізької, Рівненської та інших областей.

Враховуючи актуальність проблем захисту прав неповнолітніх від посягання на їхнє життя і здоров’я, попередження насильства у сім’ї, прокурорами порушено понад 1 тис. кримінальних справ, внесено 2,5 тис. документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто майже 2 тис. службових осіб, на захист прав неповнолітніх, заявлено понад 2 тис. позовів.

Проте ситуація, яка склалася, потребує здійснення органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та правоохоронними органами радикальних заходів щодо реального захисту неповнолітніх від жорстокості та насильства.

З повагою,

Генеральний прокурор України

О. Медведько

 

 

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль